Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στις πρόσφατες συνεδριακές διασκέψεις της, διαμόρφωσε ένα σύνολο θέσεων και προτάσεων που αφορούν τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, αφού το διάστημα αυτό διαμορφώνεται η νέα προγραμματική περίοδος, η οποία μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αποτελούν ίσως την τελευταία ευκαιρία για τη Χώρα και τους Δήμους για να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα, προσθέτοντας ένα ξεκάθαρο θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη.
Οι Δήμοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.
Οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ, τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Εθνική αυτή προσπάθεια, κάτι που την προηγούμενη χρονιά διαφάνηκε και από τις προτάσεις που κατέθεσαν για τον Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τη συμμετοχή τους, για πρώτη φορά, στην επιτροπή αξιολόγησης του «Αντώνης Τρίτσης».
Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπου οι Δήμοι δεν συμμετείχαν σε κανένα στάδιο, ούτε στο σχεδιασμό, αλλά και ούτε στην υλοποίηση, όντας παρόντες μόνον στις διακοσμητικού τύπου επιτροπές παρακολούθησης. Ακόμη και οι πολλά υποσχόμενες Περιφερειακές Επιτροπές Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ), δεν δούλεψαν αφού ο ρόλος τους κινούταν στη σφαίρα της δυνητικότητας και όχι της υποχρεωτικότητας.
Αποτέλεσμα του κενού αυτού ήταν: η έλλειψη χρονοπρογραμματισμού, αφού πολλές φορές οι Δήμοι μαθαίνανε τις προσκλήσεις από τον τύπο, η έλλειψη ετοιμότητας και ωριμότητας έργων λόγω ελλιπούς ενημέρωσης αλλά και η στρεβλή στόχευση, αφού δεν εισακούστηκε η φωνή τους κατά τον αρχικό σχεδιασμό.
Ήρθε η ώρα για δραστικές αλλαγές στη διαχείριση του ΕΣΠΑ
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η διαμορφωμένη κατάσταση πρέπει να αλλάξει.
Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο παρέχει σημαντικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες στους Δήμους, σε όλους τους τομείς δημόσιας πολιτικής. Επομένως δεν χρειάζεται η «νομική» μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά η διεύρυνση του ρόλου των Δήμων και των συλλογικών οργάνων τους (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) στο σχεδιασμό και της εφαρμογή των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητο να αφορά όλες τις λειτουργίες της Διακυβέρνησης του ΕΣΠΑ (Προετοιμασία, σχεδιασμός, διαχείριση, υλοποίηση, παρακολούθηση, αξιολόγηση) όπως εξάλλου αναφέρεται και στην 2η εγκύκλιο για τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το Κανονιστικό πλαίσιο και το Κοινοτικό κεκτημένο που στηρίζεται στις αρχές της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της εγγύτητας, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η ουσιαστική συνεργασία και η συνέργεια Υπουργείων, Περιφερειών και Δήμων όσον αφορά στο σχεδιασμό, την εξειδίκευση και την υποστήριξη της εφαρμογής των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Δήλωση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Δ. Παπαστεργίου:
«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι Δήμοι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Δεν μπορεί άλλωστε να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς τοπική ανάπτυξη, χωρίς εμπιστοσύνη στις παραγωγικές δυνάμεις των τοπικών μας κοινωνιών.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι πλέον οι Δήμοι πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τις Περιφέρειες και την ΕΝΠΕ.
Ήρθε η ώρα για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, η ώρα να εμπιστευθούμε περισσότερο την Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της.
Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Κ. Μητσοτάκη επιστολή, στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις της ΚΕΔΕ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις πρόσφατες συνεδριακές μας διασκέψεις».