Μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πράσινη Θεσσαλία” Αθανάσιου Ακρίβου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021
Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας η οποία γιορτάζεται σήμερα Κυριακή 8 Μαρτίου, έστειλε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πράσινη Θεσσαλία», κ. Αθανάσιος Ακρίβος.
Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας τόνισε:
«Η θέση της γυναίκας αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα σε όλη τη ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Πρόκειται για το εύρος, τη μορφή και την ουσία της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική, στην οικονομική, στην πολιτική και στην πολιτιστική ζωή. Η 8η Μαρτίου είναι μια ημέρα που όλες και όλοι θα θέλαμε να μη χρειάζεται να κάνουμε δηλώσεις για να αναδείξουμε την ιδιαίτερη σημασία της Ημέρας της Γυναίκας.
Αν και με την πάροδο του χρόνου, κυρίως στον αναπτυγμένο κόσμο, οι συνθήκες καλυτερεύουν για τη θέση της γυναίκας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών και επικρατούν ακόμη στερεότυπα, διακρίσεις και προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ημέρα που τιμά τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο για τους αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων τους για την αναγνώριση του ρόλου τους, στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Η Ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα στις ηρωίδες με τις «λευκές ποδιές», στις γυναίκες στο χώρο της υγείας, που στον έναν χρόνο της πανδημίας έχουν προσφέρει τα μέγιστα. Σήμερα επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τις γυναίκες της Θεσσαλίας που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του σεισμού και αγωνίζονται να επιβιώσουν τόσο οι ίδιες όσο και οι οικογένειές τους !
Επίσης στέλνει το μήνυμα ότι παρ΄ όλη την πρόοδο σε νομοθετικό και πρακτικό επίπεδο, οι γυναίκες είναι ακόμη τα συνήθη θύματα όλων των διακρίσεων και της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα δίνουν καθημερινό αγώνα για ν΄ ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους τους, οικογενειακούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς.
Καταγράφουν σε όλους τους τομείς υψηλές επιδόσεις και γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή έχουν ανάγκη από την συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, την δημόσια ζωή και τα κοινωνικά κινήματα.
Απευθύνουμε μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία για την αναγνώριση του ισότιμου ρόλου ανδρών και γυναικών, την ενεργοποίηση και συνεργασία των δύο φύλων για την άρση των ανισοτήτων, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.»
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Όλα άρχισαν στις 8 Μαρτίου του 1857.
Τότε, έγινε μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ντυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.
Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.
Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.
Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ο εορτασμός για τη γυναίκα καθιερώθηκε ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.