Μέρος από τα μη απορροφηθέντα χρήματα του “Φιλόδημος ΙΙ” θα χρηματοδοτήσει τμήμα του προγράμματος “Άργος” για τα ζώα συντροφιάς
Στα 6 εκ. ευρώ το μίνιμουμ και στα 40 εκ. ευρώ το μάξιμουμ προσδόρισε το πλαφόν για τα προς ένταξη έργα των δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας.
Συγκεκριμένα μιλώντας σήμερα ο κ. Πέτσας στην ειδική θεματική τηλεδιάσκεψη της ΝΔ με τίτλο “Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας”, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει το πλαφόν για τα προς ένταξη έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο αρθρώνεται από τα 6 εκατ. ευρώ για τους πιο μικρούς δήμους και φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ για τους μητροπολιτικούς δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων των δήμων, τονίζοντας ότι “εάν χρειαστεί προς το τέλος της περιόδου να δείξουμε περαιτέρω ευελιξία και αυτό θα το κάνουμε”. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι μικρότεροι και πιο αδύναμοι δήμοι, που ενδεχομένως δεν διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιημένες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, θα βοηθηθούν -σε οτιδήποτε χρειαστούν- προκειμένου να μπορέσουν να καταθέσουν εγκαίρως τον φάκελό τους.
Ερωτηθείς τέλος για το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ένα μέρος από τα χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί, θα διοχετευτεί στους δήμους για τη χρηματοδότηση τμήματος του προγράμματος “Άργος” που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς και σχετίζεται με τις υποχρεώσεις τους για καταφύγια ζώων ή αυτοκίνητα μεταφοράς. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα των Δήμων, που συνδέονται -για παράδειγμα- με τις ανάγκες για κτηνιάτρους, “τσιπαρίσματα” ή στειρώσεις, θα καλυφθούν με μόνιμη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν οι δήμοι.
Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους δήμους και να τους στηρίζουν για όσο ακόμα χρειαστεί, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στο Νομοσχέδιο για την Κρατική Αρωγή, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει έναν μόνιμο μηχανισμό για την καταγραφή και ταχεία αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.