Πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι το ποσό που προορίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους, προκειμένου να υλοποιήσουν πολύ σημαντικά έργα και τα οποία προστίθενται στα 2,5 δις ευρώ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ.
Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας έργα δήμων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης σχετίζονται τόσο με την πράσινη ανάπλαση και τις “έξυπνες πόλεις” όσο και με κλασικά έργα υποδομών, όπως η ύδρευση και η διαχείριση των λυμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα.
«Το Πρόγραμμα, είπε, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Απριλίου και μετά την έγκρισή του θα πρέπει όλοι να τρέξουμε. Η ευθύνη, λοιπόν, έχει να κάνει με την ωριμότητα των δήμων και των περιφερειών μας να απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια, τα οποία αθροιστικά είναι πάνω από 5,5 δις ευρώ και αποτελούν μία πρόκληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται φυσικά σχέδιο και διάθεση, σωστή προετοιμασία και αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και το πιο σημαντικό μία ταχύτητα στην υλοποίηση για να μην πηγαίνουμε με τον “αραμπά”, όπως έχουμε δει με αποτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος».
Για την τεχνική επάρκεια των μικρών δήμων ο κ. Πέτσας είπε πως «υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους μικρότερους δήμους»
Και εξήγησε ότι οι μικροί δήμοι θα βοηθηθούν αφενός μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και αφετέρου μέσα από ένα πλαίσιο προσλήψεων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και κυρίως μηχανικούς.
Για τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα και για να γίνει πρέπει να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις.
«Αρχικά, θα πρέπει να έχουμε σωστή συνεργασία με τους Δήμους, στο πλαίσιο μίας συνολικής αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν οι Δήμοι, για να μπορούν να φέρουν εις πέρας τον προϋπολογισμό τους κάθε χρόνο. Είναι μία συζήτηση που θα ξεκινήσει το 2022. Στόχος μας είναι αφενός να έχουμε σωστή αναδιάρθρωση των ΚΑΠ, ώστε να υπάρχει δίκαιη κατανομή και αφετέρου, έπειτα από 12 χρόνια μείωσης των ΚΑΠ λόγω της κρίσης, ήρθε η ώρα να αυξήσουμε αυτόν τον χρηματοδοτικό φάκελο -λελογισμένα πάντα και μέσα στα όρια του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών- ώστε οι Δήμοι να μπορούν να απορροφήσουν τέτοιες μεταβιβάσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Για τα δημοτικά τέλη και τη στήριξη των δήμων εν μέσω πανδημίας ο κ. Πέτσας ανέφερε:
Έχουμε μία ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο και δίνει τη δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2021, σε έως 100 δόσεις. Αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει μέσω μίας πλατφόρμας, η οποία είναι στην τελική φάση διαμόρφωσης και προβλέπεται ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, θα μπορούν να μπουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να το κάνουν λόγω της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, έχουμε την αναστολή των δημοτικών τελών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά και προκειμένου η αναστολή αυτή να μπορεί να γίνει, οι Δήμοι στηρίζονται από την Πολιτεία. Την προηγούμενη Παρασκευή, δώσαμε μία νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, ακριβώς για να αντεπεξέλθουν στα μειωμένα έσοδα που έχουν από τις αναστολές των δημοτικών τελών και την καθίζηση που έχουν υποστεί, επειδή είναι κλειστά τα καταστήματα εστίασης και ως εκ τούτου δεν εισπράττουν έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα. Ένα τρίτο μέτρο είναι ότι προσπαθούμε να μειώσουμε το συνολικό βάρος των δημοτικών τελών -ιδίως στις επιχειρήσεις της εστίασης- με τη μείωση ενός τέλους που μέχρι σήμερα είναι στο 5% και την εναρμόνισή του στο 0,5% επί του τζίρου και για τα Κέντρο Διασκέδασης, όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα καταστήματα της εστίασης. Παράλληλα, για εκείνες τις επιχειρήσεις της εστίασης που είχαν αναλάβει κάποιο μεγάλο επενδυτικό πλάνο -για παράδειγμα δεκαετίας- επειδή έχουν χάσει σχεδόν δύο σεζόν λόγω της πανδημίας, προτείνεται και θα κατατεθεί σύντομα σε σχετική ρύθμιση, η παράταση των μισθωμάτων για τρία χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων που είχαν μέσα στην πανδημία.
Για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε προσωπικό, ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι χρειάζονται προσλήψεις στους δήμους και θα πρέπει να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός, χωρίς ωστόσο να διατυπώσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Σημείωσε ωστόσο ότι “οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και το πλάνο των όποιων προσλήψεων θα πρέπει να αποτυπωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».