Στον πυρήνα των συζητήσεων του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει το Πράσινο Κίνημα, βρίσκονται και οι θέσεις του ελληνικού κόμματος για να αντιμετωπιστεί η Κλιματική Αλλαγή. Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων το Πράσινο Κίνημα έχει εκφράσει την αδήριτη ανάγκη θέσπισης Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής με ουσιαστικές αρμοδιότητας.
Παράλληλα, στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος κυρίαρχο ρόλο στις τοποθετήσεις παίζουν και όσα πρόσφατα πρότεινε το Πράσινο Κίνημα με αφορμή την Ημέρα Εξάντλησης των Φυσικών Πόρων.
Συγκεκριμένα, το Πράσινο Κίνημα ζητά να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μετακυλίεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επίσης, να θεσπιστεί ο Κλιματικός προϋπολογισμός. Δηλαδή η συνολική ποσότητα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά πενταετή περίοδο που καθορίζεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου.
Μας …άκουσαν στη Νέα Ζηλανδία, εδώ πότε;
Την ίδια στιγμή, στην Νέα Ζηλανδία με νόμο που θεσπίστηκε εκεί, γίνεται η πρώτη χώρα όπου απαιτούν από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και τους διαχειριστές επενδύσεων, να αναφέρουν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην επιχείρηση τους. Σύμφωνα με τον Υπουργό για την Κλιματική Αλλαγή Τζέιμς Σο: “Δεν μπορούμε να έχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2050, εκτός και αν ο χρηματοοικονομικός τομέας γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχουν οι επενδύσεις του στο κλίμα. Ο νόμος αυτός φέρνει την αντοχή του κλίματος και τους κινδύνους για το κλίμα στο κέντρο λήψης χρηματοοικονομικών και και επιχειρηματικών αποφάσεων. Απαιτούμε από τις επιχειρήσεις να γνωστοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το περιβάλλον.”
«SOS» από τον ΟΗΕ για το κλίμα
Σε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται και περιγράφει διαρκώς το Πράσινο Κίνημα καταθέτοντας πάντα τις προτάσεις του έρχονται και οι νέες προβλέψεις των ειδικών για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα, λοιπόν , με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να προκύψει νέο ρεκόρ θερμότερου έτους στην ιστορία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Ειδικοί ζητούν την επείγουσα δράση ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες.
2020 και 2016. Είναι οι θερμότερες χρονιές όλων των εποχών. Σύντομα ωστόσο θα λέμε ήταν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τουλάχιστον μια χρονιά έως το 2025 θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και θα καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.
Είναι πιθανόν κατά 40% η ετήσια μέση θερμοκρασία παγκοσμίως να είναι προσωρινά ανώτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον μία από τις πέντε επόμενες χρονιές, και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται με τον χρόνο.
Η άνοδος των θερμοκρασιών οδηγεί σε αυξημένο λιώσιμο των πάγων, σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια αύξηση των κυμάτων ζέστης και άλλα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως και σε πιο σημαντικές επιπτώσεις στην διατροφική ασφάλεια, την υγεία, το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει να ενταθούν επειγόντως οι ενέργειες απέναντι στις κλιματικές αλλαγές ώστε να σταματήσει η υπερθέρμανση, τι κι αν η θερμοκρασία υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου, που είναι το κατώτερο όριο της συμφωνίας του Παρισιού.
Κ. Καλογράνης: “Θέσπιση Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής με ουσιαστικές αρμοδιότητες”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Συμμετέχουμε ενεργά στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι θέσεις μας βρίσκονται στην “καρδιά” των θεμάτων που απασχολούν το κρίσιμο συνέδριο. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις θέλω να επαναλάβω την θέση του Πράσινου Κινήματος για την θέσπιση Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής στη χώρα μας, με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Στη Νέα Ζηλανδία η κυβέρνηση απαιτεί από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και τους διαχειριστές επενδύσεων, να αναφέρουν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην επιχείρηση τους. Αναλογιστείτε πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας. Να θεσμοθετηθούν άμεσα ο Κλιματικός Νόμος, ο Κλιματικός Προυπολογισμός και φυσικά να υπάρξει Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις άμεσα.”
Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη