Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, προχώρησε σε έναν σύντομο «πράσινο» απολογισμό
Για την παράταξη «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» και τον επικεφαλής της, περιφερειακό σύμβουλο, κ. Αθανάσιο Ακρίβο η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα ζητήματα του περιβάλλοντος βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της δραστήριας «πράσινης» παράταξης.
Την ώρα λοιπόν που πολλοί βγαίνουν και μιλάνε «ακαδημαϊκά» για την προστασία του περιβάλλοντος η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία Πράσινη περιφέρεια», μπορεί να υπερηφανεύεται ότι μέσα από τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κατάφερε να θέσει θέματα υπέρ του περιβάλλοντος, τα οποία και έτυχαν της αποδοχής του Σώματος.
Ο αρχηγός της παράταξης, κ. Αθανάσιος Ακρίβος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή της θητείας μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εντείναμε τις προσπάθειές μας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων γενικότερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
Παράλληλα, με Επερωτήσεις και παρεμβάσεις τόσο εντός Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και εκτός θέσαμε τα θέματα της κατανάλωσης ενέργειας και βέβαια θέσαμε τη διοίκηση προ των ευθυνών της για την μόλυνση της ατμόσφαιρας στην Μαγνησία.
Με Ψήφισμα που κατέθεσε η «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια» το Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε κατά της εγκατάστασης των φαραωνικών ανεμογεννητριών στα βουνά της Θεσσαλίας, δίνοντας ένα ακόμα όπλο στη δύσκολη αυτή μάχη.
Η παράταξή μας μόλις πριν λίγες ημέρες πέτυχε να γίνει γνωστή η Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) με σχετικό Ψήφισμα που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο και τις δράσεις για τη σημερινή ημέρα.
Ενώ και για την καλύτερη πρόληψη από τις πυρκαγιές (αλλά και από τους σεισμούς) είχαμε καταθέσει σχετική Επερώτηση, όπου η Διοίκηση συμπεριέλαβε στο σχεδιασμό της.
Επίσης, σε κάθε σχετικό θέμα που ερχόταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητούσαμε την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα του περιβάλλοντος, στηρίξαμε τη δημιουργία νέων αγορών στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της ζήτησης πράσινων τεχνολογιών, αγαθών και υπηρεσιών.
Μετά, τα τραγικά γεγονότα με το πέρασμα του Ιανού, πιστοί στις δεσμεύσεις μας, καταθέσαμε προτάσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, με προτεραιότητα την αντιπλημμυρική προστασία, τα προγράμματα εκτίμησης φυσικών κινδύνων, την αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτηρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό του οδικού δικτύου, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της ποδηλασίας και την ενίσχυση του προγράμματος
Εξοικονομώ – Αυτονομώ.
Έχουμε καταθέσει προτάσεις για να δημιουργηθούν κίνητρα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής και να κάνουμε πιο ελκυστικό τον τόπο μας, κατευθύνοντας εδώ επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και εφαρμόζοντας στην πράξη διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές, πάνω στις οποίες θα χαράξουμε μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές πολιτικές.
Την ίδια στιγμή, η Θεσσαλία ήταν και παραμένει ελλειμματική – λείπουν 450 εκατ. κυβικά μέτρα νερού σε ετήσια βάση. Συνεπώς, το νερό είναι όρος επιβίωσης για τη Θεσσαλία, δεν είναι θέμα… πολυτέλειας, και η παράταξή μας έχει θέσει σχετικές Επερωτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και για αυτό το θέμα.»