10η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εστιάζει σε ένα αυξανόμενο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας: την αυτοκτονία και τους τρόπους που μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, που κάνει αυτοκτονικές σκέψεις.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο χάνει τη ζωή του διαπράττοντας αυτοκτονία. Αυτό αντιστοιχεί σε 800 χιλιάδες ανθρώπους τον χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε και τις απόπειρες αυτοκτονίας που δεν έχουν μοιραία κατάληξη, τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το ψυχικό τραύμα, ή άλλες ψυχικές και νοητικές διαταραχές που οδηγούν σε σκέψεις αυτοκτονίας.
Περίπου 800 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία κάθε χρόνο. Επιπλέον, για κάθε αυτοκτονία, υπάρχουν περισσότερες από 20 απόπειρες αυτοκτονίας.
Οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αλυσιδωτό αποτέλεσμα που επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους, τους συναδέλφους, καθώς και τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες.
Η αυτοκτονία, ωστόσο, μπορεί να προληφθεί. Μπορούν να γίνουν πολλά για να αποφευχθεί η αυτοκτονία σε ατομικό, κοινοτικό και εθνικό επίπεδο.
Η αυτοκτονία μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε άτομα 15-29 ετών σε παγκόσμια κλίμακα.
Η αυτοκτονία εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Μάλιστα, το 79% των αυτοκτονιών παγκοσμίως συμβαίνει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Αν και η σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και ψυχικών διαταραχών (ιδίως, κατάθλιψη και διαταραχές κατάχρησης ουσιών) είναι γνωστή, πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν παρορμητικά, σε στιγμές κρίσης.
Περαιτέρω παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:
Μπορούν να γίνουν πολλά για να αποτραπεί η αυτοκτονία. Ο ΠΟΥ συστήνει τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές: