Το κόμμα τοποθετήθηκε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή
Μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη, για όλους μας, ήταν οι πρόσφατες θέσεις του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, για την διαχείριση των απορριμμάτων. Κι ενώ είναι ήδη θεσμοθετημένες οι έξι ροές, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για 2,5 κάδους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα έχουμε κοινό κάδο για όλα τα ανακυκλώσιμα, κοινό κάδο για όλα τα σύμμεικτα και οι μισοί έλληνες θα έχουν πρόσβαση στους καφέ κάδους μέσω ξενοδοχείων και εστιατορίων για την χρήση βιοαποβλήτων.
Με τη συγκεκριμένη πρόταση καταργείται ουσιαστικά η Διαλογή στην Πηγή, σε έξι κάδους, όπως κάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι αλλά και όπως έλεγαν όλες οι οδηγίες από την Ευρώπη.
Ακόμα πιο ανησυχητική ήταν όμως η θέση του Πρωθυπουργού για τα φαραωνικά εργοστάσια απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ που πρότεινε.
Εκτός ότι με αυτόν τον τρόπο καταργείται η Διαλογή στην Πηγή, με αυτό το σχέδιο γίνεται αδύνατο να επιτύχουμε τα ποσοστά ανάκτησης που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα δεν υπάρχει καμία μορφή Κυκλικής Οικονομίας που είναι η σύγχρονη διαχείριση των οικονομικών παγκοσμίως.
Ειδικότερα δε για την Πελοπόννησο, ένα έργο που το Πράσινο Κίνημα ήταν από την αρχή αντίθετο και το πολέμησε. Είναι προφανές πως στον Πρωθυπουργό δεν μετέφεραν τα πραγματικά στοιχεία.
Η αλήθεια για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
Αναφερόμενος στο έργο με ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο εμφανίστηκε να αγνοεί ότι το έργο είναι ήδη 16,5 μήνες υπογεγραμμένο και έπρεπε πριν 6,5 μήνες να παραλαμβάνει απόβλητα! Δέκα δηλ. μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης στις 14-6-2018 στη Τρίπολη. Κανείς δεν τον ενημέρωσε ότι σχεδόν όλα τα θέματα του έργου είναι στο αέρα. Από πού να ξεκινήσει κανείς σ’ αυτή την πολύπαθη και τραγική πολιτική επιλογή που ξεκίνησε από 2011.
Ιδιοκτησιακό καθεστώς σε σοβαρές νομικές περιπέτειες με δήθεν ολοκληρωμένο έλεγχο των συμβολαίων και των ιδιοκτησιακών τίτλων από τον πρώην περιφερειάρχη σε βάθος 40 ετών. Πρόκληση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μετά την υπογραφή της σύμβασης που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ανεκπλήρωτες ακόμη οι προϋποθέσεις που έθεσε το ελεγκτικό συνέδριο με την πράξη αρ. 69/2018 περί μεταλλαγής της ανύπαρκτης εταιρείας ειδικού σκοπού που είχε εγκριθεί με την πράξη 305/2015. Σε εκκρεμότητα από το 2014 προσφυγές στο ΣτΕ για τις χωροθετήσεις των εργοστασίων και των ΧΥΤΥ, με προφανείς περιβαλλοντικά απαράδεκτες περιοχές που ακόμη και οι δημόσιες υπηρεσίες απορρίπτουν και δια νόμου προστατεύονται αλλά και απαγορεύουν την οποιαδήποτε εγκατάσταση για απορρίμματα. Πρόσφατη ουσιαστική αλλαγή της ΑΕΠΟ του 2014, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών, με προσχηματικές δικαιολογίες και χωρίς προηγούμενη αναφορά για εισαγωγή στις μονάδες προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.
Κ. Καλογράνης: Μόνο έτσι θα πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της στη διαχείριση των απορριμμάτων μόνο μέσω της Ανακύκλωσης, της Διαλογής στην Πηγή και της ανάκτησης των προϊόντων. Είναι προφανές πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι επίσης προφανές πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα για τα φαραωνικά ΣΔΙΤ. Μας δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον πως η κυβέρνηση επιμένει σε μία επιλογή που δε συμφέρει ούτε οικονομικά, ούτε περιβαλλοντικά την Ελλάδα και απομακρυνόμαστε από τους στόχους που είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε.
Το Πράσινο Κίνημα θα επιμείνει σθεναρά στον αγώνα κατά των ασύμφορων και πολυδάπανων ΣΔΙΤ και υπέρ της ανακύκλωσης και υπέρ των νέων πράσινων θέσεων εργασίας.”