Με άνοδο έκλεισαν σήμερα οι μετοχές στη Wall Street, αντιστρέφοντας τις αρχικές τους απώλειες καθώς η Deutsche Bank κατάφερε να «μαζέψει» τις απώλειές της.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 132,28 μονάδες ή 0,41% στις 32.238,15 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,57%, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε μικρότερη άνοδο 0,3%. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν κέρδη σε εβδομαδιαία βάση, με το Dow ενισχύεται 0,4%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημειώνουν κέρδη 1,4% και 1,6% αντίστοιχα.
Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν σήμερα 3,11%, μετριάζοντας τις αρχικές απώλειες του 7%. Το sell off στις μετοχές του γερμανικού τραπεζικού ομίλου πυροδοτήθηκε αφότου τα CDS του εκτινάχθηκαν στα ύψη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που καθοδήγησε την πτώση.
«Θεωρώ ότι η κατάσταση στην αγορά δεν είναι ούτε τρομακτική ούτε αισιόδοξη – απλώς προκαλεί σύγχυση. H κίνηση των τραπεζικών μετοχών τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής συνεδρίασης, προκαλεί μπέρδεμα χωρίς να υπάρχει κάποια κατεύθυνση ή κάποιο στοιχείο που να πείθει», αναφέρει ο Τζορτζ Μπαλ, πρόεδρος της Sanders Morris Harris.
«Θα με ξάφνιαζε εάν προκαλείτο ένα μεγάλο ρήγμα εμπιστοσύνης και μαζικές εκροές κεφαλαίου. Δεν υπάρχει κάποιος θεμελιώδης λόγος που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο πέραν της νευρικότητας», προσέθεσε.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν την τελευταία κίνηση της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δίδοντας σήμα ότι ο κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων βρίσκεται κοντά στο τέλος του. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην οικονομία.
«Οι μικροεπενδυτές αλλά και οι θεσμικοί παρακολουθούν στενά το τραπεζικό σύστημα διεθνώς. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Οι τράπεζες υπάρχουν χάρη στην εμπιστοσύνη ως προς τη σταθερότητά τους και η εμπιστοσύνη αυτή μπορεί να υπονομευθεί όπως βλέπουμε να συμβαίνει τώρα, μέσω των social media και της τεχνολογίας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά», αναφέρει ο Μπαλ.
Ο Τζόναθαν Κρίνσκι, αναλυτής της BTIG, αναφέρει ότι ο τραπεζικός τομέας αρχίζει να ασκεί πιέσεις και σε άλλους κλάδους. Πρώτα άρχισαν οι τράπεζες να υποχωρούν τον Φεβρουάριο, εν συνεχεία η πτώση εξαπλώθηκε στις επενδυτικές εταιρείες του real estate και τώρα είναι η σειρά των ασφαλιστικών, των σιδηροδρόμων και των αεροπορικών εταιρειών.
Η τεχνολογία κρατά ακόμη, συνεπώς εάν καταρρεύσει, κάτι που αναμένουμε ωστόσο να συμβεί, τότε θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλη πτώση και στο δείκτη S&P 500, σημειώνει ο αναλυτής.