Απευθείας συζήτηση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς παρά τα στενά περιθώρια του debate επιχείρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δίνοντας έμφαση στη μείωση του ΦΠΑ και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την on air παραδοχή του ότι «δεν ήταν επαρκείς» οι εξηγήσεις που έδωσε η κυβέρνηση για τις υποκλοπές.
Ο κ. Τσίπρας, στο τελικό μήνυμά του προς τους πολίτες απευθύνθηκε σε όλους τους ψηφοφόρους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης προτείνοντας αλλαγή για την αντιμετώπιση «της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς και της αδικίας». Διαβεβαίωσε δε ότι μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα αυξήσει τους μισθούς, θα μειώσει τις τιμές, θα ρυθμίσει τα χρέη και θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος με “δικαιοσύνη παντού”».
Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτούνται σήμερα μεγάλες τομές για τη στήριξη της μεσαίας τάξης. «Αν δεν αποφασίσουμε μεγάλες τομές σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη» προειδοποίησε. Αντίθετα δε από τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ και κατήγγειλε ότι σήμερα η ΔΕΗ «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια» στις τιμές ενέργειας.
Εντωμεταξύ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα απευθείας ερώτησης από αρχηγό προς αρχηγό ο κ. Τσίπρας πήρε το νήμα από την παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για το θέμα των υποκλοπών. «Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε και τον κ. Ανδρουλάκη» είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις. «Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίο παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι “κατάσκοπος” ή “εθνικά επικίνδυνος”» ρώτησε.
Αντίστοιχα προκάλεσε συζήτηση με τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουτσούμπα όταν δέχθηκε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν διεκδικεί την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, του Χαρίλαου Φλωράκη ή του Λεωνίδα Κύρκου. Πιο συγκεκριμένα τόνισε περιπαικτικά ότι δεν θα επιθυμούσε να συμβεί με τον κ. Κουτσούμπα ότι συνέβη με τις αντιδράσεις του κ. Ανδρουλάκη περί «αντιγραφής» του Ανδρέα Παπανδρέου. «Κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που η ζωή τα κάνει επίκαιρα» σχολίασε στη συνέχεια επί της ουσίας.
Επίσης ο κ. Τσίπρας απέρριψε την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει έμφαση στην Άμυνα της χώρας και θύμισε πως η κυβέρνησή του διατήρησε τον φράχτη στον Έβρο. «Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης, δεν τον γκρεμίσαμε» είπε αλλά συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν θα κοροϊδέψει τους πολίτες ότι το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες. «Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό» πρόσθεσε στρεφόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.
Ακόμη, στον απόηχο και της δήλωσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, απέρριψε για μία ακόμη φορά τις αιτιάσεις σχετικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό» υποστήριξε ενώ πέρασε και στην αντεπίθεση λέγοντας ότι αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές στις ενεργειακές εταιρείες, ρωτούν “πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ”;».
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Καταλόγισε δε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ότι θέσπισε τη βάση εισαγωγής για δύο λόγους, πρώτον για να ρίξει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να μειωθεί η χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια και δεύτερον «για να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγιών».