Άσχημα -ξανά- τα μαντάτα για το κλίμα, καθώς η μέση θερμοκρασία στον κόσμο έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου.
Οι επιστήμονες λένε ότι η μέτρηση ήταν η υψηλότερη σε οποιαδήποτε καταγραφή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Η υψηλή θερμοκρασία οφείλεται σε έναν συνδυασμό του καιρικού φαινομένου El Niño και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν και άλλα ρεκόρ τους επόμενους μήνες, καθώς το Ελ Νίνιο ενισχύεται.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.
Τα ρεκόρ ζέστης της άνοιξης στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας ακολουθήθηκαν από κύματα καύσωνα σε μέρη που συνήθως δεν τα βλέπουν, όπως στη Βόρεια Θάλασσα.
Αυτήν την εβδομάδα η Κίνα συνέχισε να βιώνει ένα διαρκές κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη πάνω από 35 βαθμούς κελσίου, ενώ οι νότιες ΗΠΑ υπέστησαν επίσης ασφυκτικές συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01C στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.
Αυτό έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92C που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016.
Το υψηλό της Δευτέρας είναι το θερμότερο από την έναρξη της δορυφορικής παρακολούθησης το 1979. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι είναι η υψηλότερη από τότε που άρχισαν οι ευρείες ενόργανες καταγραφές προς το τέλος του 19ου αιώνα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο παγκόσμιο υψηλό είναι ένας συνδυασμός του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η νότια ταλάντωση-Ελ Νίνιο, ή ENSO, όπως ονομάζεται σωστά, έχει τρεις διαφορετικές φάσεις: Θερμή, ψυχρή ή ουδέτερη. Είναι η πιο ισχυρή διακύμανση του κλιματικού συστήματος οπουδήποτε στη Γη.
Τον Ιούνιο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι επικρατούσαν συνθήκες Ελ Νίνιο. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετη θερμότητα ανεβαίνει τώρα στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, ανεβάζοντας την παγκόσμια θερμοκρασία.
«Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα που φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά από τότε που διαθέτουμε αξιόπιστα αρχεία είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο στον κόσμο μας που υπερθερμαίνεται», δήλωσε ο ερευνητής του κλίματος Leon Simons.
«Τώρα που αρχίζει η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα ημερήσια, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ να σπάσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο».
Το θερμοκρασιακό ρεκόρ της Δευτέρας έρχεται καθώς ο μήνας Ιούνιος επιβεβαιώθηκε επίσης ως ο θερμότερος Ιούνιος στα παγκόσμια ρεκόρ. Οι μέσες θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον πλανήτη ήταν 1,46 βαθμούς κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου μεταξύ 1850 και 1900.
Ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών γίνεται επίσης αισθητός στα ακραία σημεία του πλανήτη. Στην Ανταρκτική, το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου έσπασε πρόσφατα με μια μέτρηση 8,7 βαθμών που λήφθηκε στην ερευνητική βάση Vernadsky της Ουκρανίας.
Πηγή: BBC
Διαβάστε ακόμη
Βρετανία: Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ο καύσωνας-ρεκόρ του Ιουνίου