Είναι ένας αδιαμφισβήτητα ικανότατός πολιτικός που έγραψε ιστορία στην μέχρι τώρα πορεία του στην πολιτική σκηνή. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου δίνοντας δύσκολες μάχες και άφησε τη σφραγίδα του σε πολύπλοκα σχέδια της αυτοδιοίκησης. Ο Κώστας Αγοραστός, ο Θεσσαλός πολιτικός που συζητήθηκε όσο λίγοι για τις ρηξικέλευθες απόψεις του και τις καινοτόμες σε όρια… επανάστασης ιδέες του, αποχώρησε γεμάτος εμπειρίες μετά από 5 χρόνια από την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για άλλα μετερίζια της αυτοδιοίκησης. Όμως δεν αφήνει τον τόπο του, την περιφέρεια Θεσσαλίας, που διοικεί επιτυχώς –όπως αποδεικνύουν τα 12 βραβεία που έλαβε– και πάντα, όπως λέει, με επίκεντρο τον άνθρωπο…
Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Φωτογραφίες: ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΜΑΖΗΣ
Τον Κώστα Αγοραστό τον συναντήσαμε στο κτίριο της περιφέρειας Θεσσαλίας. Κατά την είσοδο μας στο γραφείο του μείναμε έκθαμβοι! Ο λόγος; Ο σωρός βιβλίων και φακέλων εκατέρωθεν της δερμάτινης προστατευτικής θήκης του επίπλου του γραφείου του. «Όλα είναι δουλειά των πρόσφατων ημερών», αποκάλυψε η συνεργάτιδα του. Ο περιφερειάρχης μας ζήτησε λίγη υπομονή. Ετοιμάζονταν για μια συνάντηση με Γάλλους τεχνοκράτες που σκέφτονται να δημιουργήσουν στη Λάρισα γραφείο παραγωγής software με τη συνεργασία ντόπιων προγραμματιστών που, όπως προέκυψε από ιδιωτική έρευνα, είναι οι καλύτεροι της Ευρώπης ως developers.
Ο κ. Αγοραστός ενθουσιάστηκε. Καθηγητής πανεπιστημίου ο ίδιος για πολλά χρόνια, ξέρει να ξεχωρίζει τη σημασία της αριστείας και της μοναδικότητας, ειδικά αν αυτή αφορά πολίτες –νέους επιστήμονες– του τόπου του. Η σύνδεση του Πανεπιστήμιου της Λάρισας με την αγορά εργασίας ήταν ανέκαθεν στις προτεραιότητές του. Όπως αποκάλυψε, έχει δρομολογηθεί μέσω ΕΣΠΑ η δημιουργία campus για νέους επιστήμονες που θα έχουν να παρουσιάσουν κάποιο καινοτόμο πρόγραμμα. Εκεί θα εξετάζεται από μια επιτροπή και αν πληροί τις προϋποθέσεις, θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου και θα καταλήγει στην αγορά εργασίας.
Καθίσαμε στο γραφείο του και αρχίσαμε να μιλάμε. Είπε ότι δεν του αρέσουν οι συστάσεις και οι χαρακτηρισμοί – το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μιλάει με τα έργα του. Άλλωστε, δεν έχει λόγο να συστηθεί. Έχει καταφέρει να μιλάνε όλοι για εκείνον με πολύ καλά λόγια. Το γραφείο του είναι γεμάτο βραβεία, επαίνους και αναμνηστικά. Σε ξεχωριστή θέση βρίσκονται τα μετάλλια που κέρδισε ως αθλητής.
Ο πρωταθλητής
Όπως αποκαλύπτει για πρώτη φορά στην Karfitsa, ως παιδί δεν ασχολούνταν με την πολιτική. Έκανε αθλητισμό και έφτασε σε επίπεδα πρωταθλητή στο μπάσκετ. Το όνειρό του ήταν να σπουδάσει στις κατασκευές γεφυρών στη Γαλλία. «Ανακάλυψα μια εξειδικευμένη πανεπιστημιακή σχολή από όπου παίρνεις συγκεκριμένο πτυχίο. Αποφάσισα να φοιτήσω εκεί», εξηγεί. Η ζωή, όμως, είχε άλλα σχέδια. Πέρασε σχεδόν με άριστα στη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ως άριστος φοιτητής επέλεξε την αντίστοιχη σχολή του Πειραιά για να συνεχίσει τις σπουδές του. Από το δεύτερο έτος άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Συμμετείχε στις εκλογές της σχολής του και έπαιρνε τις περισσότερες ψήφους των συμφοιτητών του.
Αυτό δεν τον εμπόδισε να διαπρέπει στη σχολή. Κάθε χρόνο κέρδιζε βραβεία και χρηματικά έπαθλα. Τελείωσε την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς με βαθμό 9 και 11/13, κερδίζοντας ακόμη ένα βραβείο από τη CITY BANK με μεγάλο χρηματικό έπαθλο, με το οποίο αγόρασε το πρώτο του μηχανάκι. «Όταν ήρθαν στην Αθήνα οι γονείς μου και το είδαν, τρελάθηκαν από την αγωνία τους», θυμάται.
Λίγο πριν ορκιστεί, η μοίρα χτύπησε την οικογένειά του με τον χαμό του πατέρα του, του ανθρώπου που σημάδεψε τη ζωή του με τις αρχές και τις αξίες που του έδωσε. Το πλήγμα ήταν βαρύ και η ευθύνη που έπεσε στον νεαρό Κώστα Αγοραστό, τεράστια.
Στηρίζοντας την οικογένεια
Άρχισε να ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, μια μικρή επιχείρηση υδραυλικών ειδών στη Λάρισα. Δεν άφησε, όμως, τις σπουδές του. Μόλις έβαλε σε μια σειρά τη λειτουργία της επιχείρησης, έφυγε για τη Βρετανία για μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Bradford University, στο τμήμα Industrial Technology and Management. Μετά τις σπουδές, επέστρεψε στη Λάρισα για να συνεχίσει να στηρίζει την οικογένειά του και πήγε στρατό επιλέγοντας την αεροπορία, όπου υπηρέτησε ως σμηνίτης με… επαίνους και διακρίσεις.
Η πρώτη του εργασία ήταν ως καθηγητής–ωρομίσθιος στο ΤΕΙ Λάρισας. Ταυτόχρονα είχε την ευθύνη της οικογενειακής επιχείρησης και εργάζονταν ως έμπορος αυτοκινήτων σε αντιπροσωπεία μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας. Στη συνέχεια κατέλαβε θέση συμβούλου στην περιφέρεια Θεσσαλίας,. Με την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, εκδιώκεται από ωρομίσθιος καθηγητής των ΤΕΙ. Λίγους μήνες αργότερα συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλέγεται πρώτος δημοτικός σύμβουλος παρότι ο συνδυασμός του δεν κέρδισε το δήμο Λάρισας. Η πολιτική του σταδιοδρομία συνεχίζεται με επιτυχία στην τοπική αυτοδιοίκηση, πάρα τα όποια εμπόδια συναντά ακόμη και από ανθρώπους του ίδιου κόμματος.
Ο Κώστας Αγοραστός έχει μια αρχή που ακολουθεί πιστά: παραβλέπει παγίδες και τρικλοποδιές και αποφασίζει για το συνολικό καλό. Με αυτό το σκεπτικό, δέχεται να μην είναι υποψήφιος δήμαρχος το 1998, αλλά να στηρίξει τον συνδυασμό που τελικά ανέλαβε το δήμο Λάρισας. Έλαβε 2.500 σταυρούς, βγήκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος και έγινε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Βουλευτής και περιφερειάρχης
Το 2000 έκανε την πρώτη απόπειρα για το κοινοβούλιο με τη ΝΔ. Αν και κατάφερε να πάρει 18.500 σταυρούς, δεν εξελέγη. Ο ίδιος θυμάται ότι μέχρι τις 3 τα ξημερώματα φαίνονταν ότι εκλέγεται και λίγα λεπτά αργότερα τα δεδομένα ανατράπηκαν. «Ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό», αναφέρει με χαμόγελο.
Ακολούθησε η επιτυχία στις εθνικές εκλογές του 2004 και του 2007, όπου ο Κώστας Αγοραστός κέρδισε τη βουλευτική έδρα. Το 2009 δεν κατάφερε να εκλεγεί και χωρίς δεύτερη σκέψη επέστρεψε στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Εκεί δημιούργησε μεταπτυχιακά προγράμματα στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και στη χρηματοοικονομική οργάνωση των επιχειρήσεων. Το 2010 δέχεται την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να διεκδικήσει την αιρετή, πλέον, περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία κερδίζει. Ακολούθως κερδίζει την αντιπροεδρία της ΕΝΠΕ και μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες βάζει τις βάσεις για μια κοινή δράση των περιφερειαρχών. «Ακούσαμε τον κόσμο, κάναμε στην άκρη τις αντιπαλότητες, συγχρωτιστήκαμε με την κοινωνία με σοβαρότητα και ομόνοια σε βασικά ζητήματα και με ευγενή άμυλα», εξηγεί.
Ανοίγοντας δρόμους
Στις εκλογές του 2015 κερδίζει την προεδρία της ΕΝΠΕ και αλλάζει ριζικά την αρχιτεκτονική χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για τη χώρα μας δεχόμενος σωρεία αντιδράσεων. Πήγε στην Ευρώπη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου καταφέρνοντας μέσα στα capital controls να πάρει η Ελλάδα 8 δισ. ευρώ και να σωθεί από οικονομική κατάρρευση. Ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Στα πολύ δύσκολα ακολουθεί τον κανόνα των… πέντε δευτερολέπτων: Μετράει μέχρι το πέντε παίρνει βαθιές ανάσες και συνεχίζει. «Δεν φοβάμαι τα δύσκολα, τα εύκολα με φοβίζουν διότι εκεί υπάρχει η αλαζονεία της επιτυχίας», τονίζει.
Με μυαλό τεχνοκράτη και ψυχή επαναστάτη –όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον ξέρουν καλά–, άνοιξε δρόμους στην Ευρώπη. Άλλωστε στην ΕΕ πλέον οι επίτροποι γνωρίζουν ότι από αυτόν θα ακούσουν μια ρηξικέλευθη ιδέα, η οποία θα έχει λογική και σχέδιο υλοποίησης. Έχει δικαιωθεί για τις ανατρεπτικές ιδέες του, καθώς ολοκλήρωσε όλα του τα σχέδια.
Ο Κώστας Αγοραστός συνεχίζει να οραματίζεται. Στόχος του είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση της χώρας, καθώς έτσι θα μπορέσουν να γίνουν έργα. «Το κράτος πρέπει να είναι ευέλικτο και να δώσει αρμοδιότητες με πόρους», αναφέρει, ώστε να αποφασίζουν αυτοί που πρέπει να υλοποιήσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχασε 30 δισ. από τη διαχείριση των ΕΣΠΑ και σε αυτό δεν φταίνε οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, φταίνε οι κεντρικές νομοθεσίες, αυτοί που νομοθετούν – 77 νομοσχέδια του 2018 δεν έχουν καλή νομοθέτηση ως προς την εφαρμογή. Σε αυτό το πλαίσιο, παροτρύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στη συθέμελη αλλαγή του κράτους.
Τα τρία στοιχήματα
Στις πρόσφατες εκλογές της ΕΝΠΕ στήριξε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο ίδιος έβαλε πλώρη για την Ευρώπη διεκδικώντας τη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά από μια επιτυχημένη πενταετία στο τιμόνι της ΕΝΠΕ, έχει ως μοναδικό στόχο να επικεντρωθεί στα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας, που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Για το επόμενο διάστημα έχει βάλει τρία πολύ σημαντικά στοιχήματα.
Πρώτο στοίχημα είναι να δημιουργήσει ένα κέντρο καταπολέμησης του καρκίνου. Δεύτερο στοίχημα είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου κέντρου για νέα παιδιά. Τρίτο στοίχημα είναι η υδροδότηση της Θεσσαλίας από τον Αχελώο, η οποία είναι ελλειμματική σε νερό. «Έτσι θα δημιουργήσουμε το πρώτο μεγάλο περιβαλλοντικό έργο – αντίσταση στις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής, που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την Ελλάδα και θα δώσει τεράστιο περιβαλλοντικό μήνυμα στην Ευρώπη», καταλήγει ο Κώστας Αγοραστός.
Πηγή : karfitsa.gr