Ο άνθρωπος που έφερε ξανά τη «μουσική» στο Λίβερπουλ, αποφάσισε να αποχωρήσει. Δηλώνοντας απλά: «Πώς να το πω, μου τελειώνει η ενέργεια».
Ο λόγος φυσικά για τον Γιούργκεν Κλοπ. Τον 56χρονο Γερμανό προπονητή της Λίβερπουλ που προκάλεσε σοκ ανακοινώνοντας ότι θα αποχωρήσει από την ομάδα το καλοκαίρι. Ήταν μια μεγάλη στιγμή, κυρίως γιατί απέδειξε πώς διαφέρει ο Κλοπ από τον μέσο πολιτικό για παράδειγμα, που συνήθως προτιμά να παραμείνει ως τα βαθιά γεράματα και να πεθάνει στην πολιτική αρένα.
Η απόφαση του Κλοπ αξίζει τον μέγιστο σεβασμό. Γιατί φεύγει στον κολοφώνα της δόξας του από την πόλη των Beatles. Για την ιστορία: Οι Beatles κάποτε ξεκίνησαν από το Λίβερπουλ για να κατακτήσει καρδιές σε όλο τον κόσμο. Ο Κλοπ ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή: Πήγε από τη Γερμανία στο Λίβερπουλ και κατέκτησε εκατομμύρια καρδιές σε όλο τον πλανήτη. Σαν αληθινός πέμπτος Beatle.
Ο Κλοπ δεν έχει κρύψει τις πολιτικές του πεποιθήσεις προς την Αριστερά. Έχει πει άλλωστε ότι πήγε στη Λίβερπουλ γιατί η Liverpool FC έχει την έδρα της στην πόλη. Ήταν πάντα ένας σύλλογος που δεν μπορείς να τον διαχωρίσεις πλήρως από την πολιτική. Η ιστορία της πόλης ως προπύργιο της εργατικής τάξης, των συνδικάτων και των συναισθημάτων κατά των Τόρις που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων της Θάτσερ και παρέμεινε ισχυρή από τότε. «Ανήκω στην Αριστερά, φυσικά», λέει ο Κλοπ στο βιβλίο που έγραψε ο δημοσιογράφος Ράφαελ Χονινγκστάιν για τον προπονητή της Λίβερπουλ. «Περισσότερο στην αριστερά παρά στο κέντρο. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν είμαι υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν θα ψήφιζα ποτέ κόμμα που υπόσχεται να μειώσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή».
«Η πολιτική μου αντίληψη είναι αυτή», πρόσθεσε. «Αν τα πάω καλά, θέλω να τα πάνε καλά και οι άλλοι». Ο σύλλογος, στη σύγχρονη μορφή του, χτίστηκε από τον Μπιλι Σάνκλι, έναν άνθρωπο που δεν φοβόταν να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις ή να δει το επιτυχημένο ποδόσφαιρο ως ένα πράγμα που, ιδανικά, χτίστηκε από τον ίδιο κοινωνικό σοσιαλισμό που υποστήριζε. Ακόμη και ο ύμνος του συλλόγου φαίνεται να μιλάει με την κοινοτική νοοτροπία που ενσαρκώνουν αυτές οι πεποιθήσεις.
Όταν ο Γερμανός ανέλαβε προπονητής των «Κόκκινων» στις 8 Οκτωβρίου 2015, ο άλλοτε περήφανος ποδοσφαιρικός σύλλογος του νησιού είχε από καιρό την εικόνα μιας ομάδας γεμάτη ηττημένους. Ενάμιση χρόνο αργότερα παρά λίγο η Λίβερπουλ να στεφθεί πρωταθλήτρια στην Premier League.
Μετά από σχεδόν εννιά χρόνια στο Λίβερπουλ και στο Anfield Road, ο Κλοπ «στέφθηκε» πρωταθλητής Αγγλίας το 2020 (το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια), τροπαιούχος στο Champions League το 2019, Παγκόσμιος Πρωταθλητής συλλόγων της Fifa το 2019, νικητής στο UEFA Supercup το 2019 και άλλα πολλά: Καλύτερος προπονητής ποδοσφαίρου στην Αγγλία το 2020 και το 2022, παγκόσμιος προπονητής της FIFA για το 2019 και 2020. Επίτιμος πολίτης της πόλης του Λίβερπουλ από το 2022.
Αλλά και αυτή τη σεζόν οδηγεί την ομάδα στην πρώτη θέση. Έχει πολλές πιθανότητες η Λίβερπουλ να γίνει πρωταθλήτρια Αγγλίας για δεύτερη φορά.
Γιατί λοιπόν, πέμπτος Beatle; Μα γιατί όπως η δεκαετία των Beatles άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μουσικής, έτσι και ο Γιούργκεν Κλοπ άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο.Πολλά στοιχεία και ιδέες του για το παιχνίδι, περιλαμβάνονται πλέον στα εγχειρίδια τακτικής του ποδοσφαίρου.
Ο Κλοπ κατά κάποιο τρόπο τα έκανε όλα σωστά. Αντικατοπτρίζοντας την προσέγγισή του για τη ζωή, στη διαχείριση του ποδοσφαίρου, ο Κλοπ είχε πει σε μια συνέντευξή του στο BBC ότι «είναι καλύτερο να είσαι μέλος μιας ομάδας και να συνεργάζεσαι για βελτίωση, αντί να επιδιώκεις ατομικό κέρδος»… «Για μένα είναι μόνο κοινή λογική, γιατί η ιστορία μας δίδαξε ότι αν είσαι μόνος είσαι πιο αδύναμος. Έτσι είναι.»
Και κάτι ακόμη. «Το κυριότερο πράγμα που μαθαίνεις στο ποδόσφαιρο, είναι να διαχειρίζεσαι την αποτυχία. Δεν μπορείς να παίζεις πάντα το τέλειο παιχνίδι. Δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό. Πολλά άλλα πράγματα επηρεάζουν το παιχνίδι, όπως οι καιρικές συνθήκες, ο αέρας όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στον κόσμο αλλά επηρεάζει την πορεία της μπάλας».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κλοπ έχει αποκτήσει υψηλή θέση στο αγγλικό κοινό μέσω των επιτυχιών του και της φύσης του. Ακούγεται ακόμη και όταν μιλάει ανοιχτά για ευαίσθητα θέματα όπως το Brexit ή η πανδημία του κορωνοϊού. Τα επιτεύγματά του θα μείνουν αναμφίβολα στην ιστορία του συλλόγου της Λίβερπουλ. Το BBC τον βλέπει μάλιστα στο ίδιο επίπεδο με θρύλους του κλαμπ όπως ο Μπιλ Σάνκλι, ο Μπομπ Πέισλι και ο Κένι Νταλγκλίς.