«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι “μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», τόνισε απόψε από την Κομοτηνή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Όπως σημείωσε ο υπουργός η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και «στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».
Διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, διευκρινίζοντας πως ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της μεταξύ τους συνεργασίας. «Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.
Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο κ. Αυγενάκης συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενημερώνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες έχουν, όπως είπε, εγκριθεί.
Αναφέρθηκε στον συντονισμό από το ΥΠΑΑΤ της κοινής δράσης των χωρών του Νότου «ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό».
Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι που διενεργούν τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σούπερ μάρκετ, ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες καθώς επίσης και στο μέλι και στο κρέας.
Ειδική αναφορά έκανε και στις 161 υποθέσεις, όπως είπε, «που βρέθηκαν στο “συρτάρι” του υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και έχουν ήδη επιβληθεί δύο πρόστιμα. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως οι δράσεις-τομές του υπουργείου αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: «νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση». Αναφερόμενος σε κάποιες εξ αυτών μίλησε για την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, τη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη.
Τέλος, τόνισε ότι «η εκκρεμότητα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πρέπει επιτέλους να τελειώνει», συμπληρώνοντας πως το υπουργείο θα «τρέξει» τις διαδικασίες «εφόσον οι Περιφέρειες δεν θελήσουν να ασχοληθούν».
Στη σύσκεψη με εκπροσώπους γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν και ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου.
Σημειώνεται πως της σύσκεψης στην Κομοτηνή επρόκειτο να ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στην Αλεξανδρούπολη με θέμα την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών του Έβρου, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε.