Νικόλ Λειβαδάρη
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «κουκούλωμα της δωροδοκίας υπουργών», ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ομολογία ενοχής» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος το προσδιόρισε ως το «χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής».
Ο,τι απ’ όλα κι εάν ισχύει, το βέβαιο είναι πως στο νέο σύνταγμα, που θα τελεί σε ισχύ από απόψε, το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχασε την ευκαιρία να ανακτήσει την αξιοπιστία και την πολιτική του τιμή. Είναι η ευκαιρία που χάθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και με την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών – την διάταξη που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα αποσαφήνιζε ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού αλλά επ’ ευκαιρία αυτών και άρα δεν μπορεί να έχει σύντομη παραγραφή. Εν ολίγοις, πρόκειται για την διάταξη η οποία θα διασφάλιζε ότι εάν ένας υπουργός αποδειχθεί ότι έχει δωροδοκηθεί στο παρελθόν και προ της ισχύος του νέου, αναθεωρημένου συντάγματος, δεν θα έπαιρνε αμνηστία λόγω παραγραφής, όπως για παράδειγμα θα συμβεί τώρα στην υπόθεση Novartis εάν αποδειχθεί τελικώς δωροδοκία υπουργού.
«Τί φοβάστε και δεν θέλετε να διερευνηθούν υποθέσεις δωροδοκίας προ του 2015; Γιατί δεν θέλετε να αφήσετε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της; Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας; Έχετε μήπως αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών των κυβερνήσεών σας;» ήταν το χαρακτηριστικό ερώτημα που απηύθυνε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για την συνταγματική αναθεώρηση στην Βουλή, «φωτογραφίζοντας» ακριβώς το σκάνδαλο της Novartis όπου, εκτός του διωκόμενου Ανδρέα Λοβέρδου, η έρευνα παραμένει ακόμη ανοιχτή και για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σ’ αυτό το ερώτημα, απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπήρξε. Ο πρωθυπουργός αποσιώπησε πλήρως την – συνταγματικά κατοχυρωμένη πια – αμνηστία στην δωροδοκία πολιτικών προσώπων και περιορίστηκε να ζητήσει τα εύσημα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συναίνεσε στην αλλαγή του άρθρου 86 έτσι ώστε να περιοριστεί η ασυλία των βουλευτών και να καταργηθεί στο… μέλλον – και μόνον σε αυτό – η σύντομη παραγραφή για αδικήματα πολιτικών προσώπων.
«Προτείνουμε τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών μόνο σε πράξεις που αφορούν πολιτική δράση και την κατάργηση αποσβεστικής προθεσμίας για την ευθύνη υπουργών ώστε να ασκεί η Βουλή δίωξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τους βουλευτές να χειροκροτήσουν την αλλαγή και παρακάμπτοντας το γεγονός ότι για τις εν εξελίξει έρευνες η παραγραφή παραμένει σε ισχύ.
«Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά ομολογία ενοχής για την πολιτική σκοπιμότητα του να καλύψει μελλοντικά μέσω παραγραφής υπουργούς της ΝΔ που ενδεχομένως να διερευνώνται ή να διερευνηθούν δικαστικά για δωροδοκία» ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υπέδειξε το άρθρο 86 ως ένα από τα «δύο μελανά σημεία» της συνταγματικής αναθεώρησης, μαζί με την πρόβλεψη για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.
«Για το μέλλον», είπε, «όλα τα κόμματα συμφώνησαν να καταργηθεί η πολύ σύντομη παραγραφή, άρα στο μέλλον δεν θα έχουμε προστασία πολιτικών από τη διερεύνηση παράνομων πράξεων. Ωστόσο αυτή ακριβώς ήταν η αξία της ερμηνευτικής δήλωσης, ξεκαθαρίζαμε ότι εξ αρχής αδικήματα όπως η παθητική δωροληψία δεν περιλαμβάνονταν στο άρθρο 86, άρα θα μπορούσε ελεύθερα ο δικαστής να αναζητήσει ευθύνες. Τώρα, το θέμα δεν ρυθμίστηκε για το παρελθόν, ακριβώς γιατί ΝΔ – ΚΙΝΑΛ θέλησαν να προστατεύσουν στελέχη τους, να τους παράσχουν το «χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής» για αδικήματα τόσο σε σχέση με το σκάνδαλο της Novartis όσο πιθανόν και για άλλα».
Πηγή tvxs.gr