«Τσουνάμι» ελέγχων σε νησιωτικούς και γενικότερα τουριστικούς προορισμούς εξαπολύει η ΑΑΔΕ, όχι μόνο για τη νομιμότητα σε παραλίες και αιγιαλούς, αλλά για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS από τις εποχικές κυρίως επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα τερματικά πληρωμών, ενώ ο χρόνος «τρέχει» και για τη διασύνδεση όσων επιχειρήσεων δεν πρόλαβαν να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος Απριλίου.
Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, καθώς εντός του Ιουνίου αρχίζουν και εκπνέουν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όσοι φυσικά δεν είναι εμπρόθεσμοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη περίπου 300.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την εν λόγω διασύνδεση, ενώ με βάση τα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν θα πρέπει:
Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν φροντίσουν να διασυνδέσουν τα συστήματά τους εντός των ανωτέρω χρονοδιαγραμμάτων, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:
Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών), ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
Από την άλλη πλευρά όλοι οι επαγγελματίες πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, οι υπόχρεοι που δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του επιβληθέντος ανωτέρω διοικητικού προστίμου των 1.500 ευρώ μειώνεται στο μισό εάν: