Euro2024: Πρωτιά για την Αγγλία, πρόκριση για Δανία και Σλοβενία
26 June 2024
Διαδηλώσεις στην Κένυα: Θα απαντήσουμε πλήρως στην βία και την αναρχία, λέει ο πρόεδρος Ρούτο
26 June 2024

Στ. Θεολόγης στο Δ.Σ.: Στο τμήμα συντήρησης του Υπ. Πολιτισμού «λιμνάζουν» 400 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας

Τετρακόσια από τις πολλές εκατοντάδες έργα που φιλοξενούνταν στην Δημοτική Πινακοθήκη και επλήγησαν από τον “Ιανό” βρίσκονται στο τμήμα συντήρησης του υπουργείου πολιτισμού, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και σε τι κατάσταση θα επιστρέψουν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου Καρδίτσας, σε ερωτήματα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αρ. Τέγος για το που βρίσκεται το θέμα και τι σχεδιασμός υπάρχει τόσο για την αποκατάσταση του κτιρίου όσο και για την διάσωση των έργων.

Σε ότι αφορά την εργολαβία του κτιρίου ο κ. Σβερώνης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται απόφαση ένταξης για 1 εκατ. ευρώ από τον Daniel, μέσα σε αυτά είναι και η μελέτη για την Πινακοθήκη ύψους 430.000 ευρώ και μέχρι τέλος του καλοκαιριού θα είναι δημοπρατημένο.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεολόγης επισήμανε ότι η αποκατάσταση των έργων τέχνης θα πάρει αρκετά χρόνια. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα υπήρξε αίτημα προς το υπουργείο πολιτισμού για χρηματοδότηση και για να υπάρξει μέριμνα.

Βεβαίως, συνέχισε, πρέπει να πούμε πως υπήρξαν έργα που όταν έφυγαν για το τμήμα συντήρησης δεν ήταν κανείς σε θέση να τα αναγνωρίσει.

Υπήρξαν, συνέχισε, άνθρωποι του υπουργείου πολιτισμού που ήρθαν στην Καρδίτσα είδαν τα έργα που μπορούσαν να συντηρηθούν εδώ και τα εκατοντάδες που έπρεπε να φύγουν για τα εργαστήρια συντήρησης του υπουργείου.

Μεταγενέστερα, ένα χρόνο μετά και αφού δεν προχωρούσαν οι διαδικασίες από το υπουργείο απευθυνθήκαμε με επιστολή στο υπουργείο Δυτικής Αττικής που διαθέτει τμήμα συντήρησης.

Την δεδομένη χρονική στιγμή, κατέληξε, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο για να επιστρέψουν τα έργα από το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να έχουμε κάποια ενημέρωση τελευταία πόσα και πως έχουν συντηρηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Ρόβας υποστήριξε ότι αρκετά έργα σώθηκαν και συντηρήθηκαν αλλά αν δεν γίνουν τα ηλεκτρομηχανολογικά δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα της Πινακοθήκης.

Ο δήμαρχος κ. Τσιάκος ανέφερε ότι το ΚΚΕ όντως θέλησε να βοηθήσει αλλά δεν το επέτρεψε το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουν είπε συντηρηθεί αρκετοί πίνακες, περιμένουμε κι άλλους, ελπίζουμε και σε χρηματοδότηση, για να μπορέσουμε να συντηρηθούν ακόμα περισσότεροι.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%83%CF%84-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4-%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%C2%AB%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD%C2%BB-400-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: