Υπ. Εργασίας: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο του 2024
4 July 2024
Φιλική ισοπαλία για τον Παναθηναϊκό με την Πάφο
4 July 2024

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 8ου Εθνολογικού Συνεδρίου Θεσσαλών Καραγκούνηδων στο Προάστιο (+Φωτο +Βίντεο)

Η επίσημη έναρξη του 8ου Εθνολογικού Συνεδρίου Θεσσαλών Καραγκούνηδων με θέμα «Το υδάτινο στοιχείο στη Θεσσαλική πεδιάδα, ιστορικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις» πραγματοποιήθηκε απόψε (Τετάρτη 3/7) στην αίθουσα τελετών της Κοινότητας Προαστίου του Δήμου Παλαμά.

Το Συνέδριο διοργανώνει η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων σε συνεργασία με το Δήμο Παλαμά, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι εισηγητές που με τις εισηγήσεις τους αναμένεται να αναδείξουν στοιχεία του Καραγκούνικου πολιτισμού με εμπεριστατωμένες πληροφορίες για την ζωή δίπλα στο νερό στον Θεσσαλικό κάμπο, αλλά και να ενημερώσουν για τους κινδύνους από τις πλημμύρες που πλήττουν κατά καιρούς τον τόπο και τον τρόπο πρόληψης και προστασίας από αυτές.

Αρχικά η εκπρόσωπος της Αμφικτιονίας κ. Π. Φιλίππου- Τσιώνα καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Παλαμά κ. Σωκρ. Δασκαλόπουλο, τον εκπρόσωπο του Σεβασμιοτάτου π. Βασίλειο Σιαματά, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σωτ. Σουλούκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιο και τον εκπρόσωπο του Δήμου Καρδίτσας κ. Στεφ. Θεολόγη. Μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Τσιάρας, οι βουλευτές κ.κ. Γ. Κωτσός και Ασημ. Σκόνδρα καθώς και η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Κατερ. Παπακώστα Παλιούρα.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων κ. Απ. Φυρφιρής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους φορείς που στηρίζουν τη διοργάνωση, τους εισηγητές καθώς και τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στο 8ο Καραγκούνικο Αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου στις 8:00μ.μ. με τη συμμετοχή δεκάδων χορευτικών ομάδων Καραγκούνηδων τόσο από όλη της Θεσσαλία, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα υπό τους ήχους μεγάλης ορχήστρας που θα ερμηνεύσει αποκλειστικά τραγούδια και μελωδίες των Καραγκούνηδων όλων των περιοχών της Θεσσαλίας.

Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του Συνεδρίου του Αρχαιολόγου κ. Χαράλ. Ιντζεσίλογλου με θέμα: “Αχελώος και Λείψιμος. Δυο υδάτινα σύνορα της αρχαιότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας”, ενώ η συνέχεια του προγράμματος της πρώτης ημέρας περιλάμβανε εισήγηση της κ. Ευαγ. Μπράμη, Προέδρου Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και λογοτέχνιδος με τίτλο “Η Θεσσαλία σε υγρό μινόρε” στην οποία απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα καθώς εισήγηση του Ερευνητή και Προέδρου του Σωματείου διάσωσης και διάδοσης του Καραγκούνικου λαϊκού πολιτισμού ” Η Ψηφίδα” κ. Νικ. Φίλου με θέμα “Η εξέλιξη της γυναικείας Σελλανίτικης ενδυμασίας από το 1915 έως το 1965”

Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετικό τόπο μέσα στη Θεσσαλία, ο οποίος αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση του Οργάνου και ολοκληρώνεται με την παράδοση της σημαίας της Αμφικτιονίας στο Δήμαρχο της πόλης που θα υλοποιήσει την επόμενη. Έτσι κατά τη διάρκεια του Ανταμώματος θα γίνει και η Τελετή Παράδοσης της Σημαίας της Αμφικτιονίας στον Δήμαρχο Λαρισαίων , αφού το επόμενο Συνέδριο και Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί στην Πελασγίδα Λάρισας.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-8%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: