Ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των μορφών ζωής της Γης ζούσε πριν από 4,2 δισ. έτη στο πρώτο οικοσύστημα της Γης
14 July 2024
Ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για το αρδευτικό αντλιοστάσιο Μελισσοχωρίου
14 July 2024

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Κραυγές τρόμου, οργή και προσευχές – Όλα όσα ακολούθησαν μετά τους πυροβολισμούς (εικόνες)

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ξεκινήσει την ομιλία του σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ακολούθησε χάος και φωνές τρόμου, με το πλήθος να πέφτει στο έδαφος. Πιάνοντας το δεξί του αυτί και βλέποντας το αίμα στο χέρι του ο Τραμπ έπεσε γρήγορα στο έδαφος πίσω από το πόντιουμ. Πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας ανέβηκαν στη σκηνή πέφτοντας πάνω στον Ρεπουμπλικάνο για να τον καλύψουν, ενώ και άλλα μέλη των δυνάμεων της τάξης έσπευσαν επίσης στη σκηνή κρατώντας τουφέκια.

Ακολούθησαν και άλλοι πυροβολισμοί. Ενώ οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας κρατούσαν τον Τραμπ στο έδαφος 25 δευτερόλεπτα κάποιος φώναξε: «Ο δράστης είναι νεκρός». «Πάμε», ακούστηκε να λέει κάποιος άλλος, καθώς πολλοί άνθρωποι από το πλήθος συνέχισαν να ουρλιάζουν.

(ABC/US Network Pool/REUTERS)
(REUTERS/Brendan McDermid)
(REUTERS/Reuters TV)

Τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας έστησαν τον Τραμπ στα πόδια του. Το κόκκινο καπελάκι με το σύνθημα «Make America Great Again» του έχει πέσει, ενώ το πρόσωπό του είχε αίματα.

«Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου. Αφήστε με να πάρω τα παπούτσια μου», ακούστηκε να λέει ο Τραμπ την ώρα που οι πράκτορες τον σήκωναν από το έδαφος. «Περιμένετε, περιμένετε, περιμένετε» είπε, προτού υψώσει τη γροθιά του. Πολλοί απάντησαν φωνάζοντας ρυθμικά «ΗΠΑ, ΗΠΑ, ΗΠΑ».

Ο Τραμπ με διστακτικά βήματα και τη γροθιά υψωμένη κατέβηκε μερικά σκαλιά για να πάει από σκηνή ως ένα μαύρο SUV, με τους πράκτορες να έχουν σχηματίσει γύρω του ανθρώπινη ασπίδα.

«Όλοι πανικοβλήθηκαν, ήταν χάος»

Ο 37χρονος Σέιν Τσέσερ, που καθόταν ακριβώς πίσω από τον Τραμπ, δήλωσε ότι «ακούστηκε κάτι σαν ‘ποπ, ποπ, ποπ’. Πίστεψα ότι ήταν φάρσα, πυροτεχνήματα. Μετά συνειδητοποίησα την πραγματικότητα πολύ γρήγορα όταν ο πρόεδρος Τραμπ έπεσε κάτω και η Μυστική Υπηρεσία παρενέβη και ακούστηκαν κι άλλοι πυροβολισμοί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παιδιά που βρίσκονταν κοντά του άρχισαν να φωνάζουν. «Όλοι πανικοβλήθηκαν, ήταν χάος».

Προσευχές

Ο Τσέσερ, που είχε πάει στο Μπάτλερ για να παρακολουθήσει τον Τραμπ από το Πίτσμπουργκ, εξήγησε ότι η θέα των τρομαγμένων παιδιών γύρω του τον ώθησε να προσευχηθεί. Μόλις ξεκίνησε, τον ακολούθησαν κι άλλοι. «Ήταν μια τόσο δυνατή στιγμή. Πιστεύω ότι προσέφερε ηρεμία σε πολλούς ανθρώπους».

Η 66χρονη Έριν Ότενράιθ δήλωσε ότι «καθόμουν στη μέση της πρώτης σειράς. Ήμουν ακριβώς μπροστά» από τον Τραμπ τη στιγμή των πυροβολισμών. «Τον κοιτούσα. Μετά άκουσα τους πυροβολισμούς. Νόμισα ότι ήταν για την 4η Ιουλίου», όμως πρόσθεσε ότι, όταν το πλήθος είδε τους πράκτορες να πηδούν στη σκηνή και να περικυκλώνουν τον πρώην πρόεδρο, «καταλάβαμε ότι πρόκειται πραγματικά για πυροβολισμούς».

(REUTERS/Brendan McDermid)
(REUTERS/Brendan McDermid)

«Είδα έναν τύπο στη στέγη»

Ο Μπεν Μέισερ βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας της προεκλογικής συγκέντρωσης, όταν παρατήρησε δύο μέλη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης να αναζητούν κάποιον. Ο 41χρονος άρχισε να ερευνά επίσης την περιοχή.

«Είδα έναν τύπο στη στέγη, είπα στον αστυνομικό ότι βρίσκεται εκεί. Πήγε να τον αναζητήσει», πρόσθεσε. Ο Μέισερ δεν ήταν σε θέση να περιγράψει τον άνδρα στη στέγη, αλλά είδε ότι φορούσε ένα γκρι μπλουζάκι.

Ο 57χρονος Τζιμ Μουρ βρισκόταν πίσω από τη σκηνή όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Είδε έναν άνδρα περίπου πέντε σειρές μακριά του να δέχεται πυροβολισμό και να πέφτει στο έδαφος. Μέλη των δυνάμεων της τάξης έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

(REUTERS/Brendan McDermid)

Αποδοκιμασίες στους δημοσιογράφους

Η οργή ξεχείλισε μόλις οι συγκεντρωθέντες συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα του γεγονότος. Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου άρχισαν να επιτίθενται στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην προεκλογική συγκέντρωση. «Αυτό θέλετε, μίσος», φώναξε ένας άνδρας.

Δεκάδες άνθρωποι έκαναν άσεμνες χειρονομίες προς το μέρος από όπου φάνηκε να προέρχονται οι πυροβολισμοί.

«Πάμε, πάμε», ούρλιαζε ένα μέλος της Μυστικής Υπηρεσίας την ώρα που άλλοι πράκτορες προσπαθούσαν να ελέγξουν τους χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Ελικόπτερο των δυνάμεων της τάξης πετούσε πάνω από το σημείο και ένα όχημα με την επιγραφή «εκρηκτικά» πέρασε μέσα από το πλήθος.

(REUTERS/Brendan McDermid)

Οργή για τα κενά ασφαλείας

Άλλοι παριστάμενοι καταφέρθηκαν εναντίον των διοργανωτών της εκδήλωσης και κατήγγειλαν τα κενά ασφαλείας. «Καταπληκτικός τρόπος να οργανώνετε περίμετρο ασφαλείας», είπε ειρωνικά μια γυναίκα.

Κάποιοι είχαν πέσει στα γόνατα και προσεύχονταν.

(REUTERS/Marco Bello)

«Όταν τον πήραν (σ.σ. τον Τραμπ) είχα την εντύπωση ότι ήθελαν να τον απομακρύνουν το συντομότερο δυνατό και ότι εκείνος ήθελε να μείνει. Ύψωσε τη γροθιά για να τη δούμε όλοι», δήλωσε ο 59χρονος Μπλέικ Μαρνέλ που καθόταν στην πρώτη σειρά. «Είναι μια απίστευτα θλιβερή ημέρα», πρόσθεσε.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: