IDF: «Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών της Χεζμπολάχ» ανάμεσα στους νεκρούς από τις επιδρομές
24 September 2024
Ισλανδία: Νεκρή από αστυνομικά πυρά σπάνια πολική αρκούδα
24 September 2024

Αναμονής…συνέχεια για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Καρδίτσας

Με 3 μήνες καθυστέρηση προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία στην ανακοίνωση της έκδοσης πρόσκλησης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, και ειδικότερα στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-27», της ολοκλήρωσης των έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Δημοσίων Νοσοκομείων, η οποία αφορά 67 Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, και μπορούν να ενταχθούν πράξεις προϋπολογισμού 247.396 εκ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών που αναμένουν την πρόσκληση- η οποία πάντως δεν δημοσιεύθηκε ακόμη- είναι και το Νοσοκομείο Καρδίτσας, καθώς ευελπιστεί ότι σ’ αυτή θα ενταχθεί και θα προχωρήσει η πρώτη φάση της Πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτιρίων του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας και του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης» που έχει ανατεθεί στην Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε. – όπως και όλα τα υπόλοιπα 66 έργα- προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που είχαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων να τα ωριμάσουν και να τα υλοποιήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση της πρόσκλησης είχε προαναγγελθεί ότι θα γίνει στο τέλος του περασμένου Ιουνίου κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψη Ευρωεκλογών.

Την σχετική προαναγγελία της προκήρυξης στο τέλος Ιουνίου είχε κάνει ο Γενικός – τότε Ειδικός- Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ ΤΣ και ΕΚΤ κ. Γεώργιος Ζερβός ο οποίος συνόδευε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διον. Σταμενίτη, καθώς το θέμα ήταν ένα από αυτά που συζητήθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1 Ιουνίου, με την Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μ. Κουτσιούμπα και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου παρουσία και των βουλευτών κ.κ. Αρ. Σπάνια και Χρ. Καπετάνου.

Ο κ. Ζερβός είχε αναφέρει τότε ότι το έργο είναι μεταξύ των 72 έργων που αφορούν δημόσια Νοσοκομεία συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, τα οποία έπειτα από διαπραγμάτευση πέρασαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-27).

Επειδή οι μελέτες των έργων αυτών, όπως είχε πει ο κ. Ζερβός, ήταν παλαιότερες -κάποιες χρονολογούνται προ δεκαετίας- χρειάστηκε να γίνει μια επικαιροποίηση του κόστους με συνέπεια ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων να αυξηθεί κατά 30-35% φτάνοντας σήμερα στο ύψος των 395 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ζερβός πιθανολόγησε ότι και ο προϋπολογισμός της προκήρυξης που αφορά το Νοσοκομείο Καρδίτσας θα είναι αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι το παραπάνω ποσό αφορά τμήμα των υποέργων που διαιρείται η Πράξη (πιθανότατα την αναβάθμιση του κτιριακού περιβλήματος, την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση σκιάστρων) και όχι το σύνολό τους, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων έχει προσδιοριστεί 5.414.850.

Το καλοκαίρι πέρασε χωρίς να υλοποιηθεί η σχετική εξαγγελία και προς το παρόν, -σχεδόν τρεις μήνες μετά την αρχική προαναγγελία της προκήρυξης, -αυτή αναμένεται να δημοσιευθεί χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί πως θα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των σχετικών Πράξεων μεγαλώνοντας κι άλλο το διάστημα της αναμονής για ένα έργο που εντάχθηκε εδώ και 3 ½ χρόνια στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, μεταφέρθηκε στη νέα και ακόμα βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%82%E2%80%A6%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: