Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: Επένδυση στο Project Parenting
25 September 2024
Υπ. Εργασίας: Έρχεται ρύθμιση που επιτρέπει στους συνταξιούχους αναπηρίας να συνεχίσουν να εργάζονται
25 September 2024

Η Κίνα εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο στον Ειρηνικό

Σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, προχώρησε η Κίνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο.

Ο πύραυλος, οποίος ήταν εξοπλισμένος με μια εικονική κεφαλή, έπεσε στην προγραμματισμένη περιοχή- στόχο, στην ανοιχτή θάλασσα, αναφέρεται στην  ανακοίνωση, που είναι ασυνήθιστη ,επειδή σπάνια αναφέρονται τέτοιες κινεζικές δοκιμές πυραύλων. Σύμφωνα με το υπουργείο, «σκοπός ήταν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της εκτόξευσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

«Ήταν μια εκτόξευση ρουτίνας στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης και δεν στράφηκε εναντίον καμίας χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζανγκ Σιάογκανγκ, προσθέτοντας ότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι γύρω χώρες.

Το Πεκίνο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο του πυραύλου ή τη συγκεκριμένη περιοχή της δοκιμής.

Ο Ankit Panda της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η Κίνα συνήθως διεξάγει τέτοιες δοκιμές στον δικό της εναέριο χώρο. «Αυτό είναι διαφορετικό και πιθανώς η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που βλέπουμε μια τέτοια δοκιμή».

Η δοκιμή είναι πιθανόν μια ένδειξη «του συνεχιζόμενου πυρηνικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στις νέες απαιτήσεις για δοκιμές».

Η τελευταία γνωστή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Κίνα πάνω από τον Ειρηνικό χρονολογείται από τον Μάιο του 1980. Εκείνη την εποχή, ο πύραυλος Dongfeng-5 κάλυψε μια απόσταση 9.000 χιλιομέτρων.

Η Κίνα αργότερα δοκίμασε άλλα μοντέλα πυραύλων τύπου Dongfeng (DF) υπό διαφορετικές συνθήκες. Η Κίνα διαθέτει τον DF-41, έναν τύπο διηπειρωτικού πυραύλου, που μπορεί να διανύσει έως και 15.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Κίνα έχει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνει το οπλοστάσιό της. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει σημαντικά λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: