Η Κίνα εκτόξευσε διηπειρωτικό πύραυλο στον Ειρηνικό
25 September 2024
1 στα 3 παιδιά παγκοσμίως έχει πλέον μυωπία, σύμφωνα με μελέτη
25 September 2024

Υπ. Εργασίας: Έρχεται ρύθμιση που επιτρέπει στους συνταξιούχους αναπηρίας να συνεχίσουν να εργάζονται

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία επιλύεται το ζήτημα των εργαζόμενων που δικαιούνται αναπηρική σύνταξη και μέχρι πρότινος υποχρεούνταν να διακόψουν την εργασία τους ως προϋπόθεση για να τη λάβουν προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ που δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται εκ του νόμου, δεν θα χρειάζεται εφεξής να διακόπτουν την εργασία τους για να γίνουν αποδέκτες της.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1η Ιανουαρίου 2024 και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, υποβάλλονται εκ νέου εντός έξι μηνών και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

Η συγκεκριμένη διάταξη εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με το οποίο, σε όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργάζονται, δεν περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30% όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του μέτρου, αλλά καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς πάνω από 190.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει, μέχρι σήμερα, την απασχόλησή τους στη σχετική πλατφόρμα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: