Μπάιντεν: Έχει ανοίξει η συζήτηση για την απάντηση του Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση
2 October 2024
«Έπεσαν» οι υπογραφές για το έργο αποκατάστασης του επιχώματος στην αερογέφυρα ΟΣΕ στα Ορφανά
2 October 2024

Πετρέλαιο: Το Ιράν έβαλε φωτιά στις τιμές

Σε μίνι ράλι επιδίδονται οι τιμές του πετρελαίου το βράδυ της Τρίτης, στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν με πάνω από 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Πρόκειται για μία «απάντηση» στην εξουδετέρωση της ηγετικής ομάδας της Χεζμπολάχ, η οποία με τη σειρά της μπορεί να φέρει ισραηλινά αντίποινα και τελικά να οδηγήσει σε αυτό που υποτίθεται όλοι προσπαθούν να αποφύγουν: τον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Η αγορά πετρελαίου έως τώρα ποντάρει στο σενάριο της αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές. Αλλά δεν θα μπορούσε να μείνει «ασυγκίνητη» μπροστά στις σημερινές εξελίξεις.

Στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε 2,8% στα 73,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραφε άνοδο της τάξης του 3%, φτάνοντας στα 70,2 δολάρια το βαρέλι.

Η ανησυχία για την επόμενη μέρα

Πρόκειται για μία άνοδο που μαρτυρά σαφώς ανησυχία, αν και προς το παρόν αποφεύγεται ένας πανικός. Εμπόδιο στην περαιτέρω αύξηση, άλλωστε, στέκεται η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει περισσότερο αργό στην αγορά, προκειμένου να διασφαλίσει το μερίδιό της, ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το πετρέλαιο θα μείνει φθηνό, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μίας ευρείας κλίμακας περιφερειακή σύρραξη, θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν στο να βγάλει τη φαρέτρα του το πιο ισχυρό όπλο που έχει στη διάθεσή του: Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Καθώς πρόκειται για βασική αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, με καθοριστικό ρόλο ειδικά στη μεταφορά πετρελαίου, έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τον όποιο βαλλιστικό πύραυλο.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση ευρείας κλίμακας περιφερειακού πολέμου οι τιμές μπορούν μέσα σε λίγα 24ωρα να κάνουν άλμα 30 δολαρίων, σπάζοντας έτσι το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: