Λίβανος: Δύο νεκροί και 9 τραυματίες από το ισραηλινό πλήγμα στην Βηρυτό – Στόχος ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ
10 October 2024
Πιεστική η ανάγκη εύρεσης ακινήτου για στέγαση του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Καρδίτσας
11 October 2024

Wall: Σε πτώση επέστρεψαν οι δείκτες

Σε πτώση επέστρεψαν σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με τους S&P 500 και Dow Jones να υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός δεν μειώθηκε όσο αναμενόταν.

Τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό και η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας πυροδότησαν συζητήσεις για το εάν η Fed θα επιλέξει μία μικρότερη μείωση τον επόμενο μήνα ή θα κάνει μία παύση μετά τη μεγάλη μείωση των 50 μονάδων βάσης του Σεπτεμβρίου.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,21% για να κλείσει στις 5.780,05 μονάδες, ενώ ο Dow Jones τερμάτισε στις 42.454,12 μονάδες με πτώση 0,14%. Ο Nasdaq σημείωσε οριακή πτώση 0,05% στις 18.282,05 μονάδες.

«Το κλίμα καθοδηγήθηκε σήμερα από τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή. Δεν υπήρξε κάποια μεγάλη έκπληξη, όμως κάποιες συνιστώσες ήταν πιο αυξημένες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν κυρίως μετοχές μικρής και μεσαίου μεγέθους κεφαλαιοποίησης που είναι πιο ευαίσθητες στην πορεία των επιτοκίων.

Η Wall Street «χώνεψε» τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, οι οποίες αυξήθηκαν 0,2% σε μηνιαία βάση, οδηγώντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,4% από 2,3% που ανέμεναν οι αναλυτές και 0,1% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Και πάλι όμως πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2021.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ είπε ότι θα προτιμούσε να παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου από το να γίνει μείωση. «Ο επίμονος πληθωρισμός μου λέει ότι θα ήταν καλύτερο να κάνουμε μία παύση το Νοέμβριο. Είναι απόλυτα ανοικτός σε αυτό το ενδεχόμενο», είπε σε δηλώσεις του στη WSJ.

Ήδη, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των μελλοντικών μειώσεων. Άλλωστε τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων ως προς το βαθμό μείωσης των επιτοκίων και ορισμένοι ήθελαν μικρότερη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Universal Insurance ενισχύθηκε 10% καθώς ο κυκλώνας Milton έπληξε την Φλόριντα. Από την άλλη, η Pfizer υποχώρησε 2%, αφότου ο ακτιβιστής επενδυτής Starboard Value κατηγόρησε την φαρμακοβιομηχανία ότι απειλεί με μήνυση δύο πρώην ανώτατα στελέχη της.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: