Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος: Νέα δωρεά αλκοολομέτρων στην Τροχαία
18 October 2024
Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το ΥΜΑΘ για την πτώση ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες
18 October 2024

Ιταλία: Δικαστικό μπλόκο στο σχέδιο Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία

Δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε την Παρασκευή εντολές για κράτηση μιας ομάδας μεταναστών σε κέντρα υποδοχής στην Αλβανία, λέγοντας ότι είχαν το δικαίωμα να οδηγηθούν στην Ιταλία, προκαλώντας πλήγμα στο σχέδιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, να εκτρέψει τους αιτούντες άσυλο στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, συνολικά 16 μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο και μεταφέρθηκαν στην Αλβανία από πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, αποτελώντας την πρώτη ομάδα ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν στη νέα εγκατάσταση του Gjader, μετά την επεξεργασία των στοιχείων τους στο λιμάνι Shengjin.

Τέσσερις από αυτούς έχουν ήδη προσαχθεί στην Ιταλία για λόγους υγείας ή επειδή αναγνωρίστηκαν ως ανήλικοι.

«Η άρνηση επικύρωσης των κρατήσεων σε αλβανικές δομές και περιοχές… οφείλεται στην αδυναμία αναγνώρισης των κρατών προέλευσης των κρατουμένων ως ασφαλών χωρών», δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Λουτσιάνα Σαντζιοβάνι, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες είχαν ως εκ τούτου «δικαίωμα να μεταφερθούν στην Ιταλία».

Ο Αρτούρο Σαλέρνι, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση, είπε στο Reuters ότι η απόφαση ισχύει και για τους 12 εναπομείναντες μετανάστες.

Μόνο μετανάστες που προέρχονται από μια λίστα 22 εθνών της Ιταλίας που έχουν ταξινομηθεί ως ασφαλείς μπορούν να σταλούν στην Αλβανία. Η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές είναι μεταξύ αυτών, αλλά μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) για το θέμα κατέστησε αδύνατη την κράτησή τους στην Αλβανία, ανέφερε η δήλωση.

Αποφασίζοντας για μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορά την Τσεχική Δημοκρατία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της κριθεί απαλλαγμένη από κινδύνους, περιορίζοντας τον ορισμό του ποια μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα εκτός ΕΕ.

«Οι κρατήσεις δεν επικυρώθηκαν κατ’ εφαρμογή των αρχών, δεσμευτικών για τα εθνικά δικαστήρια και την ίδια τη διοίκηση, όπως ορίζονται στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Σαντζιοβάνι.

Οργισμένη αντίδραση από το κόμμα της Μελόνι

Η απόφαση προκάλεσε την οργή του κόμματος της Μελόνι. «Κάποιοι πολιτικοποιημένοι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς χώρες προέλευσης», έγραψε το κόμμα στο προφίλ του στο X.

«Θα ήθελαν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας, δεν θα το επιτρέψουμε», είπε το κόμμα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ‘’Sea Watch’’ επικρότησε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι «ολόκληρη η εκπομπή των μέσων ενημέρωσης που οργανώθηκε από την κυβέρνηση Μελόνι» είχε έλθει σε σύγκρουση με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: