Τραμπ για θάνατο Σινουάρ: Κάνει ευκολότερη την ειρήνη
19 October 2024
S&P: Σιώπησε για την Ελλάδα – Αμετάβλητα αξιολόγηση και προοπτικές
19 October 2024

«Ανάσα» 236 εκατ. ευρώ δίνει το Leader στην ανάπτυξη απομακρυσμένων περιοχών της χώρας – Περιφερειακό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό ανακοίνωσε η Σοφ. Ζαχαράκη (+Φωτο +Βίντεο)

Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ΤΑΠΤοΚ/LEADER αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του συνεργατισμού στις περιοχές της υπαίθρου και τα 236 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την χρηματοδότηση του νέου Leader

με τις Αναπτυξιακές Εταιρείας να αποτελούν τον βασικό μοχλό υλοποίησης θα συμβάλουν στην σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας, θα ενισχύσουν τον αγροτουρισμό μας ενώ θα ενισχύσουν την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, στη μεταποίησή τους και με μικροβιοτεχνίες που εμπλέκονται και τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο.

Αυτό είναι το ενθαρρυντικό μήνυμα της Εναρκτήριας Συνάντησης Διατοπικής Συνεργασίας “Ανάπτυξη Συνεργατισμού” του Leader που οργανώνει σήμερα και αύριο η Αναπτυξιακή Καρδίτσας στην οποία εκτός των άλλων συμμετέχουν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφ. Ζαχαράκη, η οποία αναμένεται αργότερα απόψε να αναδείξει την σημασία των προγραμμάτων του Υπουργείου της για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής στόχο στον οποίο συμβάλει και το Leader.

Οι εργασίες της διημερίδας που συντονίζει ο Δ/ντης της ΑΝΚΑ κ. Ευαγ. Σακελλαρίου, ξεκίνησαν με χαιρετισμό του εκπροσώπου της Ι.Μ.Θ.Φ. π. Δημήτριο Θεοδωρόπουλο ενώ ακολούθησαντων βουλευτών κ.κ. Γ. Κωτσό, Ασ. Σκόνδρα και Αρ. Σπάνια που εξήραν τον ρόλο της ΆΝΚΑ για την ανάπτυξη της περιοχής με τα προγράμματα Leader καθώς και την αξία του συνεργατισμού

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος της ΑΝΚΑ κ. Β. Τσιάκος κάνοντας ένα απολογισμό του τοπικού leader της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου τόνισε ότι επιτεύχθηκε μετά από 4 προσκλήσεις 101 πράξεις ιδιωτικού & δημοσίου χαρακτήρα με συνολικό Προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 9,5 εκατ. ευρώ. Η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αλλά κυρίως οι καταστροφικές επιπτώσεις του Ιανού και του Daniel, που χτύπησαν με σφοδρότητα το σύνολο της περιοχής παρέμβασης, οδήγησαν στην παραίτηση 18 δικαιούχων έργων με δημόσια δαπάνη 1,22 εκατ. €.

Σήμερα υλοποιούνται 83 έργα / επενδύσεις με συνολική δημόσια δαπάνη 8,24 εκατ. €. Τα 57 ιδιωτικά έργα με δημόσια δαπάνη 5,59 εκατ. € κατανέμονται ως εξής: στη μεταποίηση γεωργικής παραγωγής 17 επενδύσεις, 11 βιοτεχνικές μονάδες, 10 επενδύσεις στον τουρισμό και άλλες 9 στην παροχή υπηρεσιών. Επιπλέον, έχουμε 26 δημόσιες παρεμβάσεις των ΟΤΑ και έργα συλλογικών φορέων με δημόσια δαπάνη 2,65 εκατ. €.

Συμπερασματικά, θα χρειαστούν πόροι υπερδέσμευσης 3.45 εκατ. ευρώ (επιπλέον κατανομή περίπου 1,5 εκατ.). Το ποσοστό πληρωμών, σήμερα, στο Υπομέτρο 19,2 των ιδιωτικών / δημόσιων έργων ανέρχεται σε 63,8% που αντιστοιχεί σε 3,83 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του και στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Τσιάρας τα προγράμματα Leader έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι τοπικές κοινωνίες ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας

«Είναι γεγονός ότι παρά το ότι την προηγούμενη προγραμματική περίοδο διατεθηκαν μέσω του ΠΑΑ 2014-22  περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για το Leader είμαστε στην ευχάριστη θέση εξαγγέλλοντας ένα συγκεκριμένο υπομέτρο αυτή τη χρονική στιγμή να δώσουμε ουσιαστικά τη διάσταση του προγράμματος που αφορά σε 236 εκατ. ευρώ τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή και που δίνει τη δυνατότητα για άλλη μια φορά να υπάρχει η επιχειρηματικότητα, ο εκσυγχρονισμός η αειφορία αλλά κυρίως η αναγκαία κοινωνική συνοχή στα απομακρυσμένα σημεία της πατρίδας μας. Είναι σημαντικός ο ρόλος των αναπτυξιακών εταιρειών σε όλη την Ελλάδα, είναι οι μοχλοί μέσω των οποίων κινούνται και λειτουργούν τα συγκεκριμένα προγράμματα δίνοντας την ευκαιρία ειδικά σε νέους ανθρώπους να επενδύσουν να επιχειρήσουν ουσιαστικά σε σημεία που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να επενδύσει»

Αναλυτικότερη αναφορά στο πρόγραμμα Leader της προηγούμενης αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου  έκανε ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημ. Παπαγιαννίδης, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Δημ. Κουρέτας στον χαιρετισμό του επισήμανε τη ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζει την αυτάρκεια και θα αξιοποιεί την υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται ενώ αναφέρθηκε στους πυλώνες που εστιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανάπτυξη, οι οποίοι είναι η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας ενώ οι εργασίες συνεχίζονται αύριο με τη συμμετοχή κυρίως στελεχών των αναπτυξιακών εταιρειών και ειδικών επιστημόνων που θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με τον συνεργατισμό, τα τοπικά οικοσυστήματα και την κοινωνική καινοτομία.  

Περιφερειακό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό στη Θεσσαλία ανακοίνωσε η κ. Ζαχαράκη

Την εκπόνηση -εκτός του εθνικού σχεδίου δράσης- ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης για το δημογραφικό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Σοφ. Ζαχαράκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Εναρκτήρια Συνάντηση Διατοπικής Συνεργασίας “Ανάπτυξη Συνεργατισμού” του Leader που οργανώνει η ΑΝΚΑ. Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη μετά από μελέτη περίπου 12μηνών από σήμερα, θα παραδοθεί στον Περιφερειάρχη ένα σχέδιο δράσης για το δημογραφικό το οποίο η κ. Ζαχαράκη χαρακτήρισε κορυφαίο ζήτημα για τη χώρα που συνδέεται άμεσα με όλα τα αναπτυξιακά ή κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται.

Επίσης η κ.. Ζαχαράκη ανακοίνωσε τη διεύρυνση μέσω του νέου ΕΣΠΑ του προγράμματος «Ντατνταδες της Γειτονιάς» σε όλους τους Δήμους από τον Φεβρουάριο με χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ ενώ σε λίγες ημέρες θα ανοίξει πρόσκληση για να αυξηθούν οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων, δίνοντας και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς παίρνοντας περίπου το 50% του κόστους για να αξιοποιηθούν καλύτερα τα voucher που διατίθενται.

Ειδικότερα για την Καρδίτσα υπογράμμισε ότι συμπεριλήφθησαν οι πληγείσες περιοχές στα σχολικά γεύματα που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, στόχος του οποίου είναι -πέρα από τις 10.000 ζευγάρια που αξιοποίησαν το προηγούμενο πρόγραμμα- να αποκτήσουν άλλες 20.000 ζευγάρια ηλικίας έως 50 ετών μέχρι το 2027.

Κωστής Κριτσιάνης 

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%C2%AB%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B1%C2%BB-236-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-leader-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: