Ευρωπαίος Ολυμπιακός πήρε το «διπλό» στο Μάλμε
25 October 2024

Συμβούλιο Νεολαίας δημιουργεί ο Δήμος Σοφάδων

Τη δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας με τη συμμετοχή νέων δημοτών ηλικίας από 15 έως 28 ετών αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων στην αποψινή του συνεδρίαση εγκρίνοντας τον κανονισμό λειτουργίας του και ορίζοντας ως ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την εκλογή του την 17η Ιανουάριου 2025.

Τη σχετική εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιδήμαρχος Διαφάνειας και  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ουδετερότητας κ. Ευαγ, Ευαγγελογιάννης ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την πόλη των Σοφάδων, η ύπαρξη ενεργών νέων πολιτών και δραστήριων ομάδων νέων που με τις φρέσκες ιδέες και την ενέργειά τους, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά, αναδεικνύοντας σύγχρονες λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη.

«Μέσα από τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όχι μόνο αποκτούν εμπειρίες και δεξιότητες, αλλά ενισχύουν επίσης την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης και προσφέρουν ένα νέο όραμα για την Πόλη.

Για τον Δήμου Σοφάδων και την Αντιδημαρχία Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των νέων, η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος, αειφόρου ανάπτυξης και βιώσιμης κινητικότητας, σεβασμού στον δημόσιο χώρο και κοινωνικής αλληλεγγύης, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ένα δραστήριο Συμβούλιο Νεολαίας θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των νέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ακουστούν και να συμβάλουν ενεργά στη χάραξη πολιτικών που επηρεάζουν το μέλλον τους.» τόνισε επισημαίνοντας ότι το  Συμβούλιο Νεολαίας αποτελεί όργανο διαβούλευσης της νεολαίας του Δήμου Σοφάδων ένας μηχανισμός δομημένου διαλόγου μεταξύ των νέων της περιοχής και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα άτυπο θεσμικό όργανο, λειτουργώντας ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δημοτική παράταξη και ιδεολογία.

«Μέσα από τη λειτουργία του, ενισχύει τις συμμετοχικές διαδικασίες διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τη νεολαία άμεσα και έμμεσα, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική ενεργοποίηση, ενδυνάμωση και ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στα κοινά και στη συνδιαμόρφωση τοπικής νεανικής ατζέντας για το Δήμο Σοφάδων.

Το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Σοφάδων αναλαμβάνει δράση σε συνεργασία με το Δήμο Σοφάδων για:

-την αναγνώριση και χαρτογράφηση των τοπικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη ζωή της νεολαίας,

-την καταγραφή ιδεών και δημιουργία προτάσεων της νεολαίας σε θέματα όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η απασχόληση, ο αθλητισμός και η υγεία, και το περιβάλλον,

-την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Συμβούλια Νεολαίας καθώς και με επίσημους και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της νεολαίας σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο,

-την συμμετοχή της νεολαίας στην οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της νεολαίας.

Στο Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Σοφάδων μπορούν να συμμετέχουν νέα άτομα, ηλικίας 15 – 28, που κατοικούν ή/και εργάζονται στο Δήμο Σοφάδων, χωρίς αποκλεισμούς».

Ο κ. Ευαγγελογιάννης εξέφρασε την άποψη ότι η δημιουργία αυτού του συμβουλίου θα προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες ηγεσίας, συνεργασίας και λήψης αποφάσεων, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή. «Οι νέοι θα αποκτήσουν μια αίσθηση του ανήκειν και θα είναι πιο δεσμευμένοι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Σοφάδων, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και με την τοπική διοίκηση. Η συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο συμβούλιο θα λειτουργήσει ως θεμέλιο για μια βιώσιμη και ανθεκτική κοινωνία, προσανατολισμένη στη συνεργασία και τη συλλογική πρόοδο, απαραίτητη για το μέλλον της πόλης μας.» τόνισε.

Η δημιουργία του Συμβουλίου Νεολαίας έτυχε θετικής αποδοχής από την μειοψηφία με τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Τσινόπουλο να συγχαίρει τον κ. Ευαγγελογιάννη για την πρωτοβουλία.

Ο Δήμαρχος κ. Δημ. Κατσής συνεχάρη επίσης τον κ. Ευαγγελογιάννη που υλοποιεί μια κοινή τους απόφαση αναφέροντας ότι υπάρχει μια καταγραφή περίπου 100 νεολαίων που θα κληθούν να συμμετάσχουν σ΄ αυτή την πρωτοβουλία, ευχόμενος να λειτουργήσει το Συμβούλιο ως ένα φυτώριο για τα αυριανά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκηση του Δήμου.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: