Ταϊβάν: Φονικό πέρασμα τυφώνα – 2 νεκροί και 500 τραυματίες
1 November 2024
Μαρκόπουλο: 3χρονος τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυροβολισμό
1 November 2024

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκαμψης με «όχημα» την Πειραιώς

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η ψυχολογία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.396 μονάδες).

Τα οικονομικά μεγέθη της Πειραιώς και το «πράσινο» πρόσημο στο εξωτερικό φαίνεται ότι αποτελούν τους δύο καταλύτες, οι οποίοι προσφέρουν στηρίγματα στην ελληνική αγορά, σε μια όχι και τόσο ευχάριστη χρονική περίοδο.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Οκτώβριος, τον οποίο αποχαιρετήσαμε χθες, ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους, με αθροιστικές απώλειες 4,8%. Την ίδια στιγμή, μπροστά μας έχουμε και τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες από μόνες τους αποτελούν ένα «big event» για τα χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,68% και διαμορφώνεται στις 1.392,06 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 9,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.382,68 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.383,89 έως 1.392,16 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Μεγάλου: Οι δύο… πονοκέφαλοι της Πειραιώς, το «δώρο» του 9μήνου και το discount της μετοχής

Στροφή στα τραπεζικά μεγέθη

Μετά τις βαριές απώλειες του Οκτωβρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης απώλεσε -4,8% και οι τράπεζες -8,3%, η προσοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στρέφεται στα οικονομικά μεγέθη των «μεγάλων παιχτών».

Η Τράπεζα Πειραιώς άνοιξε σήμερα την αυλαία των ανακοινώσεων του γ’ τριμήνου, ενώ την επόμενη Πέμπτη (7/11) ακολουθούν οι Εθνική – Eurobank, προτού η Alpha Bank ολοκληρώσει τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσμάτων στις 8 Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι οι «4» θα επιβεβαιώσουν τη βιωσιμότητα των ισχυρών κερδών του α’ εξαμήνου, κάτι που θα προλειάνει το έδαφος για ένα δυναμικό 12μηνο, αλλά και για μια εύρωστη μερισματική διανομή.

Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο στοίχημα έγκειται στη διατήρηση αυτής της κερδοφορίας, δεδομένης της πρόθεσης των κεντρικών τραπεζών για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (δηλαδή για νέες μειώσεις επιτοκίων), κάτι που μπορεί να ασκήσει πιέσεις στα έσοδα από τόκους (NII).

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική ψυχολογία στην Αθήνα, ιδίως από την στιγμή που μιλάμε για μια τραπεζο-κεντρική αγορά. Άλλωστε, είναι πασιφανές ότι μια ανοδική κίνηση καθίσταται αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή του τραπεζικού δείκτη.

Αυτήν την στιγμή, οι τράπεζες, πληρώνοντας το μάρμαρο των ρευστοποιήσεων, έχουν οπισθοχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, απέχοντας τουλάχιστον 15% από τα πολυετή υψηλά του Ιουλίου και «ψαλιδίζοντας» στο +8% τη φετινή απόδοση.

Θα καταφέρουν τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη να «γυρίσουν» το τσιπάκι όχι μόνο του κλάδου, αλλά ολόκληρης της αγοράς; Ουδείς μπορεί να δώσει ακριβή απάντηση, δεδομένου ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το κλίμα.

Κυριακόπουλος: Ρεκόρ κερδοφορίας, αλλά… πτώση στο ταμπλό – Τι συμβαίνει στη Μοτοδυναμική

Οι ανησυχίες για την οικονομία στην Ευρωζώνη, η πορεία των επιτοκίων, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και κυρίως, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ συνιστούν προκλήσεις, οι οποίες απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν τα χρηματιστήρια διεθνώς -και κατ’ επέκταση το ελληνικό.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται στο τελευταίο δίμηνο του έτους, έχοντας ως προίκα ένα «κουτσουρεμένο» +7% από τις αρχές του έτους και απέχοντας -8% από τα ρεκόρ του Μαΐου, όταν βρέθηκε στις 1.502 μονάδες για πρώτη φορά από το 2011.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στην Ευρώπη, τώρα, μετά τον χειρότερο μήνα του τελευταίου έτους, τα χρηματιστήρια προσπαθούν να ανακτήσουν τον θετικό βηματισμό, ενόσω παραμένει ο προβληματισμός για την ασταθή οικονομική πορεία. Ο Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,47% και τις 507 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί στο +0,3%.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου για την αγορά εργασίας (μόλις λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές), τα futures της Wall Street τηρούν στάση αναμονής, εμφανίζοντας μικρά κέρδη.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πλήγωσε ο «βαρύς» Οκτώβριος – Απώλειες έως 14% στα blue chips

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: