Το πιο τραγικό όμως είναι πως από την λήξη της φετινής αρδευτικής περιόδου, και έχοντας διασχίσει τα 2/3 και πλέον του Φθινοπώρου, ως αποτέλεσμα της ανομβρίας, όχι μόνο δεν προστέθηκε νερό στον ταμιευτήρα αλλά απώλεσε κιόλας, καθώς από τα 785,09 μέτρα της στάθμης τον Αύγουστο είναι τώρα, όπως προείπαμε, στα 784,83. Έχασε δηλαδή 5 εκατ. κυβικά!
Τα 70 εκατ. κυβικά λιγότερα είναι μία ποσότητα όχι απλά αξιοσημείωτη αλλά καθοριστική. Καθώς καλύπτουν μεταξύ του 70% και 80% της αρδευτικής περιόδου, ανάλογα τις συνθήκες που θα επικρατήσουν. Αυτό γιατί μία φυσιολογική αρδευτική περίοδος απαιτεί 100 με 110 εκατ. κυβικά.
Για να το πούμε πιο απλά μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να εισρεύσουν στην λίμνη Πλαστήρα τουλάχιστον 110 εκατ. κυβικά νερού (συνυπολογίζοντας και αυτό που απαιτείται για την ύδρευση) για να φθάσει οριακά και για άρδευση. Με την προϋπόθεση, ότι το καλοκαίρι του 2025, θα είναι πιο φυσιολογικό από το φετινό με τους πολυήμερους καύσωνες.
Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, στο ξεκίνημα της αρδευτικής περιόδου το 2023 η λίμνη Πλαστήρα είχε 789,53 μέτρα στάθμη. Είχε δηλαδή 110 εκ κυβικά πάνω από το οικολογικό όριο. Όμως τα 50 εκατ. κυβικά από αυτά είχαν προστεθεί σε μία εβδομάδα και συγκεκριμένα το επταήμερο μετά τον “Daniel”. Ακολούθησε ο “Elias” που και αυτός προσέθεσε και περίπου άλλα 50 εκατ. προστέθηκαν από Οκτώβριο έως και Ιούνιο σε ένα ωστόσο χειμώνα και μία άνοιξη χωρίς πολλές χιονοπτώσεις – βροχές.
Φέτος πάμε για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και καταγράφονται απώλειες, όταν απαιτείται να συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες. Τουτέστιν απαιτείται να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες, να υπάρξει Χειμώνας με χιόνια και Άνοιξη με βροχές, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ποσότητες. Το κατά πόσο αυτό είναι πιθανό με τον καιρό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι κάτι που σηκώνει πολλή συζήτηση.
Σχεδόν αδύνατη η άρδευση από τη λίμνη Σμοκόβου
Τα πράγματα για τη λίμνη Σμοκόβου είναι αρκετά… χειρότερα. Ο αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Σωτήρης Γιαννακός, με τον οποίο μίλησε το KarditsaLive.Net, χαρακτήρισε, αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, τραγικό. Και συμπλήρωσε πως το σημείο που ερχόταν νερό από την Φθιώτιδα είναι τελείως στεγνό.
Με την σειρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος κ. Γιωτάκος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, τόνισε πως το νερό που υπάρχει σήμερα στον ταμιευτήρα είναι περίπου 75 εκατ. κυβικά. Όταν για να είναι ποιοτικό το νερό της ύδρευσης, απαιτείται απόθεμα από 95 έως 105 εκατ. κυβικά. Σε ένα φυσιολογικό από καιρικές συνθήκες Χειμώνα, εισρέουν, σημείωσε, στη λίμνη περίπου 30 με 35 εκατ. κυβικά. Οπότε ακόμα κι αν έχουμε ένα τέτοιο Χειμώνα το πολύ να περισσέψουν 5 εκατ. κυβικά που ζήτημα είναι να φτάσουν για τέσσερις ημέρες άρδευσης.
Αν δεν χιονίσει, κατέληξε ο κ. Γιωτάκος, με τρόπο που θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα υπάρχει συνεχής ροή υδάτων, είναι άσκοπο να μιλάμε για άρδευση από τη λίμνη Σμοκόβου.
Π.Κ.
φωτογραφία αρχείου