Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως ο κ. Σαμαράς «θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε». Υπογράμμισε μάλιστα πως «αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» και επεσήμανε «η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αντώνης Σαμάρας: Πρώτον αναφέρεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – θέμα που η κυβέρνηση δεν θέλει να «φουντώσει» σε αυτή την συγκυρία – λέγοντας πως η καλύτερη επιλογή είναι ο Κώστας Καραμανλής. Δεύτερον ασκεί σφοδρότατη κριτική στους χειρισμούς που γίνονται στα εθνικά θέματα, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση της κυβέρνησης. Μάλιστα αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί με τις κινήσεις που γίνονται στα εθνικά θέματα αυτή τη φορά επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις μετά τα σφοδρά πυρά.
Από το Μαξίμου είχαν επανειλημμένα επισημάνει πως οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του «δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής».
Το τελευταίο διάστημα οι «βολές» που είχε εξαπολύσει από την Κύπρο για τα εθνικά θέματα ο Αντώνης Σαμαράς είχαν ως αποτέλεσμα να βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως «τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε απάντησε από τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας σεβαστές τις απόψεις του κυρίου Σαμαρά αλλά υπενθυμίζοντας πως και ο τέως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κύριο Ερντογάν και πως και τότε γινόντουσαν διερευνητικές επαφές.
Ακολούθησε η αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου είπε για τον Νίκο Παππά πως «ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του» (μια αναφορά που έδειχνε στην συνάντηση του Αντώνη Σαμάρα με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση). Με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να απαντάνε τότε σε υψηλούς τόνους λέγοντας πως «είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… » και να σημειώνουν πως «ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις».
Ωστόσο όπως φάνηκε αυτό δεν ήταν το τελευταίο επεισόδιο και ήρθε η σφοδρή κριτική του πρώην πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα και η διαγραφή του. Με τον Αντώνη Σαμαρά σε δήλωσή του να σημειώνει πως «η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία» και να επισημαίνει «μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα»
Τον τελευταίο χρόνο ο κ. Σαμαράς έχει πει δύο «όχι» σε ψηφοφορίες στη Βουλή: για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και σε τροπολογία για το μεταναστευτικό. Μάλιστα μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο είχε κάνει μια ομιλία με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παραδοσιακό κοινό. «Να προσέχει λοιπόν η κυβέρνηση: Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα. Και από την κοινωνία…» ήταν μία από τις καυστικές αναφορές που έκανε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τοποθέτησης.
Ακολούθησαν τα καλοκαίρι τα αιχμηρά μηνύματα του κ. Σαμαρά σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, κάτι που έδειξε πως η απόσταση όλο κι μεγάλωνε. Να σημειωθεί εδώ πως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο την Άνοιξη, ωστόσο δεν είχαν πάρει το λόγο.
Νέες συζητήσεις πυροδότησε τον Οκτώβριο η απουσία από τα «γαλάζια» γενέθλια, που έγιναν έξω από το κτίριο που στεγαζόντουσαν για χρόνια τα γραφεία του κόμματος στην Ρηγίλλης. Μάλιστα η απουσία αυτή ήρθε παρά ό,τι είχε υπάρξει τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πρώην πρωθυπουργούς για να τους προσκαλέσει την συγκεκριμένη εκδήλωση.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Νοεμβρίου υπήρξε μια σύντομη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ενώ μία μέρα μετά ο πρωθυπουργός και ο Αντώνης Σαμαράς έδωσαν το παρών σε εκδήλωση για το μουσείο του Οδυσσέα Ελύτη. Ωστόσο η παγωμένη χειραψία έδειξε πως η απόσταση δεν είχε γεφυρωθεί και σήμερα ήρθε και επίσημα η οριστική ρήξη.
Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπροσώπος Παύλος Μαρινάκης «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%».