Η Σαρακέμπ βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ και η κατάληψή της είναι σημαντική για τους τζιχαντιστές και τους συμμάχους τους αφού θα βοηθήσει να εμποδίσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να προωθηθούν στο Χαλέπι.
Οι τζιχαντιστές μπήκαν νωρίτερα σήμερα στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετά από μια επίθεση αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος, η οποία βάζει τέλος σε λίγα χρόνια σχετικής ηρεμίας στη βορειοδυτική Συρία.
Οι μάχες αυτές, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 277 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι οι πιο βίαιες μετά το 2020 στην περιοχή, όπου η επαρχία του Χαλεπίου, μεγάλο μέρος της οποίας κατέχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, γειτνιάζει με το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Ιντλίμπ.
Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές και συμμαχικές τους ομάδες βομβάρδισαν το Χαλέπι. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, «οβίδες του πυροβολικού στοχοθέτησαν πανεπιστημιακή εστία» στο Χαλέπι, «προκαλώντας πανικό και τραυματίζοντας φοιτητές».
Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στη Συρία το 2011 και 13 χρόνια μετά η χώρα είναι διχασμένη. Ο Μπασάρ αλ Ασαντ με τη βοήθεια των συμμάχων του Ρωσίας και Ιράν, ελέγχει τώρα ξανά τα δύο τρίτα της χώρας. Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται πάντως υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της τζιχαντιστικής αντιπολίτευσης.
Στη χώρα υπάρχουν επίσης στρατεύματα από διάφορες χώρες. Εκτός από ρωσικά και ιρανικά στρατεύματα, στη σταθμεύουν επίσης Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες. Η Τουρκία έχει καταλάβει επίσης περιοχές στα βόρεια της χώρας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP