Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στο πάγιο ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών, επισημαίνουν ότι το ζήτημα θα αναφερθεί στον Κιρ Στάρμερ, αλλά όπως σημειώνουν πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.
Η επίσκεψη στο Λονδίνο γίνεται σε ενδιαφέρον momentum καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για την λύση που θα μπορούσε να εξευρεθεί. Για παράδειγμα το περιοδικό Economist, στην ετήσια έκδοση του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς, ανέφερε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί να μετακινηθούν στην Ελλάδα το 2025 ή τουλάχιστον να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους».
Ανάλογα δημοσιεύματα για το θέμα είχαν υπάρξει και σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times, η βρετανική Telegraph κ.α
Ταυτόχρονα στη βρετανική κοινή γνώμη, η τάση υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών φαίνεται να παγιώνεται αν όχι να αποκτά νέα δυναμική.
Πάντως χθες, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του Sky News, που ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έως και τρεις ιδιωτικές συναντήσεις με αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχει συνάντηση ιδιωτική του Πρωθυπουργού για τα Γλυπτά τις τελευταίες εβδομάδες» σημείωσε, ενώ ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάτι το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί». Επίσης τόνισε πως «δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και να υποχωρήσουμε στο πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά ως προς το θέμα της κυριότητας»
Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα είπε πως «είναι ένα διαρκές αίτημα, το οποίο ισχύει στο ακέραιο και συνεχίζουμε να το προβάλλουμε ως Έθνος, ως Κράτος, ως Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά είναι μία διαδικασία με το Βρετανικό Μουσείο. Προφανώς θα είναι ένα από τα θέματα στη διμερή συνάντηση του Πρωθυπουργού».
Επεσήμανε παράλληλα πως η ατζέντα περιλαμβάνει μια σειρά από άλλα θέματα, για τον τουρισμό, για την οικονομία, για το μεταναστευτικό, για τις εξελίξεις και στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία, τα οποία προηγούνται γιατί έχουν να κάνουν με τη διμερή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ. Για να προσθέσει «από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση. Είναι ένα διμερές ζήτημα με το Βρετανικό Μουσείο. Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω. Όταν υπάρχει κάτι, προφανώς θα ανακοινωθεί και θα αναλυθεί εκτενώς».
Ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα αποτελεί η συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ. Οι δύο ηγέτες πρόκειται επίσης να συζητήσουν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος και έμφαση αναμένεται να δοθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και στις ευρω-βρετανικές σχέσεις.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «προσωπικά πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη μετά την απόφαση την οποία πήρε να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην παρούσα συγκυρία η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ενωμένη, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την κοινή μας άμυνα, και προφανώς οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το επίπεδο».