Η φετινή απόδοση, η οποία τέσσερις συνεδριάσεις πριν την εκπνοή του έτους υπολογίζεται στο +21,9%, έρχεται να συμπληρώσει ένα ράλι διάρκειας τεσσάρων ετών, μέσα στο οποίο η σωρευτική αύξηση του κλάδου (σε επίπεδο τιμών) φθάνει στο +150%.
Αυτό αποτυπώνεται και στη χρηματιστηριακή αξία των 4+3 εισηγμένων τραπεζών, η οποία αυτήν την στιγμή υπολογίζεται σε τουλάχιστον 27,9 δισ. ευρώ, με 6/7 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απολαμβάνουν κεφαλαιοποίηση κατά ελάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Η φετινή χρηματιστηριακή χρονιά χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα placements, τα οποία βοήθησαν να ολοκληρώσουν την πολυετή παρουσία του δημοσίου στα μετοχολόγια των τραπεζών.
Ύστερα από τις περσινές διευθετήσεις σε Eurobank και Alpha Bank, η Πειραιώς τον Μάρτιο (διατέθηκαν μετοχές αξίας 1,35 δισ. ευρώ) και η Εθνική τον Σεπτέμβριο (διατέθηκαν μετοχές αξίας 1,06 δισ. ευρώ) έκλεισαν τις εκκρεμότητες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -αν και στην περίπτωση της ΕΤΕ, το ΤΧΣ εξακολουθεί να ελέγχει ποσοστό της τάξης του 8%.
Την ίδια στιγμή, η κερδοφορία του 9μήνου (3,7 δισ. ευρώ) θέτει τον πήχη για το 12μηνο του 2024 σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2023 (3,7 δισ. ευρώ), οι μέτοχοι ήδη απολαμβάνουν τα πρώτα μερίσματα έπειτα από 16 χρόνια (875 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν φέτος) και οι διοικήσεις έχουν προαναγγείλει ότι την επόμενη διετία θα ακολουθήσουν ακόμα καλύτερες ημέρες.
Κι όλα αυτά, ενόσω ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών, παρά το +150% της τελευταίας 4ετίας, εξακολουθούν να θεωρούνται απολύτως ελκυστικές (P/E κάτω του 10x και P/BV κάτω του 1x), διαθέτοντας αξιοσημείωτο discount σε σχέση με τις ομοειδείς στο εξωτερικό.
Χρηματιστήριο: Πώς το free float αλλάζει τον χάρτη των εισηγμένων
Όλα αυτά, στο μεταξύ, επισφραγίζονται με την εισαγωγή ουσιαστικά τριών νέων τραπεζών στο Χρηματιστήριο.
H Optima Bank, η οποία από σήμερα συγκαταλέγεται στον FTSE Large Cap, εισήλθε στη Λεωφόρο Αθηνών το 2023, αντλώντας το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου, έπειτα από ένα κενό μερικών ετών, επέστρεψε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική αγορά, εξασφαλίζοντας κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο στο Χ.Α., ακολούθησαν δύο placements αξίας 56 και 98 εκατ. ευρώ.
Και μην ξεχνάμε τη «διπλή» ΑΜΚ της Attica Bank, ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία επί της ουσίας έχει μεταμορφώσει πλήρως την τράπεζα. Άλλωστε, η κεφαλαιοποίηση ήδη ξεπερνά το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ.
Η ετήσια μεταβολή του τραπεζικού δείκτη
• +21,9% (2024)
• +65,7% (2023)
• +11,5% (2022)
• +10,8% (2021)
• +150,0% (2021 – 2024)
*Μέχρι τη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)