Αυτό που βλέπουμε να επικρατεί είναι η πιθανότητα να έχουμε σμηνοσειρά σεισμών, ανέφερε ο ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση το πρωί της Τετάρτης. «Πιθανότατα δεν είναι προσεισμική ακολουθία αλλά είναι σμηνοσειρά, δηλαδή μία σειρά σεισμών σε μεγάλη συχνότητα, μεγέθους μέχρι 5, που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες ή και εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση, και κυρίως πώς λειτουργεί η φύση κάτω από την θάλασσα που δεν έχουμε άμεση επαφή. Έτσι υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιείται το ένα ρήγμα μετά το άλλο», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
«Είναι βέβαιο ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού, αυτό που έδωσε και το μεγάλο σεισμό του 1956», πρόσθεσε.
«Αυτό το ρήγμα για να γεμίσει ενέργεια χρειάζεται χιλιάδες χρόνια. Για να γίνει ένας σεισμό 7,6 Ρίχτερ. Έχουν περάσει μόνο εβδομήντα χρόνια, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγμα. Ενεργοποιούνται άλλα παράλληλα ρήγματα, μέσα στην ίδια ζώνη, και προσπαθούμε με τη θέση των επικέντρων να δούμε ποιο επίκεντρο αντιστοιχεί σε ποιο ρήγμα και ποιο ρήγμα δεν ενεργοποιήθηκε», εξήγησε ο κ. Λέκκας.
«Είναι μια πολύ δύσκολη διεργασία με πολλές αβεβαιότητες», συνέχισε.
Τα δύο σενάρια σύμφωνα με τον κ. Λέκκα:
Στη σμηνοσειρά πάντως δεν υπάρχει σημείο μηδέν (που να σημαίνει ότι η κατάσταση έλαβε τέλος), εξηγεί ο κ. Λέκκας, γιατί μπορεί να συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες. «Στο Αρκαλοχώρι για παράδειγμα αρχίσαμε τον Μάιο, κορυφώθηκε τον Ιούλιο, υποβαθμίστηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο είχαμε τη μεγάλη σεισμική δόνηση και κατέληξε να έχουμε σεισμούς μέχει την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά.
«Μπαίνουμε σε μια διαδικασία σταδιακής αποφόρτισης σε μεγάλο χρόνο. Αλλά τουλάχιστον να γίνει ένας σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ ώστε να πούμε ότι μπαίνουμε στη διαδικασία απομείωσης των σεισμών», σημείωσε.
Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο Liveblog της Ναυτεμπορικής