Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να έχουν σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Η συνάντηση των υψηλόβαθμων Αμερικανών με τον Ζελένσκι έρχεται καθώς η Ουκρανία συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τρία χρόνια πολέμου με τη Ρωσία. Επίσης η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο του «θορύβου» που ξεσήκωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ είχε μια μεγάλης διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στην οποία ότι οι δυο τους συμφώνησαν να συναντηθούν, πιθανότατα στη Σαουδική Αραβία, σύντομα. Στη συνέχεια, ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι.
Η επικοινωνία των δύο ηγετών έβγαλε από την απομόνωση τον Πούτιν καλλιεργώντας την αίσθηση ότι η Ουκρανία αφήνεται στο περιθώριο και προδίδεται από τις ΗΠΑ. Μετά τις αντιδράσεις πάντως ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου. «Θα συμμετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και άλλοι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι σε αυτό το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσημη πρώτη για τον Τζέι Ντι Βανς στην παγκόσμια σκηνή ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Το ταξίδι στη Γερμανία είναι μέρος της πρώτης εμφάνισης του Τζέι Ντι Βανς στην παγκόσμια σκηνή ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Την Τρίτη μίλησε στο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη του Παρισιού προτού μεταβεί στο Μόναχο, όπου ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το επίκεντρο της διάσκεψης τα τελευταία χρόνια.
Μέχρι στιγμής η στάση της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να ευνοεί περισσότερο τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο Τραμπ χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο ο Πούτιν αντιτίθεται εδώ και καιρό και κάτι που ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρειάζεται για να αποτρέψει μελλοντικές απειλές από τη Ρωσία. Ο Τραμπ είπε επίσης ότι δεν ήταν ρεαλιστικό για την Ουκρανία να ανακτήσει τα έδαφη που κατείχε πριν από τον πόλεμο.
Την Πέμπτη, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στην ομάδα της G7. Η Ρωσία ήταν στην G8, αλλά απομακρύνθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν.
Ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν υπήρξε σφοδρός επικριτής της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έχει συμμετάσχει ξανά στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου στο παρελθόν.
Πέρυσι, είχε πει ότι πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «κάνουν στροφή» από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη για να επικεντρωθούν στην Ανατολική Ασία. Αυτό θα είναι το μέλλον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τα επόμενα 40 χρόνια. Και η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει με αυτό το γεγονός», είπε ο Βανς.
Εκτιμάται από τους ειδικούς ότι και φέτος θα επιμείνει σε αυτή του την άποψη.
«Αυτό που βλέπετε από τον Βανς είναι η αίσθηση ότι η Ευρώπη απλώς δεν έχει μεγάλη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες… Οι ΗΠΑ θέλουν μια νέα συμφωνία όσον αφορά τη διατλαντική ασφάλεια, όπου οι Ευρωπαίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Ευρώπης και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, αυτό που αναμένεται να ακούσει ο Ουκρανός πρόεδρος από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, είναι πως η Ουκρανία χάνει στον πόλεμο και χρειάζεται να προετοιμαστεί για τη συνέχεια.