Την επιτροπής προήδρευσε αρχικά ο κ. Κόνσολας και στη συνέχεια ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ο οποίος ως δήμαρχος Μουζακίου ήταν εκ των ιδρυτών του Δικτύου Πίνδος.
Στην διαδικασία όπως κατέγραψε με το ρεπορτάζ του το KarditsaLive.Net συμμετείχαν 28 ομιλητές μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας, βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, πανεπιστημιακοί αλλά και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και κυρίως Δήμων με ορεινό όγκο, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου και Σοφάδων, όπως και εκπρόσωποι περιφερειών. Αξιοσημείωτη και η παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμόθεου.
Σταχυολογώντας τα όσα ειπώθηκαν εκεί που φαίνεται να εντοπίζεται η μεγάλη ανάγκη παρεμβάσεων είναι στο να βρεθούν τρόποι να παραμείνει ο πληθυσμός στα χωριά και να εμπλουτιστούν με επιπλέον κατοίκους. Αυτός είναι ο βασικός στόχος και με αυτόν στο επίκεντρο έγινε κουβέντα για υποδομές, δράσεις οικονομικής ανάπτυξης, βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η ισόρροπή ανάπτυξη μεταξύ ορεινού όγκου και των υπολοίπων περιοχών αποτελεί προϋπόθεση που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα για όλους.
Σημειωτέων ότι το σύνολο των δημάρχων (όλοι τους από την περιοχή της Πίνδου) μίλησε με μελανά χρώματα για την πολιτική πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα για τα αιολικά πάρκα, χαρακτηρίζοντάς τα καταστροφικά για το μέλλον των περιοχών.
Από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου τονίστηκε η ανάγκη να στηριχθεί η ορεινότητα, με τον κ. Κωτσό να καταθέτει πρόταση για την δημιουργία υφυπουργείου Ορεινών Περιοχών στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Κάτι που επισημάνθηκε και από άλλους ομιλητές είτε ως σύνταξη με την πρόταση του συμπολίτη βουλευτή είτε με άλλες μορφές που θα εξασφαλίζουν την θεσμική εκπροσώπηση της ορεινότητας στην κυβέρνηση και στην Βουλή. Επίσης τονίστηκε πως πρέπει να δημιουργηθεί και ένα Ταμείο Ορεινότητας.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Κωτσός είχε παρουσιάσει και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την αναστροφή της τάσης εγκατάλειψης της Πίνδου, μέρος του οποίου έθεσε υπόψιν και της Υποεπιτροπής.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας στην διαδικτυακή παρέμβασή του χαρακτήρισε την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της χώρας στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση
Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, η οποία βασίζεται:
-Στην ενίσχυση της παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
-Στη διάχυση της καινοτομίας και την προσαρμογή νέων καλλιεργητικών μεθόδων.
-Στην ενίσχυση της μεταποίησης και την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων.
-Σε στρατηγικές παρεμβάσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο κ. Τσιάρας παρουσίασε επίσης τις παρεμβάσεις του Υπουργείου για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αξιοποιώντας:
-Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, τα οποία διαθέτουν σημαντικούς ενωσιακούς πόρους για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών.
-Τα Τοπικά Προγράμματα LEADER, μέσω των οποίων κατευθύνονται πάνω από 600 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του αγροτουρισμού, της οικοτεχνίας, της μεταποίησης και έργων αγροτικής υποδομής.
-Τα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία υποστηρίζουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία.
-Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, που διευκολύνουν την πρόσβαση των παραγωγών στη χρηματοδότηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, που ενισχύει την εγκατάσταση και τη δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στο πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, που διασφαλίζει τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας σε δύσκολες περιοχές.
Ταυτόχρονα, ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε τη σημασία της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και την αναγνώρισή της ως βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των φυσικών πόρων. Όπως τόνισε, η μετακινούμενη κτηνοτροφία αποτελεί παράδοση αιώνων και συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των ορεινών περιοχών.
Ο κ. Καλιαμπάκος
Ο κ. Καλιαμπάκος, Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής, έθιξε αρχικά το θέμα βελτίωσης των υποδομών.
Ακολούθως τόνισε ότι η υπόθεση των ορεινών περιοχών είναι εθνικής σημασίας και πως πρέπει να υπάρχει γι αυτές θεσμική εκπροσώπηση στη Βουλή.
Σημείωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες για να έρθουν αποτελέσματα αλλά υπάρχει και ένας σύμμαχος, που είναι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών. Σε αυτούς κατέληξε, βρίσκεται η ελπίδα αρκεί να υπάρχει και πολιτική βούληση.
Ο κ. Καχριμάνης
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης ζήτησε με σχεδόν λακωνικό τρόπο αποτελεσματικότητα. Συζητάμε πολλά, είπε χαρακτηριστικά, αλλά δεν τα κάνουμε πράξη. Και οι πράξεις είναι το ζητούμενο.
Ο κ. Γούσιος
Με την σειρά του ο Δρ Γεωγραφίας και Χωροταξίας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Γούσιος, έδωσε μία άλλη διάσταση λέγοντας ότι οι αλλαγές στον ορεινό όγκο ήταν κοστοβόρες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τώρα αναγνωρίζεται η ορεινότητα ως βασική πηγή φυσικών πόρων, η Ε.Ε. εστιάζει στο βουνό και το ίδιο το βουνό αλλάζει και γίνεται πολυλειτουργικό, με ευκαιρίες απασχόλησης.
Υπάρχει πρόσθεσε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Στα ζητούμενα είπε ότι δεν αρκεί πλέον η κεντρική στρατηγική αλλά να στοχεύσουμε στην υποστήριξη των περιοχών ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να αξιοποιήσουν τους πόρους τους.
Ακόμα είπε ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις συνδέσεις όπως ο δρόμος Μουζάκι-Άρτα, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ Λίμνης Πλαστήρα και Λίμνης Κρεμαστών.
Τέλος μίλησε στήριξη των κοινοτήτων που θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον επαναπατρισμό του απόδημου πληθυσμού τους.
Ο κ. Στεργίου
Μιλώντας εκ μέρους της ΚΕΔΕ αλλά και του Δικτύου Πίνδος, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Στεργίου χαρακτήρισε θετικό ότι η ορεινότητα δείχνει να είναι πεδίο σύγκλισης και όχι διαφωνιών.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Σλοβενία, είναι οι πιο ορεινές χώρες της Ε.Ε. και ζήτησε να γίνει τουλάχιστον Γενική Γραμματεία Ορεινότητας και τουλάχιστον, επίσης, Ταμείο Ορεινότητας, αλλά και τελειώσει η διαδικασία του masterplan που την αφορά.
Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ισόρροπή ανάπτυξη και έθεσε ως προτεραιότητα την συγκράτηση του πληθυσμού που παραμένει στα ορεινά.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος
Ο Σεβασμιότατος Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμόθεος υποστήριξε και αυτός ότι πρέπει να παραμείνουν οι κάτοικοι στα ορεινά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της εκκλησίας να αναδείξει τα μοναστήρια και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επισκέπτες, ζήτησε να είναι ανοιχτά τα σχολεία στα ορεινά και να υπάρχουν υποδομές Υγείας, για να νιώθει ο κόσμος ασφάλεια.
Τέλος, με νόημα και απευθυνόμενος προς τους κυβερνώντες, ειπε ότι δεν πρέπει να λησμονούν ότι πρέπει να γίνει το φράγμα του Αχελώου.
Ο κ. Χιονίδης
Ο Γ.Γ. Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης ΥΠΕΣ κ. Χιονίδης μίλησε για την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης των πραγμάτων. Πολλές φορές, είπε χαρακτηριστικά, δεν φταίνε οι δρόμοι και οι υποδομές αλλά πολύ περισσότερα πράγματα που α πρέπει να τα δούμε σαν σύνολο.
Ζήτησε από το δίκτυο Πίνδος τα στοιχεία που διαθέτει και πρόσθεσε ότι υπάρχει διάθεση, χρήματα μπορούν να βρεθούν, αρκεί να είμαστε στοχευμένοι ια να μην λειτουργούμε αποσπασματικά και ωφελιστικά για τον κάθε Δήμο.
Ο κ. Μαραβέλιας
Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Μαραβέλιας τόνισε ότι κοινό στοίχημα για όλους είναι η ισόρροπη ανάπτυξη γιατί αν δεν υπάρξει δεν θα είναι χαμένος μόνο ο ορεινός όγκος και τα νησιά αλλά και όλοι οι άλλοι. Και πρόσθεσε ότι η ΕΕΤΑΑ αναγνωρίζει τον αγώνα που δίνουν οι δήμαρχοι, χωρίς βασικές βοήθειες και συνέργειες και θα βοηθήσει την προσπάθειά τους στο μέτρο των δυνατοτήτων της,
Ο κ. Γούπιος
Ο κ. Γούπιος , Δ/ντης Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ επισήμανε ότι ο συντονισμός είναι μία από τις βασικότερες παραμέτρους και πρότεινε την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου για κάθε ορεινή περιοχή. Επίσης μίλησε για εύρεση τρόπων ώστε να ενισχυθούν οι ορεινοί Δήμοι για να επιτελέσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο.
Η κ. Αναστασοπούλου
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα στις ΗΠΑ Δημήτρη Κουρέτα αναφέρθηκε στις ΟΧΕ Γεωπάρκου-Μετεώρων-Πύλης(12 εκ) και Αγράφων(28 εκ) που μας αφορά άμεσα, λέγοντας πως η δεύτερη είναι στο στάδιο παραλαβής του επιχειρησιακού σχεδίου.
Επίσης σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει την οικονομία των ορεινών περιοχών μέσω της αγροδιατροφής, αναφέρθηκε στην ανάδειξη των ορεινών περιοχών ως διεθνείς προορισμούς και την αναγωγή ως μείζον ζήτημα του δημογραφικού.
Ο κ. Παπαηλιού
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαηλιού σημείωσε ότι η ορεινότητα πρέπει να ενταχθεί σε αυτό που λέμε περιφερειακή πολιτική και περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό, συνέχισε, ταυτόχρονα προϋποθέτει και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της οποίας έχει αφυδατωθεί.
Ζήτησε τοπικά προγράμματα με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά ευρύτερων χωρικών κοινοτήτων και πρότεινε καθιέρωση ορεινού εισοδήματος, αντίστοιχου με του νησιωτικού που να καλύπτει και την μετακίνηση. Επίσης ζήτησε:
-Πρόσβαση σε εν εξελίξει προγράμματα και στη δανειοδότηση.
-Και μια διαφορετική φορολόγηση που θα αποδεικνύει ενεργή στήριξη των ορεινών περιοχών.
Τέλος τόνισε ότι η ανάπτυξη ανεμογεννητριών συνιστά πληγή κατά του φυσικού περιβάλλοντος και της ήπιας ανάπτυξης.
Ο κ. Δελλής
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δελλής χαρακτήρισε σοβαρή παράλειψη το ότι δεν έχουν κληθεί οι φορείς των κατοίκων της περιοχής, όπως για παράδειγμα το Συντονιστικό για τα Άγραφα.
Τόνισε ότι στις περιοχές της Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας συγκρούονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τους κατοίκους της περιοχής, για τα αιολικά, τα οποία είναι καταστροφή των δασών, φέρνουν προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα και ενοχοποιούνται για πλημμυρικά φαινόμενα.
Τέλος ανέφερε πως αυτό που φταίει για την ερήμωση είναι η έλλειψη υποδομών και προσβασιμότητας και επισήμανε ότι από την μία θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο και από την άλλη κλείνουν σχολεία, ταχυδρομεία, τράπεζες κ.λπ.
Ο κ. Γιώργος
Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ. κ. Γιώργος συμφώνησε με την πρόταση για υφυπουργείο ορεινότητας και ζήτησε τα συμπεράσματα και οι προτάσεις αυτών των συνεδριάσεων(όπως αυτή που μίλησε) να συνοδεύουν τις νομοθετικές προτάσεις, ώστε να λύνονται τα προβλήματα.
Η κ. Αβέρωφ
Η δήμαρχος Μετσόβου κ. Αβέρωφ υποστήριξε ότι υπάρχει διάθεση από τους υπουργούς αλλά δεν γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Δεν γίνεται να λένε ότι θα στηρίξουμε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και να τους καταστρέφουν με τις ανεμογεννήτριες. Και δεν γίνεται να προσπαθώ να φτιάξω δρόμους που θα ωφελήσουν τον πρωτογενή τομέα και να μην με αφήνουν. Τέλος ζήτησε να γίνει ΟΧΕ για την Πίνδο.
Ο κ. Αβραμόπουλος
Ο δήμαρχος Μετεώρων κ. Αβραμόπουλος αρχικά είπε ότι Δήμος και Ιερά Μητρόπολη στηρίζουν τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, με την δεύτερη να επιδοτεί με 2.000 ευρώ κάθε παιδί που γεννιέται και τον πρώτο να απαλλάσσει από τέλη ευάλωτες οικογένειες.
Πρότεινε, δε, να θεσπιστεί για κάθε σπίτι ορεινού χωριού με κάτω από 500 κατοίκου, ενεργειακή επιδότηση στο 100%.
Ο κ. Μίγδος
Ο δήμαρχος Δήμου Γ. Καραϊσκάκη κ. Μίγδος επισήμανε ότι αν δεν βρεθεί λύση για το ενεργειακό κόστος οι Δήμοι θα καταρρεύσουν οικονομικά, ενώ ζήτησε να αυξηθεί το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ για την αγροτική οδοποιία.
Μίλησε ακόμα για τον δρόμο Καρδίτσα-Άρτα λέγοντας πως έχει να συντηρηθεί από το 1960.
Ο κ. Νάνος
Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος είπε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η μετάβαση από τον λόγο στα έργα. Συνεχίζοντας τόνισε ότι από τον ορεινό όγκο εκλείπουν οι άνθρωποι και αυτό είναι αποτέλεσμα κακών αντιλήψεων και πολιτικών. Μου έλεγε, ανέφερε χαρακτηριστικά, τσέλιγκας με χίλια πρόβατα στην περιοχή μας ότι δεν έχει που να αφήσει το κοπάδι γιατί ο γιος του προτίμησε να πάει να δουλέψει σεκιούριτι στο Μουζάκι. Αυτή τη κατάσταση ζούμε πρόσθεσε.
Ακολούθως τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της γυναίκας στην ύπαιθρο. Αν δεν το κάνουμε αυτό, συνέχισε, κανένα πρόγραμμα δεν πρόκειται να πετύχει. Η γυναίκα είναι το κλειδί της ανάπτυξης.
Προχωρώντας μίλησε για το πρόγραμμα «επιστροφή στο σπίτι» που υλοποιεί ο Δήμος. Έχουμε, τόνισε, 17 ζευγάρια που θέλουν να έρθουν, τους βρίσκουμε απασχόληση, δεν μπορούμε να τους βρούμε σπίτι, παρότι υπάρχουν άδεια. Και προέτρεψε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα εξοικονομώ για τα ορεινά και ανάλογα προγράμματα με τα υπόλοιπα που τρέχουν για κλειστά σπίτια, όπως και να δώσει κίνητρα για επιχειρήσεις για επιστροφή στο χωριό.
Τέλος σημείωσε ότι οι ανεμογεννήτριες είναι απειλή για την ύπαιθρο και πως η Λίμνη Πλαστήρα κινδυνεύει να χάσει το τουριστικό προϊόν για εννέα ανεμογεννήτριες.
Ο κ. Καρδαμπίκης
Στα προβλήματα με τις υπηρεσίες υγείας επικεντρώθηκε ο δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης και την άρνηση των υπουργών να υλοποιήσουν πρόγραμμα που εκπονήθηκε παρότι όλοι συνεχάρησαν τον Δήμο για την εκπόνησή του.
Δεν είμαστε ρημαγμένος τόπος, συνέχισε, έχουμε 265 παιδιά στα σχολεία. Αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται γιατρό, αναρωτήθηκε. Δημογραφικό σε μας σε 100 θανάτους αντιστοιχούν 10 γεννήσεις. Κάνουμε κινήσεις να αυξηθούν. Πήραμε απόφαση για να δίνουμε επίδομα και έρχονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και μας το απαγορεύουν, πρόσθεσε
Συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν γίνεται να μην έχουν λόγο οι Δήμοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, αν ζούσαν έξι μήνες χειμώνα σε ορεινά χωριά θα σκέφτονταν εντελώς διαφορετικά, κατέληξε.
Ο κ. Μπούμπας
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Μπούμπας πρότεινε την δημιουργία Ταμείου για τους ορεινούς όγκους και ένα συμβούλιο επιστημόνων που θα σχετίζεται που θα σχετίζεται με τη μορφολογία του εδάφους και ειδικά του ορεινού.
Πρότεινε φορολογικά εχέγγυα σε μικρούς συνεταιρισμούς για να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα, φορολογικά κίνητρα σε γιατρούς για να στελεχώσουν ορεινά ιατρεία και σύσταση μία επιτροπής που θα συνδέει την ορεινότητα με το Αθηνοκεντρικό κράτος.
Ο κ. Βαΐτσης
Στην προσπάθεια να αντικρουστούν 13 προτάσεις για ΑΠΕ στην περιοχή του Δήμου μίλησε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Βαΐτσης.
Ο κ. Στάθης
Ευχαριστημένος από την προσπάθεια που γίνεται δήλωσε ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Στάθης. Έχουμε, τόνισε, πολλή δουλειά να κάνουμε αλλά η πολιτική ηγεσία είναι δίπλα μας και τα τηλέφωνα είναι ανοιχτά και γενικά κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ένα νέο Αναπτυξιακό που θα συμπεριλάβει τον Δήμο Μουζακίου, που έχει πολύ μεγάλο ορεινό όγκο και προέτρεψε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το Φράγμα Μουζακίου.
Ο κ. Γκαραβέλας
Το Επιμελητήριο Καρδίτσας εκπροσώπησε ο κ. Γκαραβέλας ζητώντας αρχικά να βρεθεί τρόπος παραμονής στα χωριά των ανθρώπων που ζουν σήμερα σε αυτά.
Τόνισε ότι απαιτείται χωροταξικός σχεδιασμός και σαν επόμενο βήμα πολεοδομικές μελέτες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα σε όλο τον ορεινό όγκο.
Τα ορεινά, συνέχισε, είναι τόπος παραγωγής πολλών διαφορετικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που λόγω ποιότητα μπορούν να αποκτήσουν υπεραξία και ταυτότητα.
Τέλος χαρακτήρισε μεγάλο κεφάλαιο την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Ο κ. Φελέκης
Ο γενικός διευθυντής του Δικτύου Πίνδος κ. Φελέκης δήλωσε ότι το δίκτυο είναι έτοιμο να βοηθήσει και να στηρίξει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που χρειάζεται ο ορεινός όγκος.
Η κ. Τζανακάρη
Προσκεκλημένη στη συνεδρίαση μέσω διαδικτύου ήταν και η επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Μουζακίου κ. Τζανακάρη.
Επισημαίνοντας τα προβλήματα στο ορεινό τμήμα αρμοδιότητας του Κ.Υ. ανέφερε μεταξύ των άλλων:
-Έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα Περιφερειακά Ιατρεία
-Ελλείψεις εξοπλισμού και φαρμάκων ειδικά στα μικρά Π.Ι.
-Μεγάλες αποστάσεις και ΕΚΑΒ που λόγω έλλειψης προσωπικού και αδειών δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο. Ως επακόλουθο αυτών κίνδυνοι για τα επείγοντα περιστατικά.
-Αύξηση πληθυσμού και αναγκών το καλοκαίρι
Σαν λύσεις πρότεινε:
-Βελτίωση οδικού δικτύου και κτηριακών υποδομών στα Περιφερειακά Ιατρεία
-Σε όσα Π.Ι. δεν προτιμώνται από γιατρούς να υπάρχει κάλυψη από ιατρούς που υπηρετούν την θητεία τους στο στρατό
-Να δημιουργηθούν κινητές μονάδες για απομακρυσμένες περιοχές
-Ενίσχυση τηλεϊατρικής με ταυτόχρονη βελτίωση των συνδέσεων ίντερνετ
-Οικονομικό μπόνους σε γιατρούς που επιλέγουν απομακρυσμένα Π.Ι.
-Καταπολέμηση υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ με 24ωρη κάλυψη
Ο κ. Χασιάκος
Διευκόλυνση στην μετακίνηση των κτηνοτρόφων και στελέχωση Δήμων με προσωπικό ζήτησε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ Χασιάκος. Μάλιστα πρότεινε στις προσλήψεις να μοριοδοτούνται οι μόνιμοι κάτοικοι.
Ο κ. Κατσής
Διαδικτυακά μίλησε και ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Κατσής. Αναφέρθηκε, αρχικά και αυτός στην ανάγκη να σταματήσει η ερήμωση των χωριών. Συνεχίζοντας μίλησε για τις οδικές συνδέσεις με Ευρυτανία και Φθιώτιδας καταγράφοντας την ανάγκη ασφαλτόστρωσης 7 χιλιομέτρων στον δρόμο σύνδεσης με την δεύτερη.
Ακόμα μίλησε για την ύδρευση στα ορεινά και την προσπάθεια που γίνεται να μην υπάρχουν προβλήματα στους θερινούς μήνες, ενώ έδωσε βαρύτητα και στο υπέρογκο, όπως το χαρακτήρισε, κόστος της αποκομιδής απορριμμάτων.
Ο κ. Τουρσουνιδης
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Τουρσουνίδης ήταν ο τελευταίος των ομιλητών που ζήτησε κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος να ασχοληθεί πραγματικά με την περιφέρεια.
Μίλησε για αποκέντρωση με κίνητρα και τόνισε ότι ζητάμε απλά πράγματα όπως η προσβασιμότητα και η καλή αγροτική οδοποιία. Τέλος αναφέρθηκε στην υπερβολική ευκολία που δίνονται οι άδειες για ΑΠΕ.