Τoυ Χάρη Μαμουλάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., νομού Ηρακλείου, τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το 2016 με τον ν. 4399 επιδίωξε να άρει τον στρεβλό σχεδιασμό του υποτιθέμενου προηγούμενου φιλοεπενδυτικού θεσμικού πλαισίου που είχε οδηγήσει στη συστηματική απαξίωση, αλλά και σε εξαιρετικά προβληματικές διαδικασίες αξιολόγησης, παρακολούθησης και υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εισήγαγε σημαντικές καινοτομίες και είχε συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση. Το σημαντικότερο είναι ότι το πόνημα του αναπτυξιακού νόμου του 2016 ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και κατόπιν της αξιολόγησης της προβληματικής διάστασης των προηγούμενων νόμων στη βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Η συνεργασία, η εν τοις πράγμασι διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς έχουν ειδική βαρύτητα για την επιτυχία τέτοιων εγχειρημάτων. Η ταχύτητα με την οποία μεταλλάσσεται το εξωτερικό περιβάλλον επιτάσσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των παρεμβάσεων να προηγούνται και όχι να έπονται των εξελίξεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καταδικάζονται να καταστούν αναχρονιστικές.
Η Ν.Δ., που αποφάσισε άνευ αιτιολόγησης να αλλάξει τον αναπτυξιακό νόμο το 2022, οφείλει να αφήσει πίσω το στάδιο της «άρνησης» και να περάσει στο στάδιο της αποδοχής, της παραδοχής και της λήψης διορθωτικών μέτρων, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι ο αναπτυξιακός της σχεδιασμός ήταν αποτυχημένος.
Η Ν.Δ. αντικατέστησε το 2022 με τον ν.4887 τον αναπτυξιακό ν.4399/2016 που είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, ήταν η στροφή από τη λογική των επιχορηγήσεων σε αυτή των φοροαπαλλαγών και η στήριξη της αναπτυξιακής πορείας των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Απολογιστικά και με στοιχεία της 8ης Νοεμβρίου 2021, σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών ενισχύσαμε 2.258 επενδυτικά σχέδια με συνολικό ύψος επενδύσεων 6,4 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν εκτιμώνται σε 17.308.
Ενισχύσαμε ποσοστιαία 42,08% πολύ μικρές, 28,79% μικρές, 18,95% μεσαίες και 10,18% μεγάλες επιχειρήσεις.
Η Ν.Δ. θέσπισε δεκατρία καθεστώτα ενίσχυσης με θεματική στόχευση, όπως για παράδειγμα: νέο επιχειρείν, πράσινη μετάβαση-περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, αγροδιατροφή-πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων-αλιεία κ.ά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντιλήφθηκε την αδυναμία να προκηρύσσονται σε ετήσιο κύκλο όλα τα καθεστώτα με τον σχεδιασμό αυτό της Ν.Δ.
Αξιοποιήσαμε ιστορικά στοιχεία και δεδομένα και ασκήσαμε ουσιαστική κριτική ως αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. βέβαια δεν επιδέχεται κριτικής!
ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ; Τρία έτη μετά να έχουν προκηρυχθεί μόλις τέσσερα από τα δεκατρία καθεστώτα και πιο συγκεκριμένα τα: Μεταποίηση- Εφοδιαστική αλυσίδα, Τουριστικές επενδύσεις, Αγροδιατροφή-πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση και Επιχειρηματικότητα 360ο, όπου για τα δύο τελευταία και παρότι έχουν προκηρυχθεί από τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες κατάταξης.
Τα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες της μεταποίησης εφοδιαστική αλυσίδα και των τουριστικών επενδύσεων αριθμούν σε 521, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το γενικό συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται σε 432 εκατ. ευρώ και της ενίσχυσης με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής σε 296 εκατ. ευρώ και αφορούν συνολικά τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ μιλάνε από μόνα τους. Στις 17 Μαρτίου του 2025 εκδόθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης επενδυτικών σχεδίων για το καθεστώς αγροδιατροφή-πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για καθεστώς που προκηρύχθηκε την 1η Οκτωβρίου του 2022 και μετά την πάροδο δυόμισι ετών εκδίδεται ο προσωρινός πίνακας κατάταξης.
Είναι θεμιτό τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που υποστήριζαν ότι εντός του 2022 θα ενεργοποιούνταν και τα δεκατρία καθεστώτα ενίσχυσης, με απλοποίηση της γραφειοκρατίας και με οριστικές εντάξεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις εντός 45 ημερών, να παραδεχτούν ότι ο σχεδιασμός τους ήταν εσφαλμένος και να ζητήσουν συγγνώμη από τους επενδυτές που εν τέλει περιμένουν περισσότερο από 3 έτη για να δουν αν τα σχέδιά τους θα υπαχθούν σε καθεστώς ενίσχυσης.
Η εμμονική παραμονή της Ν.Δ. στη φάση της «άρνησης» είναι καταστροφική.