Εγκαινιάστηκε στη Μουμπάι ο πρώτος διεθνής τερματικός σταθμός κρουαζιέρας
23 April 2025
Γ. Καραμέρος για Ομάδα Αλήθειας: «Απόλυτη κάλυψη στην οργάνωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος»
23 April 2025

Σε ναυπηγείο των ΗΠΑ επενδύει η νοτιοκορεατική Hanwha

Στην αναγέννηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας προσβλέπει η νοτιοκορεατική εταιρεία Hanwha Shipping.

Η Hanwha Shipping, μετά την απόκτηση του ναυπηγείου Philly Shipyard στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σχέδιο κατασκευής των πρώτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αμερικανικής κατασκευής.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, με την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει δασμούς σε πλοία κινεζικής κατασκευής, γεγονός που ενδέχεται να ενισχύσει τη στρατηγική σημασία της κίνησης αυτής, αλλά και να προβάλλει τις νέες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές για τον τομέα της ναυπηγικής στις ΗΠΑ.

Η Hanwha Ocean, πρώην Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), αγόρασε τον Ιούνιο του 2024 το ναυπηγείο Philly Shipyard και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο σχέδιο για την κατασκευή πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ που έχουν να ναυπηγηθούν από το 1970.

Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (USTR) την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε λιμενικά τέλη στα πλοία κινεζικής κατασκευής ή κινεζικής διαχείρισης με σκοπό την ενίσχυση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων θα αρχίσει μετά από μια εξάμηνη περίοδο χάριτος, ενώ απαιτεί για τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που εξάγουν καύσιμα από τις ΗΠΑ να φέρουν σημαία και να έχουν κατασκευαστεί στη χώρα.

Για τα πλοία LNG που δεν έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και καταπλέουν σε αμερικανικά λιμάνια οι χρεώσεις θα ξεκινήσουν μετά από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα χρειαστούν έως και πέντε με επτά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με αμερικανική σημαία, που να λειτουργούν στις ΗΠΑ, πριν από το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο Ryan Lynch, αντιπρόεδρος της εμπορικής ναυτιλίας της Hanwha Shipping.

Κατευθυντήριες γραμμές

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του USTR, οι μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου υποχρεούνται να μεταφέρουν το 1% των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία που έχουν κατασκευαστεί, λειτουργούν και φέρουν σημαία ΗΠΑ εντός τεσσάρων ετών. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 4% έως το 2035 και σε 15% έως το 2047.

Μόνο τρία από τα 800 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που υπάρχουν σήμερα στον στόλο είναι αμερικανικής κατασκευής και όλα χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970.

Η Hanwha Ocean είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως. Tα LNG Carriers αποτελούν έναν από τους δυσκολότερους και πιο σύνθετους τύπους εμπορικών πλοίων που κατασκευάζονται.

Η ναυπηγική εταιρεία Philly Shipyard, Inc. (PSI) κατασκευάζει πλοία με βάση τον νόμο Jones Act, που απαιτεί από όλα τα πλοία που μεταφέρουν φορτία να είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και υπό αμερικανική σημαία. Σκοπός του είναι η προστασία της εγχώριας ναυπηγικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς και η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η απαίτηση χρήσης πλοίων με σημαία ΗΠΑ για τις εξαγωγές ΥΦΑ έχει χαρακτηριστεί ανέφικτη από την ομάδα πίεσης Center for Liquefied Natural Gas (CLNG), με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Η πρόταση αυτή είναι απλώς ανέφικτη και θα παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου με άλλους παγκόσμιους προμηθευτές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της CLNG, Charlie Riedl, προσθέτοντας: «Η επιβολή αυτού του είδους των περιττών απαιτήσεων στη βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα πλήξει την ικανότητα της βιομηχανίας να ανταγωνιστεί την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) σημειώνει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σταθερά, φθάνοντας τα 11,9 δισ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα το 2024, εδραιώνοντας τη θέση της χώρας ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: