Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ, ο Ρούμπιο «ανέφερε την ανάγκη να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στην Παχαλγκάμ» στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ. Επίσης «κάλεσε τις πακιστανικές αρχές να συνεργαστούν στην έρευνα για την αποτρόπαιη επίθεση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Νέο Δελχί κατηγόρησε αμέσως το Ισλαμαμπάντ για την επίθεση, για την οποία καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ινδίας Σουμπραχμανίαμ Τζαϊσανκάρ, ο Ρούμπιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του, καλώντας παράλληλα την Ινδία να δείξει αυτοσυγκράτηση, την ώρα που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν για υποστήριξη της επίθεσης και ζητά αντίποινα.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «ενθάρρυνε επίσης την Ινδία να συνεργαστεί με το Πακιστάν για να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη Νότια Ασία», σύμφωνα με την Μπρους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας αξίωσε σήμερα σε ανακοίνωσή του αυτοί που «διέπραξαν, υποστήριξαν και σχεδίασαν» την επίθεση στο Κασμίρ να «οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Το Πακιστάν ανακοίνωσε χθες ότι θεωρεί «επικείμενο» ένα στρατιωτικό πλήγμα από την πλευρά της Ινδίας, το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι για αντίποινα στην επίθεση στο Κασμίρ.