Σε δύο τουλάχιστον δημοτικά συμβούλια, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Κούτσικος, που ήταν ο δημοτικός σύμβουλος που έθεσε το ερώτημα, αναφερθήκαμε, ως αντιπολίτευση, στο φλέγον θέμα της ιατρικής κάλυψης των μονίμων κατοίκων, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα υπάρχουν ακόμη. Στα Βραγκιανά, σημείωσε, ένα χρόνο σχεδόν είναι χωρίς γιατρό.
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, συνέχισε, πόσοι γιατροί υπάρχουν στον Δήμο και που είναι εγκατεστημένοι. Απ’ όσο γνωρίζω, ανέφερε υπάρχει γιατρός στο Αργύρι και αναπληρώνει Καταφύλλι και Βραγκιανά. Η θέση Μαράθου, ρώτησε, αναπληρώνεται; Δεν τιμά κανέναν, πρόσθεσε, η εγκατάλειψη των ορεινών κοινοτήτων και Δήμος Περιφέρεια, βουλευτές, υπουργοί, πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα.
Καταλήγοντας μίλησε για, όπως είπε, «ντόρο που έγινε με μεγαλογιατρό στα Βραγκιανά» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αν αυτός ο ντόρος γινόταν για το ιατρείο Βραγκιανών, για το τι υπάρχει μέσα στο ιατρείο και τις εγκαταστάσεις θα μπορούσε να προσελκύσει γιατρούς.
Στην ερώτηση-τοποθέτηση του κ. Κούτσικου απάντησε ο δήμαρχος κ. Στεργίου δηλώντας αρχικά άγνοια για τα περί “ντόρου”, ενώ δεν κατάφερε, όπως είπε, να διακρίνει το συσχετισμό με το βίντεο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Στη συνέχεια τόνισε ότι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και μετά από υπόδειξη του γιατρού αγοράστηκαν μηχανήματα για το ιατρείο στα Βραγκιανά όπως καρδιογράφος και απινιδωτής, για να εξοπλιστεί και να εκσυγχρονιστεί το κτίριο σε συνεργασία με το Κ.Υ. Μουζακίου. Όσοι γιατροί έχουν έρθει, συνέχισε, ο Δήμος είναι στην διάθεσή τους, ακριβώς για να μην υπάρξει πρόβλημα.
Συνεχίζοντας ο κ. Στεργίου είπε πως τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Κούτσικος για την στελέχωση, ο Δήμος τα έχει θέσει δεκάδες φορές στους αρμόδιους. Εμείς πρόσθεσε, πιέζουμε να είναι στελεχωμένα τα ιατρεία αλλά αυτό είναι αλλού υπευθύνου απόφαση. Και πρότεινε στον ερωτώντα να πάνε μαζί στα κέντρα λήψης αποφάσεων για να ενημερωθεί και ο ίδιος από πρώτο χέρι για τις απαντήσεις που λαμβάνει ο Δήμος. Να σας ενημερώσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά, για το χρονοδιάγραμμα, τις εκάστοτε προκηρύξεις και για ποιο λόγο μένει άγονο ή κενό ένα ιατρείο και δεν μπαίνει στην διαδικασία της πλήρωσης.
Έχει μία σειρά από θέματα η 5η ΥΠΕ, υπογράμμισε, που τρέχει την συγκεκριμένη διαδικασία, έχουμε κάνει ουκ ολίγες παραστάσεις και το ότι δεν τις δημοσιοποιούμε όλες έχει να κάνει με τον σεβασμό στην θεσμική μας συνεργασία με τους φορείς της υγείας.
Ακολούθως ο κ. Στεργίου σημείωσε ότι αυτή την στιγμή στο Ανθηρό υπάρχουν δύο γιατροί, όταν παλαιότερα δεν υπήρχε κανένας. Παλιότερα, συνέχισε, ήταν γιατρός στα Βραγκιανά και κάλυπτε το Αργύρι, τώρα συμβαίνει το αντίστροφο. Υπάρχει, τόνισε, γιατρός στο Πετρίλο, στη Καλή Κώμη αλλά για όποιον θέλει να έχει μία απόλυτα ακριβή εικόνα μπορεί να ζητήσει ενημέρωση από την Διευθύντρια του Κ.Υ. Μουζακίου για να μην πως εγώ κάτι, εξήγησε, που δεν θα είναι απολύτως ορθό.
Σε ότι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό έχουμε διαχρονικά κάνει ότι μας έχει ζητηθεί, σημείωσε, ακριβώς για να έχουμε και μία εικόνα που να πείθει τους γιατρούς να έρθουν.
Συμπλήρωσε ακόμα πως στον Μάραθο δεν υπάρχει γιατρός όπως και ότι σε ορισμένα κτίρια που έχουν προβλήματα ο Δήμος είναι διατεθειμένος να τα τακτοποιήσει.
Προχωρώντας μίλησε για κάλυψη κενών σε φαρμακευτικό υλικό σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο Σπίτι», εφόσον χρειαστεί και ενημέρωσε για την κοινή επίσκεψη, με τους δημάρχους Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων, στην αναπληρώτρια υφυπουργό κ. Αγαπηδάκη, όπου μεταφέρθηκαν όλες οι δυσλειτουργίες της υφιστάμενης κατάστασης.
Μας ανακοίνωσε, υπογράμμισε ορισμένα μέτρα που έχουν βγει στο ΦΕΚ όπως κινητές μονάδες και άλλα που λύνουν εν μέρει το θέμα αναπλήρωσης των κενών και περιμένουμε να τρέξουν.
Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο ερωτών κ. Κούτσικος ζήτησε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο σε μελλοντική συνεδρίαση για να δοθεί κάποιο επίδομα σίτισης και στέγασης που θα δεχθούν να στελεχώσουν τα ιατρεία της περιοχής.
Π.Κ.
φωτογραφία αρχείου