Η προθεσμία έχει αυξήσει την ένταση στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία επλήγη σκληρά από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του περσινού πολέμου, αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και δέχεται πιέσεις στον Λίβανο για αφοπλισμό.
Τα αιτήματα της Ουάσινγκτον μεταφέρθηκαν από τον Τόμας Μπαράκ, ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία και πρέσβη στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Βηρυτό στις 19 Ιουνίου.
Οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο Μπαράκ είχε μοιραστεί έναν γραπτό οδικό χάρτη με Λιβανέζους αξιωματούχους και τους είπε ότι αναμένει να λάβει απάντηση έως την 1η Ιουλίου για τυχόν προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Το έγγραφο των έξι σελίδων επικεντρώνεται στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και άλλων μαχητικών ομάδων και προτρέπει τον Λίβανο να βελτιώσει τους δεσμούς με τη γειτονική Συρία και να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανέφεραν.
Προτείνει μια σταδιακή προσέγγιση στον αφοπλισμό, στην οποία η Χεζμπολάχ θα παραδώσει τα όπλα της σε ολόκληρο τον Λίβανο σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων που κατέχουν περιοχές στο νότιο Λίβανο, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Μπαράκ δήλωσε ότι ο πλήρης αφοπλισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, ανέφεραν.
Ο αφοπλισμός θα τερματίσει τις ισραηλινές επιθέσεις που στοχεύουν μέλη της Χεζμπολάχ και θα απελευθερώσει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση τμημάτων του Λιβάνου που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις πέρυσι, ανέφεραν.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υποστηρίξει την ανοικοδόμηση του Λιβάνου χωρίς η Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα.
Η πρόταση αναφέρεται επίσης στη δημιουργία ενός μηχανισμού υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης κρατουμένων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ από το Ισραήλ, ανέφεραν οι πηγές.
Ανέφεραν ότι ο Μπαράκ είχε προτρέψει τους Λιβανέζους αξιωματούχους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίνεται στον οδικό χάρτη, καθώς «μπορεί να μην επανεμφανιστεί». Πρόκειται να επιστρέψει στον Λίβανο την επόμενη εβδομάδα.
Ο Μπαράκ δεν είχε ακόμη λάβει την έγκριση του Ισραήλ για τον οδικό χάρτη, ανέφεραν οι πηγές. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ ή το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Ο Λίβανος διόρισε μια επιτροπή για να διατυπώσει μια προκαταρκτική απάντηση, αποτελούμενη από εκπροσώπους από τα γραφεία του πρωθυπουργού Ναουάφ Σαλάμ, του προέδρου Ζοζέφ Αούν και του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, συμμάχου της Χεζμπολάχ, ανέφεραν οι πηγές.
Δεν ήταν σαφές εάν η αρχική απάντηση θα ήταν έτοιμη μέχρι την Τρίτη. Η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει έναν όρο ότι η τελική συμφωνία θα σφραγιστεί με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης του Λιβάνου, ανέφεραν οι πηγές.
Η δεύτερη πηγή, και μια τρίτη πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα, ανέφεραν ότι ο Μπέρι βρισκόταν σε στενή επικοινωνία με τη Χεζμπολάχ για να εξασφαλίσει τη συμβολή της ομάδας.
«Η Χεζμπολάχ δεν αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή και στην πραγματικότητα άρχισε να στέλνει μηνύματα συνεργασίας – αλλά δεν δεσμεύτηκε να αφοπλιστεί», ανέφερε η τρίτη πηγή.
Η προοπτική εξασφάλισης του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ – αδιανόητη πριν από δύο χρόνια – υπογραμμίζει τις μεγάλες μετατοπίσεις στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή εις βάρος των συμμάχων του Ιράν σε όλη την περιοχή από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολάχ, τον Οκτώβριο του 2023.
Μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ καταστράφηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, και άλλες αποθήκες στο νότιο Λίβανο παραδόθηκαν στον στρατό του Λιβάνου σύμφωνα με την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και η οποία τερμάτισε αυτόν τον γύρο της σύγκρουσης.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων σε ολόκληρο τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι ισχύει μόνο για την ομάδα στις νοτιότερες περιοχές του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει δημόσια την πρόταση του Μπαράκ. Αλλά σε τηλεοπτικό διάγγελμά της τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας της, Ναΐμ Κασέμ, επανέλαβε την αντίσταση της Χεζμπολάχ στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και κάλεσε και άλλους Λιβανέζους να κάνουν το ίδιο.
«Έχουμε το δικαίωμα να πούμε “όχι” σε αυτούς, “όχι” στην Αμερική, “όχι” στο Ισραήλ», δήλωσε ο Κασέμ. «Σας καλούμε στον Λίβανο: μην βοηθάτε το Ισραήλ και την Αμερική με τα σχέδιά τους».
Ο Κασέμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να αλλάξουν την εξίσωση σε ολόκληρη την περιοχή κατά την εικόνα τους».
Πηγή: Reuters