Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 6 Ιουλίου
6 July 2025
Πολιτική Προστασία: Σύσκεψη για τις υψηλές θερμοκρασίες – Πιθανόν και 42 βαθμοί
6 July 2025

Ναυτιλία: Κερδίζει έδαφος η εναλλακτική χρηματοδότηση

Στα 225 δισ. δολάρια ανέρχεται ο δανεισμός των ναυτιλιακών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο, που προέρχεται από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία της Petrofin Research,το σύνολο της χρηματοδότησης της ναυτιλίας ανέρχεται σε 625 δισ. δολάρια, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός φτάνει τα 400 δισ. δολάρια. Δηλαδή, περίπου το 60% του συνολικού παγκόσμιου χρηματοδοτικού όγκου για πλοία. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό ήταν 62%.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο επιβολής τελών στα κινεζικά πλοία που θα πιάνουν αμερικανικά λιμάνια «θολώνει», σύμφωνα με την Petrofin, τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την κινεζική χρηματοδοτική μίσθωση.

Στην Ελλάδα

Όσον αφορά τις 40 κορυφαίες τράπεζες, το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιό τους διαμορφώθηκε στα 289,65 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με τα 284,27 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται μέτρια ανάπτυξη του τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Petrofin.

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν εντυπωσιακή ετήσια αύξηση 18%, από 15 δισ. δολάρια το 2023 σε 18 δισ. δολάρια το 2024. Το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας αυξήθηκε από 5,2%
σε 6,1%.

Τα χαρτοφυλάκια των γαλλικών, βελγικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσίασαν επίσης αύξηση με την προσθήκη της CaixaBank στην παρούσα ανάλυση.

Συνολικά η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη περιοχή χρηματοδότησης πλοίων με το 52% των 40 κορυφαίων τραπεζών, χορηγώντας δάνεια ύψους 152 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Οι ασιατικές και αυστραλιανές τράπεζες (APAC) σημειώνουν πτώση, κυρίως λόγω της συγκέντρωσής τους στη χρηματοδότηση μέσω leasing.

Οι ιαπωνικές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν το 22% του χαρτοφυλακίου των 40 κορυφαίων τραπεζών. Οι ΗΠΑ παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2024 οι μη τραπεζικές δανειοδοτήσεις συνέχισαν να παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις, κυρίως μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι οποίες ρυθμίζονται από τη Βασιλεία IV, οι εναλλακτικοί πάροχοι χρηματοδότησης είναι σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενοι, ιδίως όσον αφορά τα κεφάλαια για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι δασμοί των ΗΠΑ

Αν και οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης αυξάνουν το αποτύπωμά τους, το ενδεχόμενο επιβολής τελών στα κινεζικά πλοία που θα πιάνουν αμερικανικά λιμάνια από τον Οκτώβριο του 2025 δημιουργεί ανησυχία στις πλοιοκτήτριες εταιρείες.

«Οι ανεπίλυτες διαμάχες σχετικά με τους δασμούς και οι πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικά πλοία θολώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την κινεζική χρηματοδοτική μίσθωση και τον αντίκτυπο του διεθνούς εμπορίου στην αξία των πλοίων και τις ταμειακές ροές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Petrofin.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως «ευπρόσδεκτη αλλαγή» για τις τράπεζες.

«Λαμβάνουμε αναφορές ότι τόσο οι μεγάλες δυτικές τράπεζες όσο και οι πελάτες τους έχουν επιτύχει χαμηλότερο κόστος αναχρηματοδότησης αντικαθιστώντας προηγούμενες συναλλαγές χρηματοδοτικής μίσθωσης και τραπεζικών δανείων, καθώς τα περιθώρια δανεισμού έχουν μειωθεί και μπορούν επίσης να επιτύχουν μακρύτερες λήξεις», σημειώνει η Petrofin και προσθέτει:

«Το κινεζικό μοντέλο χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι άκαμπτο και οι κινεζικές τράπεζες
και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν είναι διατεθειμένες να αντικαταστήσουν τη χρηματοδοτική μίσθωση με διμερή ενυπόθηκα δάνεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιορισμοί αυτοί παρακάμπτονται μέσω του Χονγκ Κονγκ, αλλά οι κινεζικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τη χρηματοδοτική μίσθωση με παραδοσιακά ενυπόθηκα δάνεια.

Οι προοπτικές

Ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αναταραχές που έχουν προκληθεί σε επίπεδο εμπορικών πολέμων, αλλά και σε επίπεδο συγκρούσεων.

Οι προϋπολογισμοί των τραπεζικών δανείων παρέμειναν σταθεροί, τα περιθώρια κέρδους δεν αυξήθηκαν και ο ανταγωνισμός συνεχίζεται, αναφέρει η Petrofin.

Οι τράπεζες, σημειώνει, αναμένουν… «να ηρεμήσουν τα πράγματα», ενώ οι πλοιοκτήτες εξυπηρετούν τα δάνειά τους αξιόπιστα, υποστηριζόμενοι από ισχυρή ρευστότητα που έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: