«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πιλοτικό πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία – Ποιοι δικαιούνται την επιχορήγηση
9 July 2025
Πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις στρατηγικής ΟΧΕ Αγράφων-ΕΤΠΑ» για υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Θεσσαλία»
9 July 2025

Ο Τραμπ βάζει φωτιά στις τιμές του χαλκού και στη… βιομηχανία

Απογειώθηκαν οι τιμές του χαλκού σε υψηλό πενταετίας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς 50% στις εισαγωγές του λεγόμενου «κόκκινου χρυσού».

Η τιμή του χαλκού διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από 10.000 δολάρια τον τόνο, μετά την  χθεσινή άνοδο πάνω από 13% σε ιστορικά υψηλά.

Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε ότι οι δασμοί στον χαλκό πιθανότατα θα τεθούν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή την 1η Αυγούστου. «Εάν εφαρμοστούν αυτοί οι δασμοί, αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος σε ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας, λόγω της πληθώρας βιομηχανιών και εφαρμογών που εξαρτώνται από τον χαλκό», προειδοποιεί το Bloomberg. Από την αρχή του χρόνου, ο χαλκός έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 40%.

Σημείο καμπής

Οι ειδικοί της Jefferies προειδοποιούν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν επαρκή ικανότητα εξόρυξης και διύλισης για να είναι αυτάρκεις σε χαλκό», κάτι που θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε σχέση με άλλες αγορές. Από την πλευρά της, η Citigroup χαιρέτισε την ανακοίνωση ως σημείο καμπής για την παγκόσμια αγορά χαλκού.

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα ο χαλκός να επιστρέψει στην πατρίδα του» και εξέφρασε την πιθανότητα επιβολής δασμών, οι traders έχουν αποστείλει ρεκόρ ποσοτήτων του μετάλλου στις ΗΠΑ για να προλάβουν την εφαρμογή αυτών των νέων δασμών.

Η κίνηση του προέδρου Τραμπ στοχεύει πάντως και στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και στη μείωση της εξάρτησης από ξένες προμήθειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν περίπου 810.000 τόνους επεξεργασμένου χαλκού πέρυσι- περίπου το ήμισυ αυτού που κατανάλωσαν. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η αμερικανική βιομηχανία θα συνεχίσει να βασίζεται στις εισαγωγές: σύμφωνα με την Morgan Stanley, το 36% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται επί του παρόντος με ξένο χαλκό και η ανάπτυξη νέων ορυχείων θα διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Χιλή είναι η κύρια πηγή, καθώς εξήγαγε πέρυσι στις ΗΠΑ χαλκό αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενη από τον Καναδά.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι εισαγωγές χαλκού θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για δασμούς 50%. Η επενδυτική τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της για την τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) για τον Δεκέμβριο του 2025 στα 9.700 δολάρια, αλλά τώρα αναμένει ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο.

Το τρίτο πιο χρήσιμο μέταλλο

Ο χαλκός είναι το τρίτο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέταλλο στον κόσμο, μετά τον σίδηρο και το αλουμίνιο, και χρησιμοποιείται κυρίως στις κατασκευές και τα βιομηχανικά συστήματα. Είναι κρίσιμο συστατικό σε μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, των μηχανημάτων και των αυτοκινήτων.

Η Χιλή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας εξόρυξης χαλκού, ακολουθούμενη από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Περού, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ινδονησία.

«Η κερδοφόρα εξόρυξη του μετάλλου εξαρτάται από τεχνικές εξόρυξης μεγάλου όγκου και η προσφορά είναι ευαίσθητη στις πολιτικές συνθήκες, ιδίως σε χώρες όπου η εξόρυξη χαλκού ελέγχεται από την κυβέρνηση», εξηγεί το Bloomberg.

«Φωτιά» στα βιομηχανικά μέταλλα

«Η άνοδος της τιμής του χαλκού ενισχύει την ανοδική πρόβλεψη για τα βιομηχανικά μέταλλα», λέει ο οικονομολόγος Χουάν Ιγνάσιο Κρέσπο. «Η απότομη άνοδος της τιμής του χαλκού θέτει την ομάδα των πέντε βιομηχανικών μετάλλων που αποτελούν τον υποδείκτη S&P GSCI Spot σε τροχιά ενίσχυσης της ανοδικής τάσης», λέει ο Ισπανός ειδικός και προσθέτει: «Με την άνοδο του χαλκού που αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους, η επανεκτίμηση των βιομηχανικών μετάλλων το 2025 θα πρέπει να είναι 25%».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: