Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ.κ. Ηλ. Μπόρλα, Απ. Γιαννουσά, Παν. Διαμαντή, Τ. Οικονόμου και Μιχ. Μελλίγγη περιέγραψαν με μελανά χρώματα την εικόνα που εμφανίζει σήμερα η παραλίμνια περιοχή που ανήκει στο Δήμο Καρδίτσας θέτοντάς την σε αντιδιαστολή με τον όμορο Δήμο Πλαστήρα, όπου διαπιστώνεται από τους ίδιους μια προσπάθεια ανάπτυξης και αξιοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς όφελος της περιοχής και των κατοίκων.
Ειδικότερα ο κ. Μπόρλας τόνισε τα εξής: «Η περιοχή μας στην λίμνη Πλαστήρα, στην πρώην κοινότητα Καστανιάς και Μούχας, είναι όχι απλά ξεχασμένη, όχι απλά παραμελημένη, αλλά εντελώς εγκαταλειμμένη.
Σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας δεν ξέρει τα σύνορα που έχει ο Δήμος του και που διοικεί. Δεν ξέρει ότι στην περιοχή της Καστανιάς υπάρχει παραλίμνια περιοχή, περίπου το 1/5 ολόκληρης της λίμνης, στην οποία μάλιστα υπάρχει και το φράγμα που έχει δημιουργήσει αυτή τη λίμνη. Έχουμε επομένως χιλιόμετρα παραλίμνιας περιοχής, η οποία είναι εντελώς αναξιοποίητη και δεν γίνεται κανένα απολύτως έργο. Από το 1995 μάλιστα, όπου είχαν γίνει διάφορα έργα στην περιοχή, όπως ψησταριές, τραπεζοπάγκοι, κιόσκια, μαγειρία, τουαλέτες και μπορούσε κάποιος να πάει και να το χαρεί, δεν έχουν χτυπήσει ούτε ένα καρφί προκειμένου να αξιοποιήσουν την περιοχή.
Έχουμε επομένως ένα τεράστιο πρόβλημα, διότι θεωρείται Λίμνη μόνο ότι είναι πέρα από την κοινότητα Καστανιάς και Μούχας και είναι η περιοχή αυτή στον άλλο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.
Η κατάσταση για εμάς πλέον είναι τραγική, γιατί δεν μπορεί να έχεις μια τέτοιου είδους παραλίμνια περιοχή και να μην την αξιοποιείς. Ως εκ τούτου χρειαζόμαστε άμεσα ένα σχέδιο που να αξιοποιεί την παραλίμνια περιοχή μας και να σταματήσει αυτή πλέον η εγκατάλειψη που υπάρχει. Και υπάρχει γενικότερη εγκατάλειψη και στον ίδιο τον οικισμό, σ’ ό,τι αφορά τον ξενώνα, σε ό,τι αφορά τις κατασκηνώσεις, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ και γενικότερα ακόμα και σε δρόμους οι οποίοι καταστράφηκαν από τον Ιανό ακόμα και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη πρόσβαση.
Λέμε, επομένως, ότι δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να μην αξιοποιεί τίποτα, κανένα εργαλείο προκειμένου να υπάρξει μια τέτοιου είδους ανάπτυξη στην περιοχή μας, ενώ στον άλλο Δήμο αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία. Διαβάσαμε τελευταία ότι, θα επεξεργαστεί ένα σχέδιο τώρα 10 εκατομμυρίων περίπου, για έργα στα Άγραφα και για διάφορα έργα αναψυχής στη Λίμνη. Αυτά τα έργα θα μπορούσαν να επεκταθούν και μπροστάρης να είναι και ο Δήμος Καρδίτσας, προκειμένου να αξιοποιηθεί και η παραλίμνια περιοχή, αλλά και τα βουνά που υπάρχουν γύρω.
Δεν μπορεί η Καστανιά η Μούχα, το Καροπλέσι, να μην έχουν βουνά στα Άγραφα. Πού είναι αυτά τα βουνά στο Παλαμά; Να μην χρηματοδοτείται με κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα αυτός ο Δήμος και να χρηματοδοτείται ο άλλος; Άρα λίμνη τι είναι, η μισή, η άλλη μισή που ανήκει και το φράγμα και είναι ουσιαστικά αυτό που έφτιαξε τη λίμνη, να μην έχει κανένας είδος χρηματοδότηση;
Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση, εκφράζοντας την πλειοψηφία των κατοίκων των χωριών μας, θα ζητήσουμε ακόμη και να φύγουμε από το Δήμο, να αποχωρήσουμε από το Δήμο Καρδίτσας, διότι δεν βλέπουμε να έχει κανένα απολύτως πρόγραμμα σε σχέση με εμάς.»
Η Επιτροπή έβαλε στο «κάδρο των ευθυνών» και την Περιφερειακή Αρχή αλλά και τους φορείς της Κοινότητας που δεν αναδεικνύουν, όπως τόνισαν τα προβλήματα απαιτώντας λύσεις.
Στα προβλήματα που ανέδειξε η επιτροπή περιλαμβάνεται και μια ανησυχητική αναφορά τους για την ιχθυοπανίδα της λίμνης
«Η λίμνη εκπέμπει SOS που δεν ακούει κανένας από τους εμπλεκόμενους δήμους και φορείς. Εμείς σαν ερασιτέχνες ψαράδες διαπιστώνουμε τα εξής: τα τελευταία χρόνια εξαφανίστηκαν τέσσερα είδη ψαριών όπως η πλατίτσα ή πεταλούδα που ήταν πόλος έλξης για ψάρεμα αφού είναι το ανθεκτικότερο
ψάρι όλων των λιμνών, το γλίνι, το ασπρόψαρο και τελευταία ο κορέγονος. Όμως «δεν ιδρώνει» το αυτί κανενός εκ των υπευθύνων της Περιφέρειας και δεν γίνεται εμπλουτισμός με ψάρια. Αν συνεχιστεί η εξαφάνιση και άλλων ειδών θα μιλάμε για νεκρή λίμνη.» επισήμαναν χαρακτηριστικά.
Κωστής Κριτσιάνης