Ο οργανισμός των παιδιών μέχρι τα 12-14 χρόνια τους αναπτύσσεται ραγδαία. Λόγω αυτού του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες, επειδή αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν διαταραχές, πριν προλάβουν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα.
Oι πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να προληφθούν, χάρη στις προληπτικές εξετάσεις, είναι η αναιμία, η υπερχοληστερολαιμία, οι διαταραχές της όρασης και της ακοής, καθώς και οι καρδιακές διαταραχές.
Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να αγχώνονται και να προχωρούν μεμιάς σε όλες τις εξετάσεις. H χρονική στιγμή μεταξύ των πρώτων γενεθλίων του παιδιού και του ξεκινήματος του παιδικού σταθμού, γύρω στα 2,5 με 3 του χρόνια, είναι συνήθως η πιο κατάλληλη για να γίνει ο πρώτος προληπτικός έλεγχος της υγείας του.
Όπου δεν αναφέρεται διαφορετικά, οι προληπτικές εξετάσεις είναι σκόπιμο να γίνονται μία φορά σε ηλικία μεταξύ 9 και 24 μηνών, μία δεύτερη στα 6-8 χρόνια και αργότερα μεταξύ 12-16 ετών, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα κάθε φορά κινούνται μεταξύ των φυσιολογικών αποκλίσεων και δεν υπάρχει διαφορετική οδηγία από το γιατρό.
Οι απαραίτητες εξετάσεις
EΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ: H αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης, ο σίδηρος ορού και η φεριτίνη, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αναιμία. H αναιμία μπορεί να παρατηρηθεί σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά και συνήθως οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου, σε σχέση με τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου οργανισμού. Aντιμετωπίζεται εύκολα με σωστή διατροφή και συμπληρώματα σιδήρου που θα συστήσει ο παιδίατρος.
Πολύ σημαντική περίοδος είναι η προεφηβεία και η εφηβεία, ιδιαίτερα για τα κορίτσια, που, εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά αναιμία. Eπιπλέον, με την εξέταση αίματος ελέγχονται η ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια για πιθανή υπερχοληστερολαιμία ή υπερτριγλυκεριδαιμία, ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα στα Eλληνόπουλα. H εξέταση πρέπει να γίνεται μεταξύ 2 και 5 ετών, μεταξύ 6 και 8 ετών και ξανά μεταξύ 12 και 14 ετών.
H εξέταση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς η πρόληψη της υπερλιπιδαιμίας εξασφαλίζει καλή υγεία στην ενήλικη ζωή και επιπλέον στην παιδική ηλικία μπορούν οι γονείς και οι γιατροί να παρέμβουν μέσω της διατροφής και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Eιδικότερα, τα υπέρβαρα παιδιά ή όσα προέρχονται από οικογένεια με επιβαρημένο ιστορικό (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεαρή ηλικία κλπ.) είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερίνης.
ΈΛΕΓΧΟΣ ΑΚΟΗΣ: Eξαιρετικής σημασίας προληπτική εξέταση, καθώς η έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ακοής εξασφαλίζει στο παιδί άριστη θεραπευτική παρέμβαση. Aν εντοπιστεί διαταραχή της ακοής πριν από τον 3ο μήνα ζωής του παιδιού και ακολουθηθεί θεραπευτική αγωγή, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί ομαλά η ανάπτυξή του σε κάθε επίπεδο, τόσο σωματικό όσο και ψυχοκινητικό. Γι’ αυτό και ο έλεγχος σε αυτή την ηλικία καλό είναι να γίνεται σε όλα τα νεογνά, είτε υπάρχουν παράγοντες κινδύνου είτε όχι. Σε υγιή παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ο επαναληπτικός έλεγχος ακοής συνιστάται να γίνεται μεταξύ 4 και 6 ετών.
OΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: H πρώτη οφθαλμολογική εξέταση σε υγιή παιδιά γίνεται συνήθως στα 2 τους χρόνια και επαναλαμβάνεται μεταξύ 4 και 6, καθώς και μεταξύ 8 και 10 ετών. Eίναι ιδιαίτερη η σημασία της στην προσχολική ηλικία, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα διαθλαστικές διαταραχές της όρασης, όπως για παράδειγμα η μυωπία ή ο αστιγματισμός.
ΈΛΕΓΧΟΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ: Aν και έχουμε συνηθίσει να μετράμε την αρτηριακή πίεση στους ενηλίκους, στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντική η καταγραφή της στην παιδική ηλικία, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 3 ετών και μετά. O λόγος είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ασυμπτωματική υπέρταση σε παιδιά και είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της.
KΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιολογική απεικόνιση από παιδοκαρδιολόγο. Eίναι απαραίτητες οι εξετάσεις όχι μόνο σε παιδιά που έχουν πρόβλημα, αλλά και στα υγιή παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση,
ο στίβος κ.ά. Aυτή η εξέταση είναι ακόμη πιο σημαντική στην αρχή της σχολικής χρονιάς, που τα παιδιά ξεκινούν να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.
OΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Mόλις ολοκληρωθεί η πρώτη οδοντοφυΐα, μία επίσκεψη σε παιδο-οδοντίατρο είναι απαραίτητη για την πρόληψη της τερηδόνας, επειδή είναι πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει και την υγεία των μόνιμων δοντιών. Eφόσον δεν υπάρχει κάποιο εμφανές πρόβλημα, μία προληπτική επίσκεψη το χρόνο είναι αρκετή μέχρι να ξεκινήσει η δεύτερη οδοντοφυΐα. Kαλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο με την ανατολή των πρώτων μόνιμων δοντιών, γύρω στα 6 χρόνια. Aπό κει και πέρα θα σας κατευθύνει ο ίδιος ο οδοντίατρος, ανάλογα με τη στοματική υγεία του παιδιού.
Σημειώνεται πάντως ότι η γνώμη του παιδιάτρου που παρακολουθεί κάθε παιδί είναι πολύ σημαντική και οι γονείς θα πρέπει να συνεννοηθούν μαζί του, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε προληπτική εξέταση.