Κλείνουν σταδιακά οι τράπεζες τα γκισέ για τους πελάτες λιανικής. Και πολύ σύντομα τα ταμεία θα εξυπηρετούν κατά βάση τους εταιρικούς πελάτες, ενώ θα είναι ανοικτά και για τους κομιστές επιταγών.
Οι υπόλοιπες συναλλαγές -αναλήψεις, καταθέσεις, κάθε είδους πληρωμές, εμβάσματα- θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά από τα εναλλακτικά δίκτυα, δηλαδή ΑΤΜ, APS (κέντρα αυτόματων συναλλαγών που είναι εγκατεστημένα μέσα στα τραπεζικά καταστήματα), internet και phone banking.
Ήδη η Eurobank με ανακοινώσεις αναρτημένες σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της γνωστοποιεί πως πλέον δεν θα πραγματοποιούνται συναλλαγές κάτω των 400 ευρώ με μετρητά από το ταμείο.
Και η Alpha Bank από την πλευρά της ενημερώνει την πελατεία της πως «Σύντομα, οι πληρωμές Δημοσίου και Οργανισμών με μετρητά στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (ΚΑΣ) θα απαιτούν προσκόμιση-αναγνώριση κάρτας Alpha Bank (ακόμη και αν είναι σε χρήματα)».
Το ίδιο σύστημα ξεκίνησε να εφαρμόζει και η Τράπεζα Πειραιώς.
Προς το παρόν, οι τράπεζες «σπρώχνουν» τους πελάτες τους προς τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών. Και τους κατευθύνουν στην έκδοση χρεωστικών καρτών, καθώς μέσω αυτών μπορούν να πραγματοποιούν γρήγορα όλες τις συναλλαγές τους, με απόλυτη ασφάλεια και ταυτόχρονα να «κτίζουν» το αφορολόγητο όριο.
Όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews.gr τραπεζικό στέλεχος της Eurobank «το κατάστημα, από κέντρο συναλλαγών, μετατρέπεται πλέον σε κέντρο συμβουλευτικής τραπεζικής. Τα εναλλακτικά δίκτυα καλύπτουν όλων των ειδών τις συναλλαγές, σύντομα και αξιόπιστα χωρίς να χρειάζεται ο πελάτης να περιμένει στην ουρά για να εξυπηρετηθεί».
«Βαδίζουμε με ταχύτητα στη νέα ψηφιακή εποχή, οι τράπεζες λοιπόν αναπτύσσουν όλα τα εναλλακτικά κανάλια για να «μπλοκάρουν» τις συναλλαγές στο γκισέ», συμπληρώνει.
Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει ο τραπεζίτης, πως το 55% των συναλλαγών που καλούνται να διεκπεραιώσουν καθημερινά οι ταμίες των τραπεζών είναι οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών, με τις περισσότερες πράξεις να αφορούν μικρά ποσά.
«Είναι απρέπεια να περιμένει κάποιος στην ουρά σήμερα για να εξυπηρετηθεί, να δαπανά πολύτιμο χρόνο στην αναμονή», λέει διευθυντής καταστήματος συστημικής τράπεζας στο mononews.gr.
«Οι χρεώσεις ρυθμίζουν την αγορά» λέει άλλο τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί πως ενώ υπάρχει η δυνατότητα οι πληρωμές πχ της ΔΕΗ να γίνονται μέσω των ΑΤΜ ή των αυτόματων μηχανών πληρωμών που έχουν εγκαταστήσει όλες οι τράπεζες, σημαντικό μέρος της πελατείας επιμένει να πληρώνει στο γκισέ.