Μία στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις στον Βόλο είναι πολύ πιθανό να κλείσει οριστικά μέχρι το τέλος του 2020 εξαιτίας του lockdown. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των πληττόμενων επιχειρήσεων κατά την πανδημία. Το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επανέλθει σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας σε ένα έτος, ενώ ένα 4% εκτιμά ότι δεν θα επανέλθει ποτέ στα ίδια επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησαν έρευνα που αφορά την αποτίμηση των μέτρων στήριξης κατά την πανδημία COVID-19, διερευνώντας την ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων και καταγράφοντας προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την πρώτη αποτύπωση της κατάστασης στην εμπορική αγορά του Βόλου μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και της καραντίνας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας περιγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο με την συνδρομή του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και μετά από χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Τα στοιχεία είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς αναφέρονται στο προφίλ των εμπορικών, τις απόψεις των εμπόρων για τα μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής, αλλά και στις εκτιμήσεις τους για το μέλλον του εμπορίου μέσα σε συνθήκες πανδημίας.
Ως προς το τελευταίο σκέλος οι έμποροι σε ποσοστό 60% εκτιμούν ότι η αγορά θα επιστρέψει σε ένα επίπεδο κανονικότητας, όπως ήταν πριν το κορωνοϊό σε περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ υπάρχει και ένα 4% που λέει ότι δεν γυρίσει ποτέ σε εκείνη την κατάσταση.
Επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως μία στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να βάλει λουκέτο εντός του 2020, ενώ ένα για ένα 40% αυτό θα εξαρτηθεί και από το εάν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και πόσο ισχυρό θα είναι.
Το 70% των εμπορικών στο μέτρο μείωσης του μισθώματος
Από την έρευνα προέκυψε πως περίπου το 90% των επιχειρήσεων ανέστειλε τη λειτουργία του και το 95% ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση ΚΑΔ.
Επίσης ένα 93% των επιχειρήσεων εντάχθηκε στο μέτρο καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δύο στις τρεις στο μέτρο μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης και τέσσερις στις δέκα στο μέτρο έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών.
Μάλιστα το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα επισήμανε πως οι διαδικασίες ένταξης στα μέτρα δεν ήταν περίπλοκές καθώς και ότι ενημερώθηκαν εύκολα για το τι χρειαζόταν να κάνουν.
Πάντως στην αξιολόγηση των μέτρων το ενδιαφέρον είναι πως ένας στους έξι εμπόρους δήλωσε ικανοποιημένος, ενώ τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες ανέφεραν ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα συγκεκριμένα μέτρα.
Για τους εμπόρους το σημαντικότερο μέτρο στήριξης ήταν η μείωση του μισθώματος, με επτά στους δέκα να λένε ότι ήταν πολύ ή αρκετά σημαντικό. Ακολουθεί η έκπτωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες με το 56% των ερωτώμενων να το αξιολογεί ως σημαντικό.
Μάλιστα στις προτάσεις τους που έκαναν όσον αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ανέφεραν ότι πρέπει να είναι υψηλότερο το ποσό από τα 800 ευρώ που είναι τώρα. Ακόμη τόνισαν την ανάγκη παράτασης εξόφλησης των επιταγών, μείωσης καταβολής του μισθώματος στέγης 40% για όλο το 2020.
Επίσης για την χρηματοδότηση επισήμαναν την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε κάποιο ποσοστό σε προγράμματα επιδοτήσεων, την παροχή κεφαλαίων κίνησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών, την οικονομική ενίσχυση του αγροτικού τομέα και τη δυνατότητα μη επιστροφής των επιδοτήσεων.
Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το ερώτημα, στο πότε βλέπουν οι έμποροι να επιστρέφει η επιχείρησή τους σε ένα κανονικό επίπεδο λειτουργίας. Το 40% των εμπόρων εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί σε ένα χρόνο, το 10% σε δύο χρόνια, το 5% «πάνω από δύο έτη» το 4% απαντά «ποτέ», ένα 24% λέει από δύο μέχρι έξι μήνες, ενώ ένα 17% απαντά ότι δεν ξέρει.
Επίσης στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να κλείσει η επιχείρηση οριστικά μέχρι το τέλος του 2020;», το 9% απάντησε από «αρκετά έως πολύ», το 25% «λίγο», το 45% «καθόλου» και ένα 22% δεν ξέρει.
Πάντως για μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις αυτό θα εξαρτηθεί, εάν θα υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αξίζει να αναφερθεί σύμφωνα με το προφίλ των εμπορικών καταστημάτων που συμμετείχαν στην έρευνα, πως περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις είναι ατομικού χαρακτήρα, το 1/3 δεν απασχολούν κανένα μισθωτό υπάλληλο, ενώ το 80% δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και από αυτές οι μισές στο λιανικό εμπόριο ένδυσης και υπόδησης.
80.000 αιτήσεις για δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστό σε πιο ύψος θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «θα είναι γενναία», με το ποσοστό της να αναμένεται να γίνει γνωστό «τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».
Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «όλοι οι υπόλοιποι φόροι θα σκιαγραφηθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ και θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που θα έρθει στις αρχές Οκτώβριου».
Σύμφωνα με το in.gr έκανε γνωστό ότι ανήλθαν στις 80.000 (από 47.000) οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στην δεύτερη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ. ευρώ, μετά την παράταση που δόθηκε στις φορολογικές δηλώσεις.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κρατά τον κουμπαρά της χώρας σε υψηλά επίπεδα και σήμερα έχουμε 37,5 δισ. ευρώ όταν στην αρχή της πανδημίας είχαμε 36,5 δισ, καθώς αντλούμε πόρους με χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται μνημόνιο και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει.
Τόνισε παράλληλα ότι τα χρήματα της Ευρώπης πρέπει να στηρίξουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.