Προχωρά κανονικά η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος που βρέθηκε στον ΟΛΒ και συσκέφθηκε μαζί με τη Διοίκησή του. Ο διαγωνισμός για το λιμάνι θα βγει στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021 και πρόκειται για έναν διαγωνισμό με αυστηρά οικονομικά και τεχνικά κριτήρια. Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΟΛΒ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, σημείωσε όμως πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα πρέπει να κινούνται γρήγορα οι εκκρεμείς υποθέσεις και όχι να μπλέκονται στη γνωστή γραφειοκρατία. Να σημειωθεί πως η εν λόγω επίσκεψη δεν είχε διαρρεύσει και δεν είχε προαναγγελθεί.
«Το λιμάνι του Βόλου είναι στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων μαζί με τα υπόλοιπα πέντε περιφερειακά λιμάνια, ξεκινάμε σύντομα με τα λιμάνια του Βορρά και ευελπιστούμε τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου να ξεκινήσουμε το διαγωνισμό με το λιμάνι του Βόλου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Συμπλήρωσε πως βασικός στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο τέτοιο που θα προσελκύσει και πολύ καλό ενδιαφέρον. «Έτσι όπως σχεδιάζουμε τον διαγωνισμό, έχει υποχρεωτικές επενδύσεις και φέρνει το λιμάνι στο επόμενο βήμα. Ένας διαγωνισμός με αυστηρά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια και αποσκοπεί στο να διαμορφώσουμε το υπόβαθρο εκείνο για ανάπτυξη του λιμανιού και ιδίως στο Βόλο, που η πόλη είναι κομμάτι του λιμανιού και το λιμάνι κομμάτι της πόλης και αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητες αυτή η σχέση να αναπτυχθεί και να συνεχίσει», υπογράμμισε ο κ. Ξενόφος σημειώνοντας πως είναι νωρίς για να υπάρξουν συγκεκριμένες ενδιαφερόμενες εταιρείες, καθώς μόλις ξεκινά ένας διαγωνισμός έρχεται στο προσκήνιο το ενδιαφέρον.
Επιπλέον, ο κ. Ξενόφος τόνισε πως επενδύσεις τέτοιου μεγέθους με μακροχρόνια αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από βραχυχρόνιες καταστάσεις, όπως στην παρούσα η υγειονομική κρίση, επισημαίνοντας πως «Στο κομμάτι των υποδομών, επειδή είναι δραστηριότητες και πρωτοβουλίες μακροχρόνιες και κοιτάνε μπροστά, δεν επηρεάζονται από βραχυπρόθεσμες αρνητικές καταστάσεις, όπως αυτή της υγειονομικής κρίσης,. Σίγουρα στο μυαλό των επενδυτών πάντα είναι αυτή η μεταβλητή στο μυαλό αλλά για λιμάνια και υποδομές κοιτάνε μπροστά».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΛΒ κ. Βίκυ Μήτρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης , τονίζοντας όμως πως η παρούσα Διοίκηση θα πρέπει να συνεχίσει τις δράσεις της για να αφήσει ένα υγιές και εύπορο λιμάνι. Η κ. Μήτρου ανέφερε πως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα γίνει με πλειοψηφικό πακέτο και δήλωσε πως » Αναμένουμε να ολοκληρωθούν και οι επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει . Θα έρθει και ο γερανός και το μηχάνημα στιβασίας, έχουμε να ολοκληρώσουμε κάποια πράγματα, αλλά προχωράμε δυναμικά».
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ κ. Σωκράτης Αναγνώστου τόνισε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα χρειαστεί χρόνος και μέχρι τότε θα πρέπει η διοίκηση να επιλύει ζητήματα, γι’ αυτό και ζήτησε να διορθωθεί το θέμα της γραφειοκρατίας.
«Πρέπει να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είμαστε μία Α.Ε. που δεν δουλεύει ως Ανώνυμη Εταιρεία, διότι θέλει πολλές εγκρίσεις από Υπουργεία, ΤΑΙΠΕΔ κτλ.. Πρέπει να υπάρχει ταχύτητα. Επειδή το πρόγραμμα δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, ίσως προς το τέλος του 2021, εμείς προχωρούμε όποια θέματα υπάρχουν παραχωρήσεων, έργα, όπως ήπια ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η μαρίνα για να δοθούν θέσεις που δεν έχουμε βέβαια αυτή τη στιγμή. Ζητήσαμε μα μην μας δένει τα χέρια το ΤΑΙΠΕΔ, να μας λύνει τα χέρια μέχρι να γίνει η ιδιωτικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.