Ο Όμιλος Bosch στην Ελλάδα το 2024 είχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 258,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή πτώση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως τονίζει η εταιρεία, παρά τη μείωση αυτή, επέδειξε σταθερή ανθεκτικότητα μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον». Όπως δήλωσε ο Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, «σε μια χρονιά αβεβαιότητας, η ικανότητά μας να παραμένουμε ευέλικτοι και προσηλωμένοι στην καινοτομία ήταν καθοριστική για τη συνέχιση της πορείας μας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη στήριξη των πελατών και συνεργατών μας, παρέχοντας βιώσιμες τεχνολογίες και λύσεις».
Στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η Bosch απασχολούσε στην Ελλάδα περίπου 265 εργαζομένους. Την ίδια χρονιά, οι περισσότεροι επιχειρηματικοί τομείς της Bosch στη χώρα παρουσίασαν θετική πορεία, με εξαίρεση τον τομέα των Καταναλωτικών Αγαθών, ο οποίος σημείωσε μικρή πτώση. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση επισημαίνει πως η συνολική απόδοση της Bosch στην Ελλάδα αντανακλά τη δυνατή της θέση στην αγορά και τη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη.
Για το 2025 η εταιρεία πέραν της επικέντρωσης στους στρατηγικούς τομείς της ανάπτυξης λογισμικού και των ψηφιακών λύσεων, εστιάζει και στις τεχνολογίες που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση, η Bosch Ελλάδας αναμένει συγκρατημένες προοπτικές ανάπτυξης, εξαιτίας των συνεχιζόμενων οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων. Στο πλαίσιο των στόχων βιωσιμότητας, η Bosch στην Ελλάδα εγκατέστησε ένα καινοτόμο φωτοβολταϊκό σύστημα στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Κορωπί, συμβάλλοντας στη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος.
Σύμφωνα με τον Stefan Hartung, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Bosch «με τη Στρατηγική 2030 θέτουμε φιλόδοξους στόχους που μας προσφέρουν καθοδήγηση σε περιόδους παγκόσμιας αστάθειας». Από την πλευρά του ο Markus Forschner, Οικονομικός Διευθυντής της Bosch σημείωσε πως «η εταιρεία εξασφαλίζει οικονομική ευελιξία, ενεργώντας έγκαιρα σε περιόδους αβεβαιότητας».
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα για να ανταπεξέλθει επιτυχώς στον μετασχηματισμό των αγορών και της τεχνολογίας. Για το σκοπό αυτό προχωρά στην ενίσχυση της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας επενδύοντας 250 εκατ. ευρώ σε νέο επενδυτικό κεφάλαιο για startups.
Όπως τονίζουν τα στελέχη της Bosch ως παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης, αξιοποιούμε με τόλμη τα ισχυρά μας σημεία, όπως το υψηλό επίπεδο καινοτομίας. Αυτή η στρατηγική θα μας ανοίξει πλήθος ευκαιριών για το μέλλον, ακόμη και σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Μόνο το 2024, η Bosch κατοχύρωσε περισσότερες από 6.700 πατέντες, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές της Clarivate, την κατατάσσει στις 100 πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως. Η εταιρεία αναγνωρίζει επίσης τη συνεργασία με startups ως έναν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης. «Αφενός, οι επενδύσεις σε startups προάγουν την τεχνολογική πρόοδο σε επιχειρήσεις και κοινωνία, αφετέρου, η συνεργασία αυτή προσφέρει σημαντικά οφέλη και στις επιμέρους δραστηριότητές μας», εξηγεί ο Πρόεδρος της Bosch, αναδεικνύοντας τη συνεχή δέσμευση της εταιρείας στον τομέα του venture capital. «Η καινοτομία αποτελεί επίσης βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας».
Το 2024 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 90,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 1,4% σε σχέση με το 2023, ή 0,5% προσαρμοσμένα ως προς τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) διαμορφώθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ (2023: 4,8 δισ. ευρώ), ενώ το λειτουργικό περιθώριο EBIT ήταν 3,5%. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Όμιλος Bosch έχει επενδύσει συνολικά περίπου 57 δισ. ευρώ σε τομείς στρατηγικής σημασίας, ενισχύοντας τη θέση του ως ηγέτη καινοτομίας. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ανήλθαν σε 7,8 δισ. ευρώ το 2024 (2023: 7,3 δισ. ευρώ), με τον δείκτη R&D να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 8,6% (2023: 8,0%). Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν ελαφρώς σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ (2023: 5,5 δισ. ευρώ). Η ρευστότητα, σύμφωνα με την ενοποιημένη κατάσταση ταμειακών ροών, ανήλθε σε 8,2 δισ. ευρώ (2023: 7,4 δισ. ευρώ), ενώ ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 44,3% (2023: 44,2%), υπογραμμίζοντας τη χρηματοοικονομική ισχύ της Bosch.
Αναφερόμενος στην παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο Stefan Hartung δήλωσε πως «το 2024 πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις σε επίπεδο κόστους, δομών και χαρτοφυλακίου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους φιλόδοξους στόχους μας, ώστε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία και να ενισχύσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία. Η Στρατηγική 2030 μας προσφέρει καθοδήγηση, ιδιαίτερα σε περιόδους παγκόσμιας αστάθειας, με στόχο να κατακτήσουμε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις στις βασικές μας αγορές, το αργότερο μέσα στην επόμενη πενταετία».
Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται φυσιολογικά μεταξύ 2% και 3%, η Bosch επιδιώκει μέση ετήσια ανάπτυξη 6% έως 8% έως το 2030. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, η Bosch αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τόσο σε ευρώ όσο και μετά την προσαρμογή για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για λειτουργικό περιθώριο 7% το 2026. Ο Hartung τόνισε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο, εξαιτίας των παγκόσμιων αλλαγών και του αυξημένου ανταγωνισμού, κυρίως από την Ασία: «Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το κόστος και να βελτιώνουμε τις δομές μας, εστιάζοντας στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες.» Η Bosch έχει ήδη ανακοινώσει δομικές αλλαγές και περικοπές θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία και να ξεκινήσει η εφαρμογή των αλλαγών. Η Bosch εκτιμά ότι οι θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να μειώνονται, κυρίως στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Bosch εκτιμά ότι οι προοπτικές για το τρέχον έτος χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα, δεδομένων των συνεχιζόμενων αναταράξεων στο παγκόσμιο εμπόριο. Η επιβολή επιπλέον δασμών και οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από επενδύσεις σε υποδομές στην Ευρώπη και τη Γερμανία καθιστούν τις προβλέψεις ακόμα πιο απαιτητικές.
Για το 2025, η εταιρεία αναμένει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, της τάξης του 2,25% έως 2,75%. «Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να διατηρήσουμε το κόστος μας σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Παράλληλα, θα επιταχύνουμε τη στρατηγική μας ανάπτυξης μέσω στοχευμένων επενδύσεων, καινοτομιών και εξαγορών», δήλωσε ο said Markus Forschner, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Οικονομικός Διευθυντής της Robert Bosch GmbH.
«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη στρατηγική μας για περιφερειακή παρουσία. Η εγγύτητα με τον πελάτη ήταν και παραμένει κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας μας.» Παρά τις προκλήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στις βασικές αγορές, η Bosch θέτει ως στόχο για το 2025 αύξηση του κύκλου εργασιών μεταξύ 1% και 3%. Το λειτουργικό περιθώριο EBIT αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά σε σύγκριση με το 2024, παρότι τα αποτελέσματα θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογίες μελλοντικής σημασίας, καθώς και από δομικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στον επιχειρηματικό τομέα της Αυτοκίνησης, η Bosch αναμένει ότι η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, των τεχνολογιών υδρογόνου και των οχημάτων που βασίζονται σε λογισμικό θα αποτελέσουν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. «Το μέλλον της αυτοκίνησης θα καθοριστεί από το λογισμικό, και στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή ως στρατηγικός συνεργάτης των αυτοκινητοβιομηχανιών», δήλωσε ο Hartung.
Πρόσφατα, η Bosch παρουσίασε στη διεθνή έκθεση Auto Shanghai μια νέα λύση υποβοηθούμενης οδήγησης καθώς και ένα έξυπνο cockpit με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η Bosch προχωρά εντός του 2025 στην παραγωγή 50 νέων έργων, κυρίως στην Ευρώπη και την Κίνα. Μέχρι το 2026, ο κύκλος εργασιών από την ηλεκτροκίνηση αναμένεται να φτάσει έως και τα 6 δισ. ευρώ, και μέχρι το 2030 έως και 8 δισ. ευρώ. «Μια τεχνολογία-κλειδί για το μέλλον είναι ο κινητήρας υδρογόνου», σημείωσε ο Hartung. «Στην έκθεση Hannover Messe, η Bosch παρουσίασε τα Hybrion stacks, την «καρδιά» των μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου. Η εταιρεία προσδοκά να αποκομίσει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ από την αγορά υδρογόνου έως το 2030.
Παρά το συγκρατημένο οικονομικό κλίμα, η Bosch βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των Καταναλωτικών Αγαθών, καθώς οι νέες απαιτήσεις των καταναλωτών δημιουργούν νέα πεδία ευκαιριών. Στην κατηγορία των ηλεκτρικών εργαλείων, ο στρατηγικός στόχος είναι η διεύρυνση της γκάμας των ασύρματων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων λύσεων όπως τα cordless hydraulic tools. «Ήδη από το 2024, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των νέων λανσαρισμάτων», δήλωσε ο Hartung. «Φέτος, προγραμματίζουμε την κυκλοφορία περίπου 90 νέων προϊόντων, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία μας στην αγορά των εργαλείων.»
Στις οικιακές συσκευές, η Bosch αγκαλιάζει την τεχνολογική πρόοδο υιοθετώντας το νέο παγκόσμιο πρότυπο Matter για έξυπνη συνδεσιμότητα. Η BSH Hausgeräte λανσάρει το πρώτο ψυγείο-καταψύκτη συμβατό με Matter, προσφέροντας απρόσκοπτη, ασφαλή και γρήγορη διασύνδεση μεταξύ συσκευών διαφορετικών κατασκευαστών. Επιπλέον, για να ανταποκριθεί καλύτερα στις τοπικές ανάγκες της αφρικανικής αγοράς, η Bosch σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας νέας παραγωγικής μονάδας στην Αίγυπτο εντός του έτους. Το εργοστάσιο θα έχει δυναμικότητα παραγωγής έως και 350.000 φούρνων ετησίως, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Στον τομέα της Βιομηχανικής Τεχνολογίας, η Bosch αναμένει σταθεροποίηση στη ζήτηση και συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο επίτευξης κύκλου εργασιών ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ αποκλειστικά από λογισμικό και υπηρεσίες βασισμένες σε λογισμικό έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Ένα βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί η παροχή μιας ολοκληρωμένης δέσμης ψηφιακών υπηρεσιών που διευκολύνουν και επιταχύνουν τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη βιομηχανικών υδραυλικών προϊόντων, αυξάνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα των μηχανών. Η Bosch Rexroth παρουσίασε επίσης, στην έκθεση Hannover Messe, προηγμένες λύσεις για την παραγωγή μπαταριών, μια τεχνολογία-κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση. Η πλατφόρμα ctrlX Automation της Bosch Rexroth προσφέρει ένα ανοιχτό σύστημα αυτοματισμού εργοστασίων, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 2.000 βιομηχανικούς πελάτες παγκοσμίως από την έναρξή του, πριν από πέντε χρόνια. «Συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθειά μας στον τομέα του λογισμικού και στη βιομηχανική τεχνολογία», δήλωσε ο Hartung. «Οι πελάτες μας επωφελούνται από το γεγονός ότι μεταφέρουμε την εμπειρία μας ως χρήστες και αξιοποιούμε τη γνώση που έχουμε αποκτήσει μέσα από τη δική μας παραγωγική δραστηριότητα.»
Στον τομέα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων, η Bosch αναμένει ότι η προγραμματισμένη εξαγορά του τομέα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) των εταιρειών Johnson Controls και Hitachi θα προσφέρει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση.
«Στόχος μας είναι να βρεθούμε ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες στην τεχνολογία θέρμανσης και κλιματισμού», δήλωσε ο Hartung, αναφερόμενος στη συμφωνία εξαγοράς, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του έτους. «Αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη από αυτή την εξαγορά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική και την Ινδία.» Η ανάπτυξη στον τομέα της βιώσιμης θέρμανσης και της θερμότητας διεργασιών θα υποστηριχθεί και από τους νέους ηλεκτρικούς λέβητες, τους οποίους η Bosch παρουσίασε πρόσφατα στη διεθνή έκθεση ISH.
Στον τομέα της Τεχνολογίας Κτηρίων, η Bosch αποκομίζει οφέλη από τη στρατηγική της να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, ενώ οι εξαγορές προηγούμενων ετών έχουν ενδυναμώσει τις δραστηριότητές της στους αυτοματισμούς. Βασικός μοχλός ανάπτυξης σε όλους αυτούς τους τομείς είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Για παράδειγμα, η λύση Wildfire Detection επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών. Οι αέριες εκπομπές εντοπίζονται από αισθητήρες αερίων, οι οποίοι, μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, ενημερώνουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους παρέχουν πρόσθετα δεδομένα από drone.