Συνεδριάζει τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας
17 February 2023
Υπόθεση Πάτρας: Για τρίτη φορά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο Μάνος Δασκαλάκης
17 February 2023

Do Kwon: Ο φυγάς των κρυπτονομισμάτων στα δίχτυα της SEC

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι ασκεί δίωξη για απάτη κατά της Terraform Labs και του διευθύνοντα συμβούλου της,  Do Kwon. Συγκεκριμένα τους κατηγορεί ότι ενορχήστρωσαν μια «απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων».

Ο Kwon και η Terraform φέρεται να σχεδίασαν από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι την κατάρρευση του TerraUSD, του stablecoin που είναι γνωστό και ως UST, και του συνδεόμενου  κρυπτονομίσματος, Luna, τον Μάιο του 2022 για να αντλήσουν δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές μέσω της προσφοράς και της πώλησης ενός συνδεόμενου συνόλου κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των swaps  που βασίζονται σε τίτλους που αντικατοπτρίζουν τις μετοχές των ΗΠΑ. To πιο διάσημο προϊόν, που προωθούσαν, είτε  το λεγόμενο «αλγοριθμικό stablecoin» Terra USD. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία διαφήμισε το UST ως νόμισμα, «που φέρει απόδοση», προσφέροντας να πληρώσει τόκο έως και 20%.

Όπως πολλά stablecoins, το UST ήταν συνδεδεμένο σε αναλογία 1 προς 1 με το δολάριο. Η κοπή ενός νέου UST απαιτούσε «κάψιμο» ή καταστροφή ενός Luna. Αυτή η δομή επέτρεπε ευκαιρίες αρμπιτράζ που ήταν βασικές για τη διατήρηση της δέσμευσης: Οι χρήστες μπορούσαν πάντα να ανταλλάσσουν ένα Luna για ένα UST και αντίστροφα σε εγγυημένη τιμή 1 $, ανεξάρτητα από την αγοραία τιμή οποιουδήποτε διακριτικού εκείνη τη στιγμή.

Αλλά η τιμή του Luna ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητη αναγκάζοντας έτσι το UST να σπάσει την αναλογία του 1$ – κάτι που τελικά οδήγησε στην κατάρρευση και των δύο.

Η καταγγελία κατά των Kwon και Terraform υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν. Η SEC ισχυρίζεται ότι ο Kwon διέθεσε στην αγορά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών των swaps mAsset και  Terra, ως τίτλους που φέρουν εγγυημένα κέρδη, «υποστηρίζοντας επανειλημμένα» ότι η αξία τους μπορούσε μόνο να αυξηθεί.

Κρυπτονομίσματα: Γιατί η βουτιά του TerraUSD προκαλεί πανικό στους επενδυτές του Bitcoin

«Η σημερινή ενέργεια καθιστά τους κατηγορούμενους υπεύθυνους για τον ρόλο τους στην κατάρρευση του Terra, η οποία κατέστρεψε τόσο μικροεπενδυτές όσο θεσμικούς επενδυτές και προκάλεσε σοκ στις αγορές κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο διευθυντής επιβολής της SEC, Gurbir Grewal.

Η τρέχουσα τοποθεσία του Kwon είναι άγνωστη, αλλά ο συνιδρυτής του Terra πιστεύεται πρόσφατα ότι βρισκόταν στη Σερβία, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Kwon καταζητείται και στη Νότια Κορέα για τη συμμετοχή του στην κατάρρευση του TerraUSD.

Κρυπτονομίσματα: Ένταλμα σύλληψης για τον άνθρωπο πίσω από το κραχ του Τerra Luna

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: